Pakjes onder de kerstboom

Sinds vorig jaar doen wij niet meer aan Sinterklaas maar vinden we het gezelliger om met Kerst pakjes onder de boom te leggen. We willen de kinderen aan het eind van het jaar iets geven. Iets waar ze ook daadwerkelijk wat aan hebben. Een financiële bijdrage is natuurlijk altijd welkom, maar vinden manlief en ik niet zo leuk om te geven. Dus hebben we besloten een paar leuke en bruikbare dingetjes te kopen om uit te pakken met een “gevuld envelopje” erbij.

Vorige week zijn we al op stap geweest voor de inkopen en ik heb alles gezellig ingepakt en onder de boom gelegd. Inmiddels hebben de kinderen er hun pakjes voor ons ook onder gelegd, wat het geheel een erg feestelijk aanzien geeft. Het bezorgt mij toch een warm gevoel. Iets te mogen krijgen is heel erg fijn, maar iets te mogen geven, is iets moois, het geeft mij voldoening. Je zet je in voor een ander en je beloning is het plezier dat de ander beleeft aan jouw inzet. Het gaat niet om de grootte van het cadeau, maar om het idee dat iemand aan je heeft gedacht en moeite voor je heeft gedaan.

En terwijl ik hier zo over na zat te denken, vroeg ik me af waar toch de traditie van de kerstboom vandaan komt. Natuurlijk ken ook ik het Bijbelse verhaal van de geboorte van Jezus Christus, de zoon van God. Maar in dat verhaal meen ik me geen dennenboom te herinneren.
Ik ben op Wikipedia gaan zoeken en kwam het volgende tegen:

Kerstboom

De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidssymbool. Over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Waarschijnlijk hadden reeds de Germanen voor de kerstening rond de tijd van winterzonnewende (het joelfeest of Yule) een altijd groene boom in huis of op het erf. Vanwege deze heidense wortels heeft de Rooms-katholieke Kerk de boom lange tijd geweerd uit het christendom.

Luther verklaarde begin zestiende eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in de kerken; eind 19e eeuw haalde men hem, allereerst in protestantse landen, alsnog de huiskamer binnen.

De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

De katholieken gaven eerder aan de kerststal, eventueel met groene versieringen, de ereplaats in huis, pas sinds 1982 staat er in het Vaticaan ook een kerstboom. Protestanten weerden echter in het algemeen de beelden van de kerststal, vanwege hun beeldenverbod, vandaar had de kerstboom bij hen meer succes.

Een mooie symboliek dus, wat vaak het geval is bij dit soort feesten. Hoe dan ook: de kerstboom betekent voor mij gezelligheid, warmte en saamhorigheid. En dat die pakjes eronder liggen, is geen must om een fijne Kerst te hebben. Het is een aanvulling.

Iedereen heel fijne Kerstdagen toegewenst!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here