Een bezoekje aan Paleis ’t Loo met de kinderen

Het lijkt voor mij een eeuwigheid geleden dat ik zelf Paleis ’t Loo bezocht. En de kinderen zijn er nog helemaal niet geweest. Een mooi moment dus om eens een bezoekje te brengen aan de prachtige tuinen en stallen van dit museum! Ik neem je mee in ons bezoek en kan je nu al verklappen dat we er volgend jaar weer een kijkje gaan nemen want ik wil ontzettend graag Paleis ’t Loo ook eens van binnen zien.

Paleis ’t Loo, wat is er allemaal te zien in dit museum?

Dit paleis voelt voor mij niet echt als een museum, maar geeft meer een indruk van het koninklijke leven. Een soort van stiekem-meekijken-met-de-royalty’s-gevoel krijg je ervan 😉 . Van oudsher (1684) was slot het Loo eigendom van stadhouder Willem III die later uitgeroepen werd tot Koning van Engeland, Schotland en Ierland. Paleis ’t Loo is daarna altijd door stadhouders, koningen en koninginnen bewoond tot aan 1975.

Koningin Wilhelmina heeft er nog jaren gewoond, tot aan haar dood, van 1948 tot 1962. En daarna is een deel van het paleis nog bewoond geweest door Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven met hun vier zonen. Zij woonden van 1967 tot 1975 in de Oostvleugel. Ik vind het fascinerend dat dat eigenlijk nog maar zo kort geleden is. Sinds 1975 is het paleis niet meer bewoond en pas daarna (in 1984) is Paleis ’t Loo een museum geworden. Super leuk dus om een kijkje te nemen in de tuinen van dit kolossale paleis en de sfeer te proeven.

tuinen van paleis t loo

Paleis ’t Loo is leuk voor kinderen, zeker nu!

Niet alle kinderen zijn geboeid door musea, dat is een feit. Maar Paleis ’t Loo valt bij de meeste kinderen heel goed in de smaak. Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat ze lekker buiten kunnen zijn in dit museum en niet ‘strak in het gelid’ binnen rond hoeven te lopen. Ook al is het geen speeltuin, het voelt toch vrijer als binnen.

schilderij foto tuinen paleis t loo

Daarnaast hebben ze wat leuke elementen in de tuinen van ’t Loo geplaatst die voor kinderen nét dat kleine beetje extra bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schilderijlijsten die het erg leuk maken om hier foto’s van te maken.

Lopen en buigen als een prinses bij museum Paleis t Loo

Verder heb je op de route naar de tuinen toe een aantal leuke opdrachten voor kinderen (bijvoorbeeld lopen als een prinses, of buigingen maken) en kunnen ze een heuse paardenrace houden.

Paleis t loo met kinderen

Eerst zou Luc met ons meegaan, maar die wilde na de vakantie in Oostenrijk toch graag een dagje alleen thuis blijven. Tja, pubers. We hebben dus een vriendinnetje van Lotte meegenomen en die twee hebben zich uitstekend vermaakt.

paleis t loo bezoeken

Hoe lang kan je in dit museum doorbrengen?

Wij zijn in totaal ongeveer vier uur met de kinderen bij Paleis ’t Loo geweest. Vooraf hebben we bij het restaurant genoten van een high tea die absoluut de moeite waard is. Een heerlijk koninklijk soepje vooraf en broodjes, scones, taart en andere lekkernijen daarna. Tussendoor nog even lekker kleuren en naar de rondlopende pauwen kijken. Prima vermaak!

high tea paleis 't loo

Door de tuinen loop je met gemak anderhalf uur, want je wilt natuurlijk ook vanaf het dak van het Paleis het prachtige uitzicht zien.

tuinen van Paleis t Loo

De route naar het dak toe is momenteel met een bouwlift naar boven en met de trap naar beneden. Zeker in deze tijd is Paleis ’t Loo heel goed te doen. Je kan goed afstand houden en bent heerlijk buiten.

stallen paleis t loo

paarden van paleis t loo

Daarna hebben we uiteraard nog een bezoekje gebracht aan de stallen waar we een heel aantal koninklijke voertuigen gezien hebben én nog wat paarden. Al met al voor ons een geslaagde dag om met veel plezier op terug te kijken.

Voor de wat kleinere kinderen hebben ze momenteel ook de Prinsen- en Prinsessendagen met spelletjes, theater, op de foto, knutselen, dansen en zingen. Kunnen ze lekker verkleed doen alsof ze blauw bloed hebben!

Waar vind je Paleis t Loo?

Adres: Koninklijk Park 16, Apeldoorn

Bij de parkeerplaats aangekomen kan je bij de entree je kaartje kopen, of je besteld deze al vooraf online. In tijden van Corona is het aan te bevelen om vooraf te bestellen, je kan dan namelijk een timeslot kiezen waarop je zeker weet dat je terecht kunt. De prijs voor een kaartje vanaf 13 jaar en ouder ligt op € 8,50 en voor kinderen van 4-12 jaar op € 3,00. Parkeren van de auto kost € 5,00. Meer informatie vind je op hun website.

Oja… pssstt… onderstaande is ook heel leuk om te doen 😉

Ga je op tijd, dan kan je in de middag nog lekker naar dierentuin de Apenheul, ook leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven