Paasverhaal uitleggen aan je kinderen

Nu paaseieren bij Nederlands bekendste warenhuis geen paaseieren meer heten maar verstopeieren vraag ik mijzelf af hoe ik in vredesnaam mijn kinderen ooit het paasfeest uit ga leggen. Die paaseieren hebben al niets met Pasen mee te maken, laat staan de haas die de eieren verstopt. De oorsprong van het feest bevindt zich in christelijke hoek. Het is het verhaal van Jezus die sterft aan een kruis en drie dagen later weer opstaat uit de dood. Dat paaseieren geen paaseieren meer genoemd worden maar verstopeieren krijg ik nog wel uitgelegd, maar het werkelijke paasverhaal? Ik vind het maar moeilijk.

 

paasverhaal

 

Paasverhaal belangrijk voor algemene ontwikkeling

Nou hoef ik me op dit moment gelukkig nog nergens zorgen om te maken. Mijn dochtertje is zeven maanden oud en zij maakt zich druk om wanneer ze haar eten krijgt in plaats van zaken als religie 😉 . Maar zo nu en dan denk ik er zelf wel over na. Ik vind het namelijk belangrijk – ongeacht of je nou gelovig bent of niet – dat je de herkomst van feesten als Kerst, Pasen en Hemelvaart, maar ook de Ramadan, het Suikerfeest en het Loofhuttenfeest aan je kinderen kunt uitleggen. Het is een belangrijk stukje algemene ontwikkeling.

Paasverhaal uitleggen met kleuterbijbel

Zelf ben ik opgegroeid met het Christendom. Mijn ouders lazen voor uit de kleuterbijbel, dus ook over het paasverhaal, ik ging naar christelijke scholen en ook de kerk is mij niet vreemd. Maar de wirwar van stromingen binnen het Christendom heeft mij behoorlijk in de war gebracht. Katholiek, Evangelisch, Gereformeerd; allemaal één pot nat. Op dit moment weet ik wel zeker dat ik gelovig ben, maar welk labeltje ik er aan moet hangen? Geen idee.

Wil jij het paasverhaal uitleggen, maar heb je geen bijbel tot je beschikking? Deze boekjes zijn ook erg mooi om het verhaal van Pasen met je kinderen te bespreken.

Bovenstaande boeken vind je bij Bol.com

Paaseieren en grafstenen, hoe past dat in het paasverhaal?

Terugkomend op het paasfeest. Ik stel mij zo voor dat wanneer mijn dochtertje naar de basisschool gaat, zij rond de paasdagen knutselwerkjes gaat maken met paaseieren en kuikentjes, maar ook dat zij kleurplaten gaat tekenen van een graf met een steen die er voor weggerold is. Leg dat als ouders maar eens uit wat het één met het ander te maken heeft. Daar komt nog eens bij: leg als ouders maar eens uit hoe iemand uit de dood op kan staan.

Respect voor alles wat leeft

Waarom ik me hier nu al druk om maak? Ik heb de vurige wens om ons dochtertje zo op te voeden dat zij respect gaat hebben voor alles wat leeft. Respect voor mensen met een (ander) geloof is naar mijn mening daar een belangrijk onderdeel van. En hoe krijg je dat voor elkaar? Door te weten wat mensen doen en waarom ze dat doen.

Paaseieren

Dit jaar met Pasen nemen we het er nog maar even van dat we ons dochtertje nog niets over het paasverhaal uit hoeven te leggen. We gaan genieten van een lekker lang weekend. Met paaseieren. Ik vertik het om die dingen verstopeieren te gaan noemen, ook al is het verstoppen van paaseieren hartstikke leuk.

Psssst … zit jij al wél in de fase dat je je kinderen meer over het paasverhaal wilt vertellen? Voor kinderen kan je hier een duidelijk verhaal vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven