Het paasfeest staat weer voor de deur. Lang niet iedereen is dan nog bezig met de wederopstanding van Jezus. Voor volwassenen is het vooral die extra vrije dag die het hem doet. En voor kids? Tsja, we hadden het natuurlijk ook gewoon het chocoladefeest kunnen noemen, want paaseieren verstoppen en zoeken is natuurlijk het hoogtepunt van dit feest.
De paaseieren en chocolade hazen vliegen alweer over de toonbank. Als je het paaseieren verstoppen een beetje handig aanpakt krijgen die blagen ook nog wat beweging; dat zullen ze tijdens de paasdagen goed kunnen gebruiken.
En wie weet, papa en mama ook wel? Bovendien maak je het eieren zoeken nóg spannender. Kan dat, hoor ik je vragen. Goede vraag, beste lezer! En óf dat kan. Neem vooral onze verstop-tips even door om het zoeken dit jaar nog spannender te maken.
Een ei hoort erbij; paaseieren verstoppen en meer
Pasen vieren, dat doe je niet zonder eieren. Een ei hoort erbij! Of liefst een hele stapel. En die komen al lang niet meer allemaal uit een kip. Het overgrote deel van de genuttigde eieren komt anno 2017 vooral van de koe; de paaseieren van chocolade, hahaha.
Al is het hele eieren eten niet begonnen met de chocolade exemplaren. Paaseieren zoeken is een oude traditie. Maar hoe komen we daar eigenlijk bij?
De traditie van Paaseieren zoeken
Vroeger, toen mensen Pasen nog wel puur uit religieuze overtuiging vierden, verstopte men ook al eieren, ook al waren dat geen paaseieren zoals wij ze kennen.
Ze werden verstopt op akkers, onder een laagje zand. Mensen geloofden dat de grond hier vruchtbaar van werd. Later is dit veranderd in het zoeken van chocolade eieren. Pasen was namelijk het moment waarop de vastentijd voorbij was.
Eindelijk weer vlees, zuivel… en snoep! En daar waren de kindjes toen al net zo blij mee als nu. Misschien nog wel blijer ná al dat vasten (ideetje erbij voor de opvoeding?). Goed, genoeg geschiedenis.
Hoewel weinig mensen nog vasten tussen carnaval en pasen, worden de feestdagen nog steeds met liefde gevierd. En daar hoort gelukkig het paaseieren verstoppen nog steeds bij! Wil jij er dit jaar ook een feestje van maken?
Lees ook: Het paasverhaal, hoe leg ik dat mijn kids uit? Ook leuk trouwens om te vertellen tijdens een paasspelletje,vind je niet?
Paaseieren verstoppen: tips van de paashaas
Heel lang geleden, toen ik zelf nog een kleine Joukje was, genoten we ook volop van het paaseieren zoeken. Ieder jaar was het een feest. Al waren die eieren soms wel érg makkelijk te vinden.
Op een paasochtend ontdekte mijn broer hoe dat kon: onze oom stond om 7 uur ’s morgens, slaapdronken, de eieren de tuin in te mikken. Uit de losse pols. Zo kan het dus ook. Maak jij het je kids liever wat moeilijker?
Dan hebben wij wat tips op een rijtje gezet! Want bedenk wel: hoe langer de kids zoet zijn, hoe zoeter jouw paasdagen. Al moet je daar wel wat voor doen, tenzij je de paashaas lief aankijkt. Deze tips zijn trouwens niet voor de allerkleinsten. Die hebben namelijk al genoeg uitdaging aan het zoeken van de paaseieren zelf.
Wil je graag andere activiteiten doen dan paaseieren verstoppen, check dan het blog van mijn collegablogger Anja over Pasen acitiviteiten, zoals bijvoorbeeld een paasbingo of een ganzenbord voor pasen.
Tip 1: Kleur bekennen bij het paaseieren verstoppen
Zodra het startsein is gegeven, stuiven de kids alle kanten op. Het grote eieren rapen kan beginnen! Maar om het die blagen eens wat moeilijker te maken, kan je ze allemaal hun eigen kleur geven. Zijn je kids al wat groter, dan is dit de ideale manier om het zoeken wat lastiger te maken.
En het eieren verstoppen is nog net zo gemakkelijk als voorheen. Wel handig om uit te leggen: voor alle kleuren zijn er evenveel eieren. En achteraf worden die natuurlijk allemaal in een mand gedaan en eerlijk gedeeld. Want ook delen hoort net zo goed bij pasen als al die eieren.
Tip 2: De schatkaart
Zijn jouw kids dol op avontuur? Gek op spanning en sensatie? Dan kan je de paaseieren verstoppen en een schatkaart maken. Als je echt een crea bea bent kan je zelfs voor meerdere ruimtes in het huis en de tuin een kaart maken.
Als papa en mama zich nou samen op het tekenen en eieren verstoppen storten, kunnen de kids straks in teamverband op eierspeurtocht. Wordt het ongetwijfeld een vrolijk pasen!
Lees ook: Paaseieren DIY, maar dan even nét anders!
Tip 3: het gouden ei en de kEIgoeie hint
Verstop voor ieder kind een gouden ei op een geheime plek. Het gouden ei levert een bijzondere verrassing op… eigenlijk een dubbele surprise dus!
Dat superei is natuurlijk niet zomaar te vinden. Schrijf een hint op een briefje en doe dat in een verrassingseitje, dat je bijvoorbeeld op het paasontbijt-bordje kan leggen. Reken maar dat de kinderen er als de kippen bij zullen zijn.
Nog een tip: je kan heel gemakkelijk een zilveren ei maken door het in aluminium folie te wikkelen. Voor het geval je geen gouden eieren meer hebt liggen.
Tip 4: Verstoppen van gecamoufleerde paaseieren
Paaseieren hebben vrolijk gekleurde aluminium verpakkingen. In de felste kleuren. Dat ziet er gezellig uit, maar maakt het paaseieren verstoppen lastiger. Het is immers niet de bedoeling dat de kinderen na een kwartiertje klaar zijn.
Het kost iets meer voorbereiding, maar waarom zou je niet je eigen camouflage eieren maken? Waarschijnlijk was je toch al van plan om eieren te gaan koken. Haal maar een doosje extra, zouden wij zeggen. Is meteen een stuk gezonder dan al die chocolade!
Verf de eieren in lekker lastige kleuren. Groene en bruine paaseieren zien er misschien niet zo gezellig uit, maar zijn wel moeilijk te vinden in de tuin. Kan je daarna uitgebreid achterover leunen. Daarna kan je de gekookte eieren nog op een leuke manier presenteren, check maar.
Lees ook: creatieve, simpele manieren om gekookte eieren te presenteren
Tip 5: de rollen omgedraaid
Alle kinderen kunnen genieten van paaseieren zoeken. Maar paaseieren verstoppen is waarschijnlijk nieuw voor ze! Draai de rollen eens om. Laat de kinderen de eieren verstoppen, zodat papa en mama, opa’s en oma’s en ooms en tantes eens door het stof moeten. Levert gegarandeerd grappige taferelen op!
Tip 6: mag het licht uit?
Bij pasen denk je vast niet alleen aan eieren, maar ook aan krokusjes en zonneschijn. Pasen is immers ook een beetje het feest van de lente. Toch kan je dit keer ook wachten met paaseieren verstoppen tot de zon onder is.
Want zoeken in het donker is natuurlijk extra spannend. Geef de kids allemaal een zaklamp om blauwe plekken en kapot meubilair te voorkomen, en schenk voor jezelf maar een lekker wijntje in. Heb je wel verdiend na al dat paaseieren verstoppen dacht ik zo.
Tip 7: een eitje voor een karweitje
Heb je na al dat paaseieren verstoppen nog eieren over? Goed ingeslagen, ouders. In dat geval (of gewoon als je het een tof idee vindt) kan je nog een wedstrijdje vieren tijdens de paasdagen. Een eitje voor een karweitje!
Natuurlijk kan je de kinderen de afwas van het paasontbijt laten wegwerken, maar dat zal wellicht niet de gezelligste paastaferelen opleveren. Leg een parcours aan met korte spelletjes. Ieder spel levert een eitje op.
Ben je vast binnen no time door de laatste eieren heen! En de kids sporten ze er weer af. Zelf iets teveel gesnoept tijdens het paaseieren verstoppen? Dan is hier nog een laatste tip: doe lekker met je kroost mee 😉 . Heb je daarna wel weer een eitje verdiend.
Ga jij paaseieren verstoppen en heb je eventueel nog leuke tips voor het paaseieren zoeken met oudere kinderen? Laat het ons weten!
Gebruikte afbeelding via Shutterstock