Waarom wij kiezen voor een overcapaciteit van de zonnepanelen

Het is een hele mond vol, deze titel, maar ik wil het toch graag met jullie hebben over de zonnepanelen die we laten plaatsen en de overcapaciteit waar we toe besloten hebben. De salderingsregeling levert geen goud geld op en is voor ons dan ook geen reden om voor overcapaciteit te kiezen. Toch laten we bewust meer zonnepanelen leggen dan we nodig hebben. Ik vertel je waarom.

zonnepanelen advies

In November hebben we zonnepanelen laten leggen op het dak van ons ‘oude’ huis. We hebben toen een goed advies gekregen van Zonneplan met betrekking tot de installatie en we kijken dan ook met een tevreden gevoel terug op de installatie. Ze liggen er netjes bij. Ik haal dat nog maar even aan omdat ik ook een blog schrijf als ik niet tevreden ben over een leverancier, dus als ik wel tevreden ben dan mag dat ook gezegd worden šŸ˜‰ .

Het was dan ook niet het plan om te gaan verhuizen, maar soms loopt het zo. Net voor duizenden euro’s aan panelen op het dak gelegd en 5 maanden later besluiten om ergens anders te gaan wonen, wie doet dat nou? Wij dus šŸ˜‰ .

Nieuwe zonnepanelen en dit keer met overcapaciteit

Afijn. Ook bij ons nieuwe huis hebben we de wens om zonnepanelen op het dak te leggen. Je maakt die keuze immers omdat je zelf groene energie wilt gaan opwekken voor eigen gebruik. Voor sommigen is de achterliggende gedachte dat ze het milieu een handje willen helpen en anderen beslissen voor zonnepanelen omdat ze zoveel mogelijk onafhankelijk willen zijn. Bij ons is de eerste gedachte (het milieu) de trigger om voor zonnepanelen te gaan, maar waarom dan overcapaciteit? Dat ga ik uitleggen.

We hebben trouwens ook dit keer weer diverse offertes aangevraagd bij verschillende leveranciers, zelfs in onze eigen woonplaats. Toch hebben we besloten om weer met Zonneplan in zee te gaan omdat we daar al een goede relatie mee hebben opgebouwd en ze ook deze keer weer volop in de adviesstand zijn gegaan. Fijn natuurlijk, want er gaat nogal wat geld mee gemoeid en dan is het belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt.

De zonnepanelen komen op het dak van de loods te liggen die bij het huis hoort, 36 stuks die met elkaar zo’n dikke 10.000 kWh per jaar gaan opwekken. Nu gaan we waarschijnlijk geen 10.000 kWh verbruiken, dus ik snap wel dat je je afvraagt waarom we dan kiezen voor die overcapaciteit met de zonnepanelen. We hebben daar ook echt wel even over nagedacht, je legt immers voor een paar duizend euro aan extra panelen op het dak.

Wat kost een kWh stroom en is energie terugleveren interessant?

Wat een kWh aan stroom kost, dat heb ik op moeten zoeken, want dat wist ik niet eens. Blijkbaar kom je gemiddeld uit op zo’n ā‚¬ 0,23 per verbruikt kWh. Hierin zijn dan ook de vaste lasten verrekend. Als je bekijkt dat je maar zo’n ā‚¬ 0,06 – 0,09 krijgt per teruggeleverd kWh, dan blijkt dat terugleveren van je overcapaciteit niet echt interessant is. Ook niet met de huidige salderingsregeling die tot 2023 van kracht is. Maar wat wel interessant is, is kijken naar de toekomst. Ook al gaat de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam veranderen, wij verwachten ook dat ons verbruik in de toekomst gaat veranderen.

Rechts zie je de loods die bij ons huis hoort, aan de andere kant van het dak komen alle zonnepanelen.

Ons verbruik in het nieuwe huis en plannen voor de toekomst

Momenteel verbruiken we ongeveer 5500 kWh per jaar. Dat is al redelijk wat vergeleken met een ‘normale’ gezinshuishouding en heeft grotendeels te maken met onze jacuzzi. In het nieuwe huis verwachten we dat aantal kWh ook zeker te gaan verbruiken en in de toekomst ook nog meer. En dan kan overcapaciteit van je zonnepanelen ineens interessant worden.

Mogelijkheid hybride ketel door overcapaciteit aan zonnepanelen

We willen in de toekomst namelijk nog meer plannen gaan uitvoeren met het oog op het milieu waar we elektriciteit voor nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hybride ketel. Deze ketels verbruiken minder gas en juist extra elektriciteit om water op de goede temperatuur te houden. En als je elektriciteit ‘over’ hebt door overcapaciteit van je zonnepanelen dan is dat een mooie investering.

Meer verlichting buiten

Aangezien we buitenaf gaan wonen en het daar pikkedonker is gaan we veel meer verlichting aanbrengen buiten. Niet alleen achter in de tuin, maar ook aan de voorzijde van het huis. Daarnaast komen er camera’s te hangen waarmee we bijvoorbeeld ook de wei met de diertjes in de gaten kunnen houden.

Misschien is het wel tijd voor een elektrische auto

Nu rij ik nog een gave Audi TT. Kei blij met die auto, maar ik kan me toch zomaar voorstellen dat ik op een gegeven moment kies voor een elektrische auto in plaats van deze Audi. Ik las ergens dat je met 20 zonnepanelen genoeg elektriciteit kan opwekken om 20.000 km per jaar te rijden. Ik rij maar 3000 kilometer per jaar ongeveer! Dat betekent dat ik aan 3 zonnepanelen genoeg zou hebben om ‘gratis’ te rijden. Best cool eigenlijk dat duurzame vervoer, haha. Ik zou natuurlijk ook mijn auto helemaal weg kunnen doen, maar ik vind dat onafhankelijke gevoel wat de auto mij geeft zo fijn. Als het persĆ© nodig is dan kan ik per direct instappen en wegwezen.

Elektrische vloerverwarming in de badkamer

De badkamer verbouwen is geen prioriteit, maar als we gaan starten met het verbouwen ervan, dan zouden we wel graag elektrische vloerverwarming willen daar, in plaats van een radiator aan de muur. En als er dan toch overcapaciteit is van de geplaatste zonnepanelen dan vind ik dat een mooie ‘bestemming’.

Wederom een Quooker Flex en vanwege de zonnepanelen overcapaciteit kiezen we nu bewust

De Quooker die we nu in ons oude huis hebben, daar hebben we echt al heel veel plezier van gehad. In het nieuwe huis zouden we dan ook heel graag weer een Quooker willen. Vanwege de overcapaciteit kunnen we nu kiezen voor een Flex Combi+ die ook onbeperkt warm water geeft. Hier is uiteraard extra stroom voor nodig.

Airco installatie op de bovenverdieping

Op het moment hebben we Ć©Ć©n mobiele airco die we van de ene naar de andere slaapkamer slepen als het warm weer is. Niet echt handig, maar ik geef toe… beter dan niets. Liever nog sparen we voor een goede airco met vaste buitenunit die alledrie de slaapkamers kan verkoelen. Ook dan is het handig als er overcapaciteit is.

Toekomstmuziek in de vorm van een sauna?

Iedereen moet wat te dromen hebben, nietwaar? Een van onze dromen is een fijne sauna achter in de tuin. Eentje op electra dan graag zodat we het teveel aan opgewekte energie door de zonnepanelen kunnen gebruiken voor het verhitten.

Capaciteit zonnepanelen afstemmen op toekomstig gebruik

Dit was overigens een van de tips van Zonneplan. Kijk niet alleen naar de capaciteit die je nu nodig hebt, maar probeer in te schatten wat je in de toekomst wilt bereiken met de opgewekte energie. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar we hebben hier toch echt bewust over nagedacht. Als je namelijk in een later stadium extra panelen wilt toevoegen dan is dat verhoudingsgewijs altijd duurder. Ze moeten niet alleen nogmaals terugkomen voor installatie, maar je hebt hoogstwaarschijnlijk ook andere omvormers nodig.

Ontwikkelingen met betrekking tot overcapaciteit zonnepanelen

Naast dat ze meegedacht hebben met ons plan voor de toekomst zijn ze overigens ook bezig met het meedenken over oplossingen voor de toekomst. Want wat als de salderingsregeling helemaal komt te vervallen? Liefst wil je natuurlijk de opgewekte energie kunnen gebruiken wanneer het jouw uitkomt en niet alleen op het moment dat de zon schijnt.

Nu maakt het -als je zonnepanelen hebt- niet uit wanneer je de energie verbruikt, omdat dat wat je opwekt wordt weggestreept tegen je verbruik. In de toekomst niet meer. Dan kan je dus capaciteit ‘verliezen’ als je het niet opslaat, maar er wordt al over oplossingen nagedacht. Ik kan voor nu niet wachten totdat de zonnepanelen ook bij ons nieuwe huis op het dak liggen en we via de app weer vrolijk verder kunnen naar onze ‘opbrengst’.

Hieronder zie je hoe onze zonnepanelen er inmiddels bij liggen!

2 gedachten over “Waarom wij kiezen voor een overcapaciteit van de zonnepanelen”

  1. Welke mogelijkheid is er om de stroom die je in de zomer opwekt ergens op kunt slaan. Waar moet je zijn daarvoor.
    Wat zijn de technische gegevens van een Hybride ketel

    1. Hi Jelte, momenteel is het opslaan van stroom voor particulieren nog niet zo eenvoudig, maar wij kunnen nog steeds terugleveren aan het net (tegen betaling). Over een aantal jaren hopen we dat er betere voorzieningen zijn om stroom op te slaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven