Een padded BH voor kinderen, gaan we niet te ver met deze kinderbeha?

Mijn eerste BH kreeg ik van Sinterklaas. Nou ja, ik wist natuurlijk wel beter, maar in mijn tijd rustte er nog wel een beetje een taboe op BH’s volgens mij. Het was dan ook geen padded BH maar een witte Sloggi, zonder vulling. Boos dat ik was! Ik was een jaar of 10 en voelde mij in mijn hemd gezet. Of in mijn BH 😉 . Tegenwoordig zou ik ook boos zijn geworden als ik zo’n BH zou krijgen als kind. Nee, ik wil dan een gevulde cup / padded BH in een leuk kleurtje of met een vet printje erop! Deze zijn gewoon te koop bij HEMA en Bijenkorf en “iederéén draagt ze op school, mama!”

padded bh

Welk signaal zend je uit naar je dochter met een padded BH

Nu was ik zelf als kind vroeg lichamelijk ontwikkeld, dus dat cadeau van de Sint was zo gek nog niet. Maar om je kind als 10-jarige nou een gevulde BH te laten dragen? Welk signaal zenden wij dan naar onze dochters? Dat je op die leeftijd al borsten moet hebben? En dat het dus erg is als je die nog niet ontwikkeld hebt op die leeftijd? Dat je bij meisjes van tien jaar geen tepels meer mag zien? Of doe ik gewoon krampachtig?

Volgens het AD zegt Willeke Bezemer, seksuologe, dat het een vorm van hyperseksualisering bij meisjes is. Hyperseksualisering heeft te maken met het afbeelden en behandelen van meisjes als seksueel object. Denk bijvoorbeeld aan Miss-verkiezingen voor kinderen of de kinderstring. En dat schijnt niet goed te zijn voor hun zelfbeeld.

Stimuleer je met een gevulde BH de ontevredenheid van jonge meisjes over hun lichaam?

Jonge meisjes vergelijken hun lichaam al vroeg met anderen. Vanaf een jaar of 6 kunnen ze al ontevreden zijn over hun lichaam. Stimuleer je met padded BH’s de ontevredenheid van jonge meisjes met hun lichaam of geef je ze juist iets om zich zeker te voelen? En zou je daar als ouder in meegaan?

Met alle mediakanalen van tegenwoordig zijn er zoveel meer idolen om jezelf mee te vergelijken. Ik zie het bij Dochter (7) die zichzelf nu al te dik vindt. Te dik! Meid, mijn babyvet ging op mijn negende langzaam naar boven en vormde zo borsten en heupen. Gelukkig zegt ze dat nu ook regelmatig: “Jij was vroeger toch ook zo, mam?”. “Ja schat, geen zorgen. Gewoon blijven sporten en gezond eten”. Toch zie ik dit als moeder met lede ogen aan en hoop haar genoeg te laten inzien hoe mooi, bijzonder, getalenteerd en lief ze is. Dat dat kleine speklaagje niet uitmaakt, ieder lichaam anders is. Ik hoop dat dat voldoende is om haar geen eetstoornis te laten ontwikkelen.

Meisjes willen, net als mama, ook een BH

Even terug naar de ‘padded BH’ voor meisjes. Ik ben blij dat er in ieder geval (nog) geen push-up BH’s naast de hartjesonderbroeken hangen. Ik hoor Dochter over 2,5 jaar al zeggen tegen haar vriendinnetje: “joh, dan vraag je aan je moeder toch zo’n push-up BH? Dan lijken ze echt wel groter hoor. Doet mijn moeder namelijk ook.” Want ja, meisjes van die leeftijd voelen zich groot en willen dan ook ‘grote-mensen-kleren’ aan. Gewoon, net als mama.

Ik zou als meisje ook zo’n padded BH willen hebben

Ik had als jong meisje ook liever zo’n mooie padded BH van Sinterklaas gekregen dan een beugelloze witte Sloggi. En zeker als er meer meisjes in groep 8 zo’n BH droegen. Bij mij waren het van die korte topjes die helemaal hip waren als hemd. Ik voelde me helemaal ‘the bomb’ toen ik ook eindelijk van mijn ouders zo’n topje kreeg. Dus ja, ik begrijp die meisjes van tien wel. Maar, ik zou mij er als tienjarige niet bewust van zijn geweest dat hier op een seksuele manier naar gekeken zou kunnen worden.

Als ouder ben ik dat wel. Hoewel de BH’s niet van kant zijn, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar 10 vind ik echt te jong, een jaar of 12/13 klinkt mij al beter in de oren. Nu ik aan de andere kant van de lijn sta, ben ik blij dat deze kwestie voor Dochter nog niet speelt. Ik zie nog meer ‘tegens’ dan ‘voors’, maar helemaal negatief sta ik er ook weer niet tegenover. Want eerlijk is eerlijk: zelf vind ik de gevulde BH’s ook veel lekkerder zitten. Eén ding weet ik wel: ze krijgt hem niet van Sinterklaas 😉 .

Hoe zien jullie dit? Zouden jullie een padded BH voor je dochter van 10 kopen? Of zou je daar, net als ik, liever nog een paar jaar mee wachten?

Lees ook de volgende interessante artikelen:

*Gebruikte afbeelding van Shutterstock

8 gedachten over “Een padded BH voor kinderen, gaan we niet te ver met deze kinderbeha?”

 1. mijn dochter is net 14 en daar moet ik nu al volwassen-vrouwen bh-s voor kopen want ze heeft maat 90 c en die maat komt bij kindermaten al niet meer voor

 2. ik vind dat een meisje zodra ze een bh wilt dragen paded of niet , dat meteen moet doen . als ze er vroeg aan went heeft ze daar in haar latere leven veel gemak van , mijn dochter had toen ze 12 was al veel grotere borsten dan dat ik nu heb , dus goede stevige bhs voor haar kopen was best lastig voor mij . in een winkel dachten ze dan dat ik dan een te grote bh uitzocht.omdat ik dan een grotere bh pakte dan voor mezelf .

 3. ook ik zie het probleem niet met zulke padded bh tjes kunnen de dames in wording er vroeg aan wennen dat ze een bh moeten dragen , wat mij betreft kan je daar niet vroeg genoeg mee beginnen

 4. Ik weet nog dat ik mijn eerste BH droeg en de hele klas riep: hoe draag jij een BH? Je hebt helemaal niks! Ik was 12 en de rest had al een BH dus ik wilde dat ook. Ik zou echter nooit een gevulde gekocht hebben. Ik moet er niet aan denken dat mijn veel jongere zusje van 8 over BH’s gaat beginnen op deze leeftijd. We hebben al vaak genoeg de discussie dat ze geen telefoon mag, dus die BH discussie zal ook wel snel komen. Jammer. Kleine meisjes zijn juist mooi omdat ze zo puur zijn!

 5. Wat een onzin! In de tijd dat ik mijn eerst bh ging dragen,lagen dezen ook bij de Hema etc. Ik zou juist onzeker worden als ze er niet waren geweest, er zijn genoeg meiden van die leeftijd die al een flinke boezem hebben, en dan bied zo’n bh toch een uitkomst ? Ik zie zelf het probleem niet in. Ze hangen er al jaren en nu opeens word er moeilijk over gedaan.

 6. Ik zie het probleem ook niet. Ten eerste schaamde ik mij eerder vroeger juist dood dat niet voor gevormd zat omdat ze natuurlijk niet eerst mooi groeien maar alles alleen maar opzet. Dat zag je echt door die sloggi dingen heen. Drama…
  Al had ik in groep 8 ook al b/c moet ik zeggen.

 7. Ehhhh ik denk dat het ervan afhangt hoe je er naar kijkt.
  Mijn kleine ranke slanke den van 10 jaar heeft al behoorlijke borstgroei. Zij vindt dat helemaal niet leuk. Als ze een wat wijder dunner shirt aanheeft dan valt het juist met een gevuld bh’tje minder op dan zonder.
  Eerlijk gezegd zien wij het meer als functioneel dan als sexistisch. Ze zijn ook allemaal braaf wit of licht roze.
  Ik heb soms meer moeite met strakke kleding, naveltruitjes of dierenprint 😉 Ik kan me trouwens eigenlijk helemaal niet voorstellen dat een kind van 10 voor de lol om een bh vraagt. Zowel op school als in de kleedkamers bij het sporten is dit bij ons nog helemaal geen issue. Mijn dochter baalt dat zij wat dat betreft al verder is dan de rest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven