Wij vinden paksoi heerlijk. Meestal voegen we paksoi toe aan een roerbak recept, maar deze keer heb ik het eens heel anders klaar gemaakt. In dit paksoi recept ga je deze koolsoort héél kort koken of blancheren en daarna vullen.
Makkelijk om klaar te maken en heel erg smaakvol vonden wij het. Voor ons dus zeker voor herhaling vatbaar en als jij eens iets anders wilt maken met paksoi, dan is dit gerecht zeker de moeite waard om te proberen. En het ziet er nog leuk uit ook!
Ik heb voor dit recept trouwens rundergehakt gebruikt, maar ik denk dat het met kipgehakt ook heel lekker zal zijn.
Paksoi recept voor 4 personen
Eerst nog even wat korte informatie over paksoi zelf, voor diegenen die deze lekkere groente nog niet zo goed kennen.
Waarom is Paksoi zo gezond?
In paksoi zitten heel veel voedingsstoffen die gezond zijn voor ons. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vitamine C, K en vitamine B11. Maar paksoi zit ook vol met bètacaroteen (net als wortelen). Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet naar vitamine A.
En vitamine A is weer belangrijk voor de gezondheid van je huid en slijmvliezen én het goed laten werken van je ogen.
Tip: eet je liever geen wortelen in verband met een koolhydraatarm dieet? Dan is paksoi dus een prima vervanger!
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Hoe maak je paksoi klaar?
In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om deze groente te wokken, of bijvoorbeeld in de Tjap Tjoy te verwerken. In dit recept gaan we de paksoi kort koken of blancheren. Zorg er in ieder geval voor dat de steel van de groente nog lekker knapperig blijft.
Ingrediënten paksoi recept met gehakt
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram rundergehakt of kipgehakt
- 2 stuks paksoi
- 1 puntpaprika
- 2 bosuitjes
- 2 sjalotjes
- 4 teentjes knoflook
De kruiden voor dit paksoi gerecht:
- 1,5 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels sojasaus (+ nog wat extra als garnering)
- 1,5 theelepel gemalen koriander
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 0,5 -1 theelepel chilipoeder (afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
- beetje zout naar smaak
Zo maak je dit paksoi recept klaar met een beetje koken en bakken
- Snij de puntparika in kleine korte stukjes
- Snipper de sjalotjes
- Snij de bosui in ringetjes en leg deze apart voor de garnering
- Pers de 4 knoflookteentjes uit
- Haal een stukje van de stronk van de Paksoi, haal daarna de bladeren los en was deze
Paksoi koken of blancheren
- Je kan de paksoi koken voor 2 minuten, of een paar minuutjes blancheren. Niet langer want dan wordt de paksoi te slap. Het blad mag wat slapper zijn zodat je makkelijk kan vouwen, maar de steel mag nog lekker knapperig zijn.
- Laat vervolgens uitlekken
Gehaktvulling maken voor dit paksoi recept
- Meng het gehakt met de sesamolie, de sojasaus, de knoflook, de puntpaprika en de sjalotjes
- Voeg de kruiden toe
- Voeg wat olie aan een pan toe en rul het gehaktmengsel voor 10 minuutjes tot het gaar is
Tip: heb je niet veel tijd dan kan je dit gehaktmengsel ook in de slowcooker maken zodat het klaar is als je thuis komt.
Paksoi vullen
- Leg een uitgelekt paksoi blad op je werkblad
- Pak een volle eetlepel gehaktmengsel en leg dit op het blad
- Rol het blad op richting de steel en vouw daarbij de zijkanten naar binnen zodat de vulling opgerold wordt
Presenteren van dit paksoi recept
Ik vond het zelf leuk om dit paksoi recept mooi te presenteren op het bord. Dat maakt dat het net is of je in een restaurant bent.
- Leg 2 of meer paksoi rolletjes op een bord
- Sprenkel er nog wat sojasaus over
- Gooi er sesamzaadjes overheen
- Garneer verder met de in ringetjes gesneden bosui
Tip: ik had nog wat spicy mayonaise in huis die ik er nog overheen heb gedaan, dat was ook heel erg lekker!
Dit paksoi recept past uitstekend in mijn koolhydraatarm dieet dat ik volg om af te vallen en ziet er enorm feestelijk uit vind ik zelf. Heel leuk om bijvoorbeeld op tafel te zetten als je familie of vrienden te eten krijgt.