Onze dierenwei inruilen om een padelbaan aan te leggen?

Frank heeft iets nieuws. Hij is weg van padellen, en nu heeft hij bedacht dat we misschien wel een padelbaan kunnen aanleggen in de voormalige dierenwei. Hoe vind je die? Ik proestte het uit, maar hij was eigenlijk best serieus.

Nu heb ik (nog) niets met padellen, ook al heb ik -net als Frank- in het verleden best wel wat getennist. Maar misschien komt het nog. Alleen had ik eigenlijk bedacht dat we wel gewoon een leuke vijver aan kunnen leggen in de dierenwei, maar dat wordt lastig naast de padelbaan denk ik.

Afijn, ik heb manlief ‘even’ uit laten zoeken wat er allemaal bij komt kijken als je een padelbaan wilt aanleggen, want ik heb er geen flauw idee van.

Heb jij een grote tuin en lijkt het jou ook wel wat? Dan vind je hieronder wat tips!

padelbaan aanleggen in tuin, tips vpoor de aanleg en begroting van de kosten

Padelbaan aanleggen; dit komt er allemaal bij kijken

Op het gebied van sport is het de nieuwste trend: padel. Het is een soort combinatie van squash en tennis, waarbij je als speler erg actief moet zijn en beweging moet combineren met spelintelligentie. Vandaar dat Frank het waarschijnlijk zo leuk vindt. Maar hij is niet de enige, want deze sport is momenteel echt booming.

Misschien ben je al bekend met padellen en wil je dit ook graag zo vaak mogelijk spelen. Dan is een padelbaan aanleggen in je tuin een goede keuze! Mits je natuurlijk de ruimte hebt, en je partner daar geen vijver gepand heeft 😉 .

Voordat je definitief plannen gaat maken kan je hieronder in ieder geval lezen waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van een padelbaan.

Zorg voor genoeg ruimte als je een padelbaan wilt aanleggen

Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Hij bestaat uit twee vakken van 10×10, die van elkaar zijn afgeschermd d.m.v. een net. So far so good, dat moet nog wel lukken.

Het veld van de padelbaan wordt gevormd als een soort kooi: de wanden kunnen gebruikt worden om de bal terug te slaan.

In principe is een veld van 10 bij 20 niet heel groot voor de meeste sporten, maar niet iedereen heeft die ruimtee in zijn tuin. Nu hebben wij de mazzel dat we die ruimte wel hebben, maar of ik daar nu tegen muren aan wil kijken omdat manlief een padelbaan wil aanleggen? Dat weet ik zo net nog niet.

Het spel krijgt in ieder geval een hele andere dynamiek als het op een andere grootte gespeeld wordt, dus de oorsronkelijke grootte van 10×20 meter is wel van belang.

De juiste gear

Vervolgens is het belangrijk dat je over de verdere materialen beschikt die het spel maken. Natuurlijk zijn een padelracket en de juiste padelballen essentieel, maar de belijning van je padelbaan moet ook met kalk aangegeven zijn. Daarnaast heb je natuurlijk een goed net nodig.

Nu is een goed net nog wel te regelen, maar bij padel is het belangrijk dat je beschikt over een strak net dat niet snel zal breken. Ga je daar naar op zoek, dan kan je een kijkje nemen op de website van Nettenshop, aangezien zij de perfecte netten hebben voor jouw padelveld.

Bouw de padelbaan of besteed het aanleggen uit

Nu je alles hebt voorbereid, is het tijd om de padelbaan daadwerkelijk aan te leggen. Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond, waarop je de baan kunt bouwen. Je kunt kiezen voor een ondergrond van kunstgras, gravel of een harde ondergrond zoals beton. Net zoals bij tennis.

Elk type ondergrond heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus onderzoek goed wat het beste bij jouw situatie past. Het plaatsen van de omringende wanden en het net zijn de volgende stappen. De omringende wanden zijn bij een echte padelbaan gemaakt van veiligheidsglas.

Eerlijk gezegd wist ik dat niet en begon ik dus te lachen toen Frank grapte dat een padelbaan aanleggen wel een goed idee zou zijn. Ik dacht dat ik dan tegen een aantal wanden aan zou moeten kijken achter in de tuin. Maar als dat van glas is, dan is dat nog niet zo erg.

Met het aanleggen van de padelbaan ben je er nog niet; onderhoud en veiligheid

Na het aanleggen van de padelbaan is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit betekent het controleren en vervangen van het net indien nodig, het schoonmaken van de wanden en het bijwerken van de belijning. Stiekem is het misschien wel net zoveel werk als een zwembad in de tuin.

Daarnaast moet je ook aandacht besteden aan de veiligheid rondom de baan. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de baan voor de spelers om veilig te bewegen en dat er geen gevaarlijke objecten in de buurt zijn.

Denk ook aan het plaatsen van een omheining of hekwerk om ongewenste toegang tot jouw padelbaan te voorkomen. Je wilt geen vreemden in je tuin, toch?

Maak een sociale ruimte van je padelbaan

Wat wel ontzettend tof is, is om er echt een gezellige en sociale ruimte van maken.

Zo zie ik al voor me dat we gezellige banken en stoelen plaatsen rondom de padelbaan. Leuk als Luc met zijn vrienden wil padellen en de rest wil kijken bijvoorbeeld. Of als je wilt uitrusten.

Combineer dat met een overkapping en je bent ook beschermd tegen zon en regen. Een beetje sfeerverlichting erin en de padelbaan wordt niet alleen een plek om te sporten, maar ook een plek om samen te komen met vrienden en familie.

Familie tournooitjes en verkapte vriendencompetities

Naarmate ik er meer over schrijf word ik stiekem ook al wat enthousiaster over het aanleggen van een padelbaan.

Hoe leuk is het om bijvoorbeelde competities met de vrienden af te spreken en tournooitjes te gaan spelen met je familie.

Als je de smaak te pakken hebt en graag anderen mee wilt laten genieten van jouw padelbaan dan is dit een top idee. Zo doen we dat bijvoorbeeld ook met ons zwembad. Iedere zomer hebben we zeer regelmatig vrienden en familie over de vloer voor gezellige middagen een avondjes. Met veel spatterplezier.

Dat kan natuurlijk ook met een padelbaan als je die gaat aanleggen. Zo ben je lekker sportief bezig én kan je je vaardigheden verbeteren. Daarnaast is het nog gezellig ook.

De kosten van een padelbaan

Los van het feit of je de ruimte hebt om een padelbaan aan te leggen is ook het financiële plaatje niet onbelangrijk natuurlijk.

Na wat onderzoek gedaan te hebben blijkt dit voor ons toch het grootste struikelblok te zijn. Het aanleggen van een padelbaan kost tussen de € 60.000 – € 80.000! Dat heeft lang niet iedereen op de plank liggen natuurlijk.

Ook wij niet, helaas. En aangezien we dus vorig jaar geïnvesteerd hebben in een inbouwzwembad in de tuin zit zo’n uitgave er voorlopig echt niet in. Het blijft voor ons dus even bij dromen.

Have fun!

Beschik jij wel over de nodige ruimte voor het aanleggen van een padelbaan en heb je een flinke bankrekening zodat je de juiste materialen kan aanschaffen? Dan is er niets dat je nog tegenhoudt van het bouwen van je eigen padelbaan.

Geniet ervan en maak er een gezellige, sportieve plek van waar jij en anderen veel plezier aan zullen beleven!

Tip: Schakel eventueel de hulp in van een professionele padelbaanbouwer om ervoor te zorgen dat het aanleggen van de padelbaan volgens de richtlijnen wordt uitgevoerd én je er naderhand ook veel plezier van kan hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven