Mam, ik wil op paardrijden!

Een droom die bij veel meisjes en ook bij jongens leeft: een eigen paard in je achtertuin hebben. En hoe leuk dat plaatje ook kan zijn: praktisch haalbaar is het vaak niet. Laat staan wat het kost aan tijdsinvestering en verzorging. Maar paardrijden heeft een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen. Gelukkig kan er uitgeweken worden naar paardrijles op een manege voor je zoon of dochter! In dit artikel vertel ik je graag meer over paardrijden en kinderen.

paardrijden voor kinderen, wat kost het, hoeveel tijd kost het en wat heb je nog bij paardrijden?
Stockfoto van paardrijles in manege door Olexandr Panchenko

Paardrijden is een populaire sport voor kinderen

Loop een gemiddelde kleuter of groep 3 klas binnen en vraag wat het lievelingsdier is en zeker te weten dat een groot deel zal antwoorden: een paard! En zeker met een serie als ‘Spirit’ op netflix of de film Whitehorse kunnen kinderen heerlijk weg zwijmelen bij al die mooie paarden die door het beeld draven.

Paardrijden staat bekend als een dure sport, iets waardoor veel ouders wellicht zullen aarzelen of ze deze investering aan kunnen gaan. Daarnaast is het een intensieve sport voor kinderen. Een van de nadelen is dus dat het een dure sport is. Gelukkig heeft paardrijden voor kinderen ook de nodige voordelen.

De voordelen van paardrijden voor kinderen:

  • Verantwoordelijkheid dragen
  • Grenzen kennen en verleggen
  • Band opbouwen met paard
  • Leren winnen en verliezen
  • Controle over lichaam

De verantwoordelijkheid en zorg voor het paard. Het is niet alleen een uurtje op een paard rijden, maar kinderen verzorgen het paard ook. Borstelen, poetsen, hoeven uitkrabben of wellicht een wortel die gegeven mag worden. Voor kinderen helpt een stukje verantwoordelijkheid en ze ervaren deze zorg ook als fijn.

Grenzen aangeven en je eigen grens stapsgewijs verleggen: De eerste keer op een paard zitten kan heel spannend zijn, laat staan als deze in galop gaat. Door dit uit te spreken naar de instructrice kan een kind samen stapsgewijs naar deze uitdaging toewerken.

De band tussen paard en kind: wat je vaak hoort is dat er echt een band ontstaat tussen het paard en het kind. Zeker als er langere tijd getraind wordt kan het paard een verandering in het gedrag bij je kind merken. Is je kind bijvoorbeeld verdrietig? Het kan zijn dat het paard dat aanvoelt en zijn gedrag veranderd (aanhankelijker wordt) of juist wat rustiger is met de oefeningen.

Verliezen en een teleurstelling hoort erbij: net als bij iedere sport leren kinderen ook bij paardrijden dat verliezen en iets nog niet kunnen erbij hoort en het niet het einde van de wereld is.

Tijdens deze sport krijg je meer controle over je eigen lichaam, train je je evenwicht en werk je aan je lichaamshouding.

Vanaf welke leeftijd kan je kind op paardrijden?

Als een kind 5 jaar oud is kan het al starten met paardrijlessen. Dit gaat vaak nog heel rustig aan: de begeleider houdt het paard of de pony aan de hand en rijdt een kort ritje door de bak. Al snel worden ze ‘los’ gelaten als het er goed uitziet. Soms worden pony’s bijvoorbeeld bij het galopperen nog aan de longeerlijn gehouden. Dat geeft een stukje extra veiligheid. De manege hier in de buurt hanteert als grens 6 jaar, dit omdat kinderen dan iets geconcentreerder kunnen luisteren en aanwijzingen beter opvolgen.

Het is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt, dat paardrijden en zeker niet voor kinderen. Het volgen van aanwijzingen is zeer belangrijk. In het geval er spanning heerst bij je kind is het fijn als het in staat is om toch te blijven luisteren naar de aanwijzingen van de instructeur.

Wat heeft je kind nodig om aan paardrijden mee te kunnen doen?

Een paardrijbroek en bovenkleding. Een spijkerbroek wordt afgeraden, dit kan gaan schuren waardoor je nare schaafwonden bij je bovenbenen kunt krijgen. Kleding waar je lekker in kunt bewegen en die goed past zijn must haves. Doe liever geen wijde bovenkleding aan, zo kan de instructrice de lichaamshouding van je kind goed zien en aanwijzingen geven.

Een veiligheidscap is verplicht. Er zijn maneges waarbij je een cap kunt lenen. Als je er één koopt zorg dan dat je er één koopt met een kinband met veiligheidssluiting en die is goedgekeurd met een veiligheidsnorm.

Rijlaarzen: voor de proefles kun je de tuinlaarzen van je kind aandoen, als je kind langer op paardrijles gaat kun je speciale rijlaarzen aanschaffen waarbij je kind een beter gevoel heeft met het paardrijden.

Het is niet onverstandig om bij jonge kinderen die nog niet echt getraind zijn in het rijden op paarden te werken met een rug protector. Je werkt immers met dieren. Een val (kan altijd gebeuren) levert met een rugprotector aanzienlijk minder risico.

Je vindt betaalbare paardrijspullen hier

Wat zijn ongeveer de kosten als kinderen gaan paardrijden?

Voor de outfit ben je gemiddeld € 100,00 tot € 200,00 kwijt. Dit is een ruime schatting, maar dat komt door het grote aanbod en prijsverschil tussen de benodigdheden. Zo heb je een cap vanaf € 40,00 maar kun je er ook één kopen voor € 110,00. Voor laarzen kun je tussen de € 30,00 en €350,00 iets vinden. De prijs varieert heel erg omdat het afhangt van het type laars dat je aanschaft. Leren paardrijlaarzen zijn uiteraard een stuk duurder. Een paardrijbroek is vanaf € 25,00 aan te schaffen.

Zoals hierboven aangegeven staat paardrijden bekend staat als een dure sport, ook voor kinderen. Gemiddeld genomen kosten lessen voor kinderen onder de 12 jaar per half uur ongeveer € 12,- Oudere kinderen betalen gemiddeld voor een uur tussen de € 15,00 en € 17,50 voor een les.

Hoe vaak wordt er getraind?

De verzorging van het paard kost best wat tijd, het is niet enkel een ritje op het paard. Wil je kind ook graag nog veel andere dingen doen, dan is één keer per week paardrijden een mooi begin. Zo blijft er ook tijd over voor speelafspraakjes en een bezoekje aan de bibliotheek.

Ervaring leert dat veel kinderen die écht een passie hebben voor paarden en paardrijden uiteindelijk niets liever doen. Zij zijn dan ook vaak op woensdagmiddag en liefst ook zaterdag de hele dag op de manege te vinden 😉 .

Zijn er op structurele basis wedstrijden?

Je start eerst met de paardrijlessen. Als je wat meer ervaring hebt dan kan je op een gegeven moment ook aan wedstrijden mee doen, maar dat is niet verplicht. Vaak worden er ook wel vriendschappelijke wedstrijdjes op de manege zelf georganiseerd, dat is al leuk om mee te beginnen.

Tips voor ouders van paardrijdende kinderen

  • Als je de beschikking over een eigen paard hebt, dan kun je vaak lessen met korting op de manege. Ook is het eventueel mogelijk om tegen een vergoeding je paard te stallen op de manege.
  • Paardrijden is een intensieve bezigheid omdat een paard dagelijks verzorging nodig heeft. Denk maar aan borstelen, uitmesten van het hok, het uitkrabben van de hoeven en dergelijke. Het kost veel tijd. Vaak is een andere sport naast paardrijden daarom niet mogelijk.
  • Ben je zelf ook dol op paarden en zou je willen rijden? Informeer naar de lessen voor volwassenen! Wie weet meteen een reden om extra me-time voor jezelf te hebben.
  • Praat met je kind over dat een paard kan schrikken als je ineens achter of voor het paard staat en dat het dan uit reactie flink hard kan schoppen, wat gevaarlijk kan zijn. In hun enthousiasme hebben kinderen dit niet altijd door!
  • Het blijven prachtige dieren, dus voorzichtigheid en opletten is een advies wat elke keer geldt.

Lees hier meer over de andere sporten voor kinderen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven