Paaseieren zoeken: hoe maak je het leuker?

Het zoeken van paaseieren is een leuke traditie. Maar eigenlijk soms ook een beetje saai als je het al jaren op dezelfde manier doet. Hoe maak je van paaseieren zoeken een leuke belevenis in plaats van enkel even het eitje opsnorren en klaar? Wij geven je hier een aantal hele leuke ideeën.

paaseieren zoeken

Speuren met echte of nepeieren?

Je kunt speuren naar echte hardgekookte eieren, naar chocolade eieren of je koopt gewoon nep eitjes. Door voor laatstgenoemde te kiezen, loop je niet het risico dat de eitjes niet meer opgegeten kunnen worden door viezigheid.

Levert het kind het nep ei in, dan ontvangt het er een lekker chocolade eitje voor terug. Je kunt ook zeggen dat ze meerdere eitjes in moeten leveren en dat ze dan een chocolade paashaas krijgen. Je kunt de eitjes dan meerdere jaren gebruiken of ook als decoratie op je paastafel neerleggen.

Ook een idee: zelf paaseieren maken, door nep eitjes te verven.

Leuke ideeën voor paaseieren zoeken

Onderstaande ideeën zijn hartstikke leuk als je paaseieren wilt zoeken. Wil je nog meer leuke dingen doen met Pasen? Check dan deze paasbingo, het paas ganzenbord en onze andere paasspelletjes ideeën. Onderaan dit blog vind je hier nog meer informatie over.

1. Paashaas sporen volgen

Wie verstopt de paaseieren? De paashaas toch? Dus hoe weet je dan waar je zoeken moet? Inderdaad: door de sporen van de paashaas te volgen.

Zorg dat je ergens kunt zoeken waar je een beetje de ruimte hebt. Je kunt op meerdere manieren de sporen van de paashaas uitzetten. Maak kleine pootafdrukken van karton en leg deze in je tuin of op andere zoekplek neer.

Uiteraard voeren de voetsporen naar een ei of naar dé mand met eieren. Kan je een langer spoor maken, dan draait het dus vooral om het spoor zien te volgen en dan kan je de mand met eieren daar aan het einde verstoppen.

2. Variatie

Uiteraard kan je dit zo leuk maken als je zelf wilt. Want onderweg kan je ook langs andere dingen komen. Een mandje met wat drinken erin. Misschien een leuk spel om even te spelen of dat het spoor je bij een speeltuintje brengt…

Andere manieren om de pootafdrukken te maken is met stoepkrijt en als je ergens bent met grond of zand, dan kan je misschien zelfs een poging doen om ‘echte’ afdrukken te maken in de grond of het zand. Is wel kwetsbaarder natuurlijk, maar voelt wel meteen veel echter.

Slecht weer? Dan gebruik je de kartonnen versie en laat je de kinderen het spoor door je huis volgen. Op internet kan je trouwens op meerdere plekken leuke paashaas voetsporen bestellen als je het niet ziet zitten om dit zelf te maken!

3. Speurtocht met zoekopdrachten

Je kunt met Pasen een leuke paasspeurtocht maken, waarbij er iedere keer een zoekopdracht is. Uiteraard zorg je dan dat je op heel verschillende plekken gaat zoeken, zodat de eieren op heel verschillende manieren verstopt zijn.

4. Glow-in-the-dark paaseieren zoeken

Koop glow-in-the-dark eieren of verf nep eitjes met glow-in-the-dark verf. En dan is het kwestie om lekker spannend in het donker naar eieren te gaan zoeken.

Je kunt de oplichtende eitjes in je tuin verstoppen, maar zeker met oudere kinderen kun je het nog spannender maken en ze ergens anders verstoppen.

Nu is het wat onhandig om het ergens te doen waar ook andere mensen lopen, want straks nemen ze je eieren mee. Maar ken je iemand met een grote tuin of misschien wel bij een boerderij? Dan zou het natuurlijk een prachtig idee zijn om de kinderen daar te laten zoeken.

5. Wie vindt het gouden ei?

Eieren zoeken en wie het gouden ei vindt of een andere bijzondere uitvoering van een paasei, die heeft gewonnen. En daar kan dan iets aan vast zitten. Een wedstrijdelement vinden veel kinderen leuk, zorg er wel voor dat iedereen sowieso iets krijgt om het wel leuk voor iedereen te houden.

6. Modern zoeken: via GPS

Je hebt vast al eens gehoord van het maken van speurtochten via GPS. Hier heb je apps voor. Natuurlijk kan je paaseieren zoeken combineren met een GPS-zoektocht. Wedden dat die kinderen van je het opeens weer heel leuk vinden om eieren te gaan zoeken als het eens op een dusdanige manier wordt gedaan?!

7. Bingokaart

Geef ieder kind een bingokaart met verschillende (kleuren) eieren of andere paas gerelateerde plaatjes erop. Ze moeten al die ‘plaatjes’ vinden. Wie heeft als eerste de bingokaart vol?

Je kunt dit op meerdere manieren spelen. Leg van elk plaatje er één in de tuin, in huis of misschien wel het park. De kinderen moeten zoeken, maar mogen de spulletjes dus niet meenemen.

Zorg dat er wel volwassenen rondlopen die in de gaten houden of het allemaal eerlijk verloopt. Hebben ze iets gevonden, dan strepen ze het af.

Je kunt er ook voor zorgen dat van ieder plaatje wat voorkomt er voor ieder kind één ligt. Dan moeten ze dus alles wat ze vinden meenemen en kan je aan de hand daarvan zien of ze hun kaart vol hebben.

Je moet ze dan wel goed instrueren dat ze spulletjes die ze zelf al hebben moeten laten liggen voor de andere kinderen.

8. De paashaas helpen door paaseieren zoeken

Iemand die niet live erbij is (zodat de kinderen het niet doorhebben) verkleedt zich als paashaas en heeft via de telefoon met beeld contact met de kinderen. Hij moet net doen alsof hij verdrietig is omdat hij de eitjes verloren is.

De kinderen moeten dan voor hem de eitjes opzoeken en hij (zij) kan eventueel aanwijzingen geven waar hij allemaal gelopen heeft. Natuurlijk is het helemaal leuk als de paashaas dan na de tocht voor de deur staat en de eitjes overgelukkig in ontvangst neemt. Daar staat dan wel een cadeautje voor de vinders tegenover.

Binnen paaseieren zoeken

Misschien is het wel noodweer met Pasen. Je weet maar nooit. Wat doe je dan? Want veel van voorgaande ideeën zijn toch vooral leuk om buiten te doen. Onderstaande ideetjes zijn dan ook bedoeld om paaseieren zoeken ook binnen leuk te maken!

9. Bingokaart voor binnen

Binnen kan je ook op een nog heel andere manier met het paaseieren zoeken omgaan. Nu maak je een kaart met verschillende eitjes, maar je kunt ook kiezen voor hele andere ‘paaszaken’.  Haasjes, lammetjes, kuikentjes.

In je huis zet je op heel uiteenlopende plekken iets neer en de kinderen moeten die dus zien te vinden. Hoe gekker de plekken, hoe beter!

10. Escaperoom als paaseieren zoeken

Escaperooms zijn leuk om te doen. Zeker met iets oudere kinderen kan je op de escaperoom manier eieren laten zoeken. Geef aanwijzingen die ze als groep moeten uitvoeren/uitpluizen en iedere keer als ze de oplossing hebben weten ze dus waar ze het ei moeten vinden.

Dit kan je meerdere keren doen, bijvoorbeeld in verschillende kamers en uiteindelijk bereiken ze dan het eindpunt waar de beloning op ze staat te wachten. De grote paasmand van de paashaas met iets extra lekkers erin, bijvoorbeeld.

Of je stopt in de mand een briefje waarop staat wat voor leuks jullie die middag of tweede Paasdag gaan doen…

Wil je nog meer leuke dingen doen naast het paaseieren zoeken? Check dan een van deonderstaande pdf’s!

Pasen
Dit zit er in de verschillende pdf(s):
8 verschillende paasspelletjes 
Paasbingo met 26 unieke bingokaarten
Ganzenbord met opdrachtkaarten
Duidelijke uitleg bij alle pdf’s

8 verschillende paasspelletjes

paas bingokaarten

Menukaart Pasen

We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven