Pakjes drinken zonder suiker scheelt kilo’s suiker per kind per jaar

Dat kinderen teveel suiker binnen krijgen daar zijn we ons al langer van bewust. Het wordt ons alleen niet echt makkelijk gemaakt om al die suikers te laten staan. Zo zijn er bijvoorbeeld helaas maar weinig pakjes drinken zonder suiker te verkrijgen. Sterker nog… in heel veel pakjes drinken (zoals bv multivitamine en dergelijke) zit behoorlijk wat suiker verwerkt. Dat suiker niet goed voor je is, dat weten we inmiddels ook. Wil je jezelf daar nog meer over informeren, lees dan onderstaande artikel nog eens goed door.

Lees ook: suiker is vergif, minder suiker eten is noodzakelijk

Om aandacht te vragen voor de zorgwekkende inname van suiker door kinderen zijn vandaag de Wisseltruc Weken van start gegaan. Tijdens deze weken kunnen ouders en kinderen zich acht weken lang laten informeren over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes. Want als je weet wat je inneemt, dan wordt het wellicht ook eenvoudiger om te kiezen voor pakjes drinken zonder suiker.

pakjes drinken zonder suiker

Pakjes drinken zonder suiker maar mét smaakje

Bronwater met een fruitsmaakje zonder suiker of zoetstoffen is hier een goed voorbeeld van. Producent van dit bronwater is dan ook de initiatiefnemer van deze campagne. Op een laagdrempelige manier wordt de consument getoond hoeveel suiker er in de standaard drinkpakjes zit die veel kinderen nog in hun schooltas meekrijgen.

Ik schrok zelf nogal van de uitzending van Radar waaruit blijkt dat kinderen per jaar hun lichaamsgewicht aan suiker binnenkrijgen 🙁 . Ondanks het feit dat ik zelf best bewust bezig ben (met zo nu en dan een uitschieter) realiseerde ik me niet dat het om zoveel kilo’s suiker gaat.
Toch is het niet verrassend als je hier even bij stilstaat. Want als jij je kinderen geen pakjes drinken zonder suiker meegeeft naar school, maar bijvoorbeeld een pakje multifruitsap, dan krijgt je kind al snel vier klontjes suiker binnen!

Maximale hoeveelheid suiker per dag

Die 4 suikerklontjes zorgen al voor je tax. Die ligt namelijk op 17 gran suiker per dag, en dat staat wel ongeveer gelijk aan 4 suikerklontjes. Daarmee zou één pakje multifruitsap er dus al voor zorgen dat je verder geen suiker meer mag hebben op die dag, wat een haast onmogelijke opgave lijkt. Geef je je kind die dag nog een koekje, dan zit je er al overheen. Zo worden pakjes drinken zonder suiker ineens heel interessant, vind je niet?
Speciaal voor de campagne ontwikkelde het merk ook de Suikerschijf; een handige draaischijf voor thuis waarmee ouders en kinderen in een handomdraai kunnen zien hoeveel suiker er in de meest gekochte drinkpakjes zit. Best handig lijkt me zo!
pakjes drinken zonder suiker, suikerschijf

Pakjes drinken zonder suiker van Sourcy

Sourcy is de producent die zich heeft verdiept in de ontwikkeling van pakjes drinken zonder suiker, met een smaakje. Sourcy Water met een Fruitsmaakje heet het. Het bevat voor 99% bronwater en 0,1 % natuurlijk fruitaroma voor een banaan- of sinaasappelsmaak, en 99,7% bronwater met 0,3% natuurlijk fruitaroma voor een aardbeismaak.
Het is bronwater mét een vleugje fruitsmaak en zónder bubbels, suiker, zoetstoffen, E-nummers en zuren die de tanden kunnen aantasten. Dat klinkt goed! Vooral voor kinderen die niet graag gewoon water drinken lijkt dit een mooie vervanging, je wilt immers graag dat je kind goed drinkt, dus pakjes drinken zonder suiker zijn dan een welkome afwisseling van bijvoorbeeld een kopje thee.
Wat misschien een voordeel is voor de kleintjes is de leuke verpakking. Elke smaak heeft namelijk zijn eigen figuurtje: Mickey Mouse (aardbei), Donald Duck (banaan) en Pluto (sinaasappel); hiermee is jouw zoon of dochter waarschijnlijk sneller geneigd om uit dit pakje te drinken.
Dit voordeel vind ik momenteel overigen direct een nadeel… voor de oudere kinderen die je des te meer moet overtuigen van het beperken van de suikerinname.
Ik zie mijn puber namelijk nog niet zo snel in het bijzijn van anderen aan een pakje Donald Duck lurken…
Wat vind jij? Is het de moeite waard om deze pakjes drinken zonder suiker uit te proberen of blijf jij erbij dat een pakje multifruit per dag moet kunnen, naast de rest?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven