Overlijden ex partner; zou jij met je kinderen naar de uitvaart van je ex gaan?

Scheiden is voor niemand leuk. Zeker niet als het zoveel woede en wrok oplevert dat ouders niet meer normaal met elkaar om kunnen gaan. Omwille van de kinderen probeer je er het beste van te maken. Maar in sommige gevallen is het contact gewoonweg niet te herstellen, maar wat doe je dan bij overlijden ex partner?

Ben je beland in een vechtscheiding, waarvan de gevolgen misschien nog wel jaren voelbaar zijn. Wat doe je dan als het noodlot toeslaat? En je ex partner komt te overlijden? Zou jij je kunnen voorstellen dat je na het overlijden van je ex partner níet met je kinderen naar de uitvaart zou gaan?

overlijden ex partner

Een vechtscheiding én een sterfgeval: niet echt een vrolijk onderwerp. Toch gaan wij het aansnijden. Vind jij dat je je, omwille van de kinderen, altijd over gedoe met je ex heen moet zetten? Of zit daar een grens aan? En geldt die zelfs nog als je ex partner komt te overlijden?

Lees ook: Rouwverwerking bij kinderen met speciale ‘rouwlego’

Vechtscheiden is écht scheiden

Natuurlijk is een scheiding nooit leuk. Maar een vechtscheiding maakt die hele situatie nog net wat erger. Juist een scheiding vraagt eigenlijk om goede afspraken. Die je maakt terwijl je het hoofd koel houdt. Maar dat valt vaak niet mee. In veel gevallen is er sprake van wrok en boosheid. Emoties lopen hoog op. Soms zelfs zo hoog, dat ouders eigenlijk niet meer normaal met elkaar om kunnen gaan.

Wie worden daar de dupe van? Inderdaad: de kinderen. Wat doet het met je als je ouders elkaar niet meer kunnen luchten of zien? En hoe maken ze dan afspraken over jóu? Hopelijk bekoelt de situatie na een tijdje weer. Als de ergste boosheid een beetje is weggeëbd. Maar er zijn ook ex partners die hun leven lang blijven vechten en dan is het overlijden van een ex partner een extra uitdaging.

Overlijden ex partner: zou jij naar de uitvaart gaan?

Heel eerlijk: er zijn heus wel ex partners wiens uitvaart ik niet zou bezoeken. Maar daar ben ik niet mee getrouwd. En we hebben al helemaal geen kinderen gekregen. Als het om de vader van je kinderen gaat wordt dat toch een ander verhaal? Alleen al om hen te steunen ben je erbij. Tenminste, dat dacht ik.

Uitvaartverzekeraar Nuvema heeft een onderzoek gedaan onder gescheiden ouders. Wat blijkt? De helft van alle gescheiden Nederlanders zou na het overlijden van ’n ex partner niet naar diens uitvaart gaan. En ruim een kwart zou zelfs niet met hun minderjarige kinderen mee gaan. Scheidingen komen steeds vaker voor. En dus ook de vraag: zou ik wel naar de uitvaart van mijn ex partner gaan? Niet iedereen belandt in een vechtscheiding… Maar toch blijft slechts 5% van de gescheiden ex partners ook echt vrienden. En dan kan je na het overlijden van je ex tegenstrijdige dingen voelen. Zeker als jullie breuk nog vrij vers is. Hoe sta jij daar tegenover? Zou jij je over jullie verleden heen kunnen zetten om wel bij het afscheid te kunnen zijn? Al is het maar voor je kinderen?

Lees ook: Praten met kinderen over de dood; hoe doe je dat?

Uit het onderzoek blijkt dus dat na het overlijden van ’n ex partner ongeveer de helft van de Nederlanders zou wegblijven bij de uitvaart. De belangrijkste reden die uit dit onderzoek voortkomt is dat men er simpelweg geen behoefte aan heeft (66%). Maar een vijfde van de respondenten geeft ook aan ‘gedoe te willen voorkomen’. Met de familie, of een nieuwe partner bijvoorbeeld. Zeker als de kinderen daar getuige van zouden kunnen worden, wordt vaak besloten om niet te gaan.

Waarom mensen wel of niet naar de uitvaart van je ex gaan

Ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen, maar heb gelukkig ook nooit voor deze situatie gestaan. Paulien en Marieke wel, en zij hebben dat beiden op een heel andere manier beleefd zoals je dat hieronder kan lezen.

Paulien maakte een heftige vechtscheiding mee. Haar man overleed nog voor de scheiding rond was. De gemoederen waren toen al zó hoog opgelopen, dat haar schoonfamilie haar verbood naar de uitvaart te komen. En zo liepen haar kinderen van 4, 6 en 8 jaar alleen voor de rouwstoet. “Ik vond het vooral moeilijk dat ik niet zag wat mijn kinderen meemaakten. Ik had het hele proces samen met hen door willen maken. Door veel met ze te praten heb ik veel op kunnen lossen. Maar nu ze ouder worden, komen toch de vragen: “Waarom was jij er niet bij mama?”

Marieke ging juist wel naar de uitvaart van de vader van haar kinderen. “Ik ben heel blij dat ik ben gegaan, uiteraard met name voor mijn kinderen. Maar ook wel voor mezelf en uit respect naar hem. Daarbij is het belangrijk dat je dit als moeder met je kinderen kunt delen. Als ik niet bij zijn uitvaart was geweest, had ik toch een belangrijk moment in hun rouwverwerking gemist”.

Gelukkig zijn er ook gescheiden ouders die een minder heftige scheiding meemaken zoals je hierboven leest en die na het overlijden van een ex partner wel de uitvaart bezoeken om afscheid te nemen. 58% Van de ondervraagden geeft aan dat de voornaamste reden in dat geval de kinderen zijn. Maar ook het feit dat iemand een belangrijke rol heeft gespeeld (52%) en het feit dat ex partners het gewoonweg nog goed konden vinden (28%) zijn genoemde redenen.

Wat zou jij doen als je ex partner komt te overlijden? Zou je dan bij de uitvaart aanwezig willen zijn, of juist niet?

Dit moet je allemaal regelen bij een overlijden

Shutterstock foto van kind na overlijden vader of moeder door Zurijeta

2 gedachten over “Overlijden ex partner; zou jij met je kinderen naar de uitvaart van je ex gaan?”

  1. Nooit je kinderen weg houden bij je ex zeker niet in geval van overlijden wil je zelf niet of ben je niet welkom oké maar er is altijd wel familie ooms tantes opa oma die de kinderen opvangt als kinderen niet kunnen deelnemen aan het afscheid zullen je dit later en de rest van hun leven zeer kwalijk nemen.

  2. Zeg nooit nooit, maar ik kan me niet voorstellen dat als mijn man en ik zouden scheiden en hij overlijdt, ik vervolgens niet naar de begrafenis zou gaan met onze dochter. Of ik moet zoals Paulien niet welkom zijn. Maar dan zou ik dat echt verschrikkelijk vinden voor mijn dochter. Maar hopelijk komt deze situatie nooit voor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven