overgave – last of lust?

Overgave – last of lust?

Overgave kan doodeng voelen. De angst voor overgave heeft vaak met het idee te maken dat overgave je passief zou laten worden, zodat je je leven niet meer in de hand hebt en overweldigd wordt door wat er op je af komt.

Overgave als bron van persoonlijke macht

Maar overgave is geen passiviteit. Overgave houdt in feite niet meer in dan dat je uit het gevecht gaat met de realiteit. Je ziet de dingen zoals ze zijn. Overgave betekent niet dat je de realiteit leuk hoeft te vinden, niet eens dat je ze hoeft te accepteren. Je erkent alleen maar hoe de dingen zich voordoen. Dat is alles behalve passief. Want hoewel je stopt met “doen”, met het bedenken en implementeren van strategieën en oplossingen, ben je van binnen zeer actief: je neemt waar wat er is, inclusief jouw gedachten en emoties. Je beseft dat je met je verstand geen oplossing kunt bedenken. En je richt je bewust op een hogere macht, of je ze nu het Leven, God of de Kosmos noemt, om je te ondersteunen. Daardoor krijg je niet alleen een breder perspectief op de situatie en meer speelruimte, maar ook meer hulpbronnen. Wat eerst als toegeven aan totale machteloosheid leek, ontpopt zich als een bron van persoonlijke macht: doordat je situaties helderder ziet en hulp accepteert, kun je ook daadkrachtiger en meer doelgericht handelen. Je hebt invloed, misschien meer dan ooit, maar je hebt niet de illusie van controle. Je hebt macht “met” een situatie, niet “over” een situatie.

Overgave is opladen

Overgave is, zo gezien, een hele nuttige kwaliteit. En meer nog: doordat je niet in de verdediging schiet, maar je openstelt voor wat er is, ontspant je lichaam en kunnen je cellen al doende steeds weer opladen met frisse energie. Iedere kleine tegenvaller is een kans om je met deze expansieve energie te verbinden: als je in de file staat en te laat komt voor je afspraak. Als je erachter komt dat je een belangrijk mailtje niet beantwoord hebt. Als je slecht hebt geslapen. Als je kind bij het ontbijt de beker met melk over je jurk heen gooit. Op ieder van deze momenten heb je de keuze om met je lichaam in een contractie, in een kramp te gaan, oftewel je lichaam te openen, door te ademen, je kaken los te laten, je buik zacht te laten worden.

Overgave is sexy én spiritueel

Je lichaam is de spiegel waarin je feilloos kunt zien met welke houding je teleurstellende situaties benadert. Wanneer contraheer je, wanneer expandeer je? Als je je benauwd voelt of je nek stijf wordt, dan weet je dat je vanuit controle handelt. Andersom kun je jezelf altijd weer uitnodigen naar een leven in verbondenheid door een gevoel van opening, van expansie in je lichaam toe te laten. Contractie kost je een hoop energie en laat je verder stuntelen, alleen, zonder ondersteuning en verbinding met de wereld om je heen. Expansie laat de energie, de sappen in je lichaam stromen. Je bent daardoor niet alleen daadkrachtig, maar je lichaam voelt ook sexy. Het natuurlijke licht van je vrouwelijkheid kan van binnen door je ontspannen lichaam heen schijnen, zonder dat je iets ervoor hoeft te doen. Dit is pure erotiek, die je niet alleen met je lichaam en de wereld om je heen verbindt, maar ook met het Goddelijke, met je hogere macht, die de bron is van al je plezier en je (daad)kracht.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven