Het gezellig maken van je overkapping? 7 tips!

Ik ben de afgelopen weken helemaal los gegaan met het gezellig inrichten van onze overkapping. Allereerst door de muur te schilderen. Van donkerrode steen naar een witte achtergrond vinden we er toch een stuk gelikter uitzien.

Daarnaast heb ik allerlei hebbedingen aangeschaft die het leven onder de overkapping er nog een klein stukje beter op maken. En ja ik weet het… niet iedereen kan zich hier druk over maken en dat is helemaal prima.

Maar persoonlijk geniet ik er enorm van als het er gezellig uitziet en als we binnen een beetje naar buiten halen door ook de overkapping in te richten als een huiskamer. Wil jij ook een gezellige overkapping maken? Neem dan deze tips mee bij het optimaal inrichten van jouw buitenplekje!

rotan vlinderstoel in zwart
Oude situatie met ongeschilderde muur
inrichting overkapping met planten en bloemen
Situatie met witte muur passend bij ons huis, deze toffe hangstoel vind je trouwens hier.

Hoe kan je je overkapping gezellig inrichten?

Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat het opgeruimd is. Je kan je overkapping wel gezellig willen maken met een bank en heerlijke tuinbankkussens, maar als het een zooitje is dan helpt leuk inrichten ook niet. Zorg er dus eerst voor dat je alles hebt opgeruimd én dat er geveegd is. Daarna kan je aan de slag!

1. Zorg voor samenhang, ook als je wat contrasterende kleuren gebruikt

Ik hou zelf heel erg van lichte kleuren, maar toch hebben we genoeg andere kleuren onder onze overkapping om te zorgen voor wat contrast.

Omdat wij deze (hele dure) tuinset een paar jaar geleden gekocht hebben en we het terras in ons nieuwe huis nog moesten gaan leggen konden we de kleuren mooi op elkaar afstemmen. Een wat donkerder terras en een lichtere tuinset maakt een perfecte combi.

Persoonlijk vind ik het ook niet echt handig om qua kussens en dergelijke met wit te werken omdat dat toch echt een stuk sneller vies wordt dan de beige tint die wij nu hebben of bijvoorbeeld een antraciet kleur. Daarnaast is deze kleur ideaal gebleken met kattenpootjes 🙂 .

Hou in de gaten dat je -als je met een aantal kleurstellingen werkt voor contrast- niet vergeet dat de samenhang ook heel belangrijk is. Die samenhang creëer ik door ervoor te zorgen dat de kleuren die ik gebruik (wit-beige-hout-zwart) ook weer op andere plekken terugkomen.

Het kalkwit van de muur komt bijvoorbeeld weer terug in de macramé hangstoel en in een aantal kussens. De naturelkleur van het eiken komt weer terug in het gebruik van een aantal accessoires en de tint van het terras vind je weer terug in accessoires en in de jacuzzi 😉 .

Tip: Een witte muur past uitstekend bij onze dichte overkapping. Heb je een glazen dak bij je veranda? Dan is een zwarte muur ook heel mooi. Zwart geeft in ieder geval een heel geborgen en veilig gevoel en door een licht dak kan je prima een wat donkerder hoekje maken. Hou dan wel rekening met je buitenverlichting.

2. Wat is het doel van je overkapping? Denk eerst aan de grote meubels!

Belangrijk is dat je eerst nadenkt over het doel van je overkapping. Wil je bijvoorbeeld je eettafel kwijt onder de overkapping? Of heb je alleen een loungehoek in gedachte? Ga je verder je overkapping alleen gebruiken om te ontspannen, of komt er bijvoorbeeld ook een buitenkeuken?

Je kan in alle gevallen je overkapping gezellig inrichten, maar het is wel belangrijk dat je begint bij de grote meubels.

Daarna kan je starten met de kleinere accessoires en meubeltjes. Denk bij de accessoires niet alleen aan het hangen van wanddecoratie buiten onder je overkapping, maar ook bijvoorbeeld aan poefjes, manden en grote windlichten voor op de grond.

Of kies voor een hoekje waar je gewoon gezellig wat zitkussens op de groend plaatst, of op een pallet. Heerlijk om lekker te loungen!

3. Maak het knus door meerdere tafeltjes te plaatsen

Onze tuinset heeft een bijbehorende tafel. Op zich handig, maar achteraf gezien had dat van mij niet persé gehoeven. Als je het namelijk gezellig wilt inrichten onder je overkapping kan je dat heel goed doen door bijvoorbeeld verschillende tafeltjes te gebuiken. Zet een aantal soorten bijzettafeltjes bij elkaar en je hebt binnen no-time een prachtig geheel.

De bijbehorende salontafel niet gebruiken vind ik ook zo wat, dus ik heb maar gewoon gewerkt met wat extra bijzettafeltjes. Door ook hierin weer te werken met terugkerende kleuren en materialen krijgen we ook hier weer een mooie mix en match. Zelf ben ik helemaal verliefd op houten krukjes als bijzettafel. Deze geven gelijk een gezellige en warme uitstraling aan de inrichting van de overkapping.

Planten onder de overkapping voor een gezellig huiskamer gevoel
Bron: Pinterest
overkapping gezellig inrichten met planten
Bron: Pinterest
Huiskamergevoel creëren door bij het inrichten van je overkapping ook gezellig wat planten te gebruiken
Bron: Pinterest

4. Gezellig inrichten van je overkapping? Gebruik groen in de vorm van planten

Denk je aan buiten, dan denk je aan groen. Toch? Bloemen en planten zijn onmisbaar in je tuin. Ze geven je het gevoel dat je midden in de natuur zit en planten onder je overkapping zorgen voor net wat extra sfeer. Daarnaast lijkt het met een paar planten in potten ook net alsof je in je huiskamer zit. Super cosy.

Wist je dat je een heel aantal binnenplanten in de zomer gewoon buiten kan zetten? Zo gaan mijn pannenkoek plantjes vaak naar buiten, maar ook onze grote palm en de graslelie kunnen buiten in de zomer prima vertoeven.

5. Vergeet het buitenvloerkleed niet als je je overkapping gezellig wilt inrichten

Een buiten vloerkleed maakt jouw favoriete buitenplekje helemaal af. Denk ook voor onder je overkapping ‘groot’ als het gaat om je buitenkleed. Zoek een maat kleed dat je ook deels onder je tuinbank kan leggen.

Hiermee zorg je voor verbinding tussen je meubels in de loungehoek en dat geeft een gevoel van rust. Kies voor een buitenvloerkleed met een klein werkje of een natureltint als je verdre al een redelijk drukke inrichting hebt.

Heb jij bij je inrichting van de overkapping juist gekozen voor een sobere uitstraling, dan kan je het extra gezellig maken met een wat drukker vloerkleed. Je hebt dan verder niet veel extra’s meer nodig!

overkapping gezellig inrichten; 7 tips
De inrichting van de overkapping bij schemer, gezellig toch? En ik ben eigenlijk nog niet klaar 😉

6. Gezellige verlichting doet ook al heel veel

We zijn begonnen met onze algemene buitenverlichting die je ook op de foto hierboven ziet branden. Sinds kort hebben we ook een lamp in het midden hangen (dat zwarte visnet). Hier moet overigens nog een led lamp in, dus hij brandt nog niet.

Maar de uitstraling is ineens veranderd en we hebben op deze manier veel meer een huiskamer effect gecreëerd, heel gezellig.

7. Heb je plek voor een haard? Doen!

Wij hebben de buitenhaard onder de overkapping bij ons tuinhuisje staan, dus niet onder deze overkapping. Wellicht komt hier ook nog een keer iets, maar dan moeten we eerst de definitieve plek voor de buitenkeuken bepaald hebben.

Toch vind ik een buitenhaard nèt dat beetje extra gezelligheid geven onder je overkapping, dus kan je hier bij het inrichten een plekje voor vrijhouden, dan is dat zeker slim om te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven