Overdracht huis (oud en nieuw) op dezelfde dag, kan dat?

Wie van jullie heeft het ooit gedaan op deze manier? Verhuizen en dan passeren op dezelfde dag met je oude huis en je nieuwe huis? Er komt natuurlijk nogal wat kijken bij de overdracht van je huis, maar als je van je oude huis en je nieuwe huis de overdracht op dezelfde dag wilt doen, wat zijn dan de mogelijkheden, de risico’s en de moeilijkheden?

Overdracht huis; oude en nieuwe huis op dezelfde dag passeren

Het is nogal een onderwerp natuurlijk, maar ik liep er zelf tegenaan omdat wij dus overwegen om de overdracht van ons huis (oud en nieuw) op dezelfde dag te regelen. Het was in eerste instantie een idee van de makelaar toen we ons nieuwe huis kochten en eigenlijk word ik wel blij van dat idee want in dit specifieke geval heb je geen overbruggingskrediet nodig. En dat kan nogal wat schelen, financieel gezien.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit idee alleen maar door mijn hoofd speelt omdat we gaan verhuizen naar een heel groot huis. Of eigenlijk… twee huizen aan elkaar. Het tweede huis is een groot bijhuis aan ons huis, met woonkamer, keuken, slaapkamers en douche. We kunnen dus onze spullen allemaal kwijt in het bijhuis om dan op ons gemak in het hoofdhuis aan het klussen te gaan.

Overdracht huis dezelfde dag

Waarom zou je op dezelfde dag willen passeren

Het passeren op dezelfde dag is alleen financieel interessant. Verder kan ik er eigenlijk geen andere voordelen voor bedenken. Wel een aantal ‘nadelen’, of beter gezegd uitdagingen die je te lijf moet gaan. Maargoed financieel aantrekkelijk is het dus wel en dat kan zomaar een reden zijn om de overdracht van het huis zo strak mogelijk te plannen.

Nadelen van overdracht huis op dezelfde dag

De nadelen zijn echter belangrijker om bij stil te staan denk ik. Want ook al zou het voor ons misschien technisch haalbaar zijn dan nog is het een hoop gestress natuurlijk.

Voordat de daadwerkelijke overdracht van het huis plaatsvindt zullen we eerst nog met de kopers van ons huis en de verkopers van ons nieuwe huis door de huizen heen moten. Een controle of dat alles wel zo overgedragen wordt als afgesproken is.

Pas als de controle in orde is dan kunnen we naar de notaris om te passeren. In de praktijk zou het dus als volgt kunnen gaan:

Situatie 1; van overdracht huis op één dag

We doen de overdracht van ons nieuwe huis vroeg in de ochtend om vervolgens op het einde van de dag het oude huis te laten passeren. Dat klinkt het handigste, omdat je dan overdag nog zou kunnen verhuizen van het oude huis naar het nieuwe huis. Maar kan dit financieel eigenlijk wel? Feitelijk gezien zullen we eerst het nieuwe huis moeten betalen. Maar omdat we ook een stuk van de overwaarde van ons oude huis nodig hebben voor ons nieuwe huis kunnen we het nieuwe huis eigenlijk niet betalen. Wist jij dat het soms wel een paar dagen kan duren na het tekenen van de akte van levering voordat het geld daadwerkelijk beschikbaar is?

In dit geval is er toch een overbruggingskrediet noodzakelijk, al is het maar voor heel even.

Situatie 2; huizen passeren op dezelfde dag

Waar we ook voor kunnen kiezen is dat we ons oude huis in de ochtend laten passeren en dan ons nieuwe huis in de middag. Financieel gezien zou dat de lading moeten dekken denk ik. Mits dat het op dezelfde dag dus inderdaad beschikbaar is. Je bent dan wel officieel tijdelijk dakloos 😉 .

En wat doe je in de tussentijd met al je spullen?

Een van de grootste nadelen van het passeren op dezelfde dag is wel de verhuizing zelf. Ben je in staat om op één dag van huis A naar huis B te verhuizen, met al je huisraad? Als je heel gestructureerd bent en alles netjes in dozen klaar hebt staan voor de verhuizer misschien wel. Nu kan ik best georganiseerd zijn, maar om alles netjes in te pakken in dozen, daar ben ik eigenlijk wat te lui voor. En ik heb ook geen zin om al weken van te voren tussen de dozen te leven.

Liever verhuis ik -denk ik- eigenlijk zelf. Nu hebben wij het geluk dat er bij ons nieuwe huis ook nog een grote loods hoort van 6x 12 meter, waar we nu al een sleutel van hebben. We kunnen dus al heel wat van onze huisraad verhuizen voor de overdracht van ons huis en dat scheelt een slok op een borrel.

Hoe zit het dan met de inboedel en opstalverzekering?

Deze houden mij zeker bezig op het moment. Als de overdracht heeft plaatsgevonden en we zijn eigenaar van ons nieuwe huis, dan heeft dat nogal wat impact op de verzekeringen. Maar laten we er even vanuit gaan dat alles netjes gaat zoals het hoort, dan heb je zo een nieuwe (of aanvullende) opstalverzekering afgesloten. Het enige vraagstuk was de inboedelverzekering in onze huidige situatie. Omdat wij dus al een sleutel hebben en al de nodige spullen naar ons nieuwe huis hebben gebracht, wist ik niet zeker of die spullen momenteel wel verzekerd zijn. Uiteindelijk blijkt hetvolgende bij de meeste verzekeringen de werkwijze te zijn:

Als je gaat verhuizen, verhuis dan ook je inboedelverzekering naar het nieuwe adres. Vanaf dat moment is je inboedel op beide adressen verzekerd. Ook tijdens je verhuizing is je inboedel verzekerd, wel zo handig. Heb je een inboedel in de opslag staan? Dan is ook dat keurig verzekerd. Ik gan dan ook FBTO even bellen over onze verzekering.

Iemand die daar ook al ervaring mee heeft?

Schoonmaken van je nieuwe huis na overdracht

Maar je wilt natuurlijk ook nog wel een beetje schoonmaken in je nieuwe huis als je gaat verhuizen nietwaar? Of je moet even de knop omdraaien zoals je ook doet als je gaat kamperen. Dan ‘deel’ je ook met andere het sanitair bijvoorbeeld.

Afijn, naarmate ik dit artikel verder schrijf lijkt het me steeds wenselijker worden om de overdracht van ons huis niet op dezelfde dag te plannen. Misschien met een week ertussen, dat zou ook al mooi zijn. Dan hebben we maar heel kort dubbele lasten en toch even de mogelijkheid om ‘op ons gemak’ te verhuizen naar ons nieuwe huis.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Hebben jullie wel eens een situatie aan de orde gehad met aankoop en verkoop huis waarbij de datum van passeren heel dicht bij elkaar lag? En hebben jullie dan nog tips voor ons?

1 gedachte over “Overdracht huis (oud en nieuw) op dezelfde dag, kan dat?”

  1. Naast opstal en inboedelverzekering is het ook goed om je energieleverancier tijdig om te zetten. Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van de spoedregeling. Dan heb je binnen enkele dagen stroom & gas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven