Papadag, de voordelen van deze KAK term… uhhh dag

Eén dag in de week gebeurt het. Je pakt je tas, trekt de deur dicht en gaat naar je werk. Zonder kinderen, zonder tas met luiers, zonder zorgen. Het is papadag. Ondanks dat de term KAK is, begrijpt blijkbaar wel iedereen wat er met papadag bedoelt wordt. Erg zat natuurlijk, maar we doen het er maar mee.

Dat weggaan zonder zorgen is overigens niet iets dat altijd zo vanzelfsprekend is. Net als mannen moeten groeien in hun rol als vader, moeten moeders vaak weer groeien in hun rol als (deels) kostwinner. Gelukkig laat manlief over het algemeen zien dat de zorgen over de kinderen geheel ongegrond zijn. Die over het huishouden echter iets minder. We zetten de beleving van papadag en de voordelen ervan voor je op een rijtje.

papadag

Papadag, hoe de vrouw het beleeft

Als mama na een dag werken thuis komt, zitten de kids midden in de kamer tussen alle bordjes van het ontbijt en de lunch. Liggen de leftovers van die maaltijden volledig verspreid over de vloer tussen al het speelgoed wat klakkeloos uit de kast getrokken lijkt. En druipen de verfdruppels van het knutselkleed. Er is een bom ontploft in de woonkamer en je beseft je weer dat je eigenlijk best veel spullen in huis hebt. Wat een zooi!

De eerste weken en maanden wind je je daar behoorlijk over op. Als jij thuis bent zorg je er namelijk voor dat alles in ieder geval een beetje aan kant blijft. Je doet daarnaast de boodschappen en zorgt ervoor dat het eten klaar is als manlief thuis komt. Maar op dit alles hoef jij op papadag niet echt te rekenen. Eerder op het tegendeel.

Lees ook: mannen en huishouden… over Mars en Venus enzo

Na maanden van ergernis dringt het echter tot je door. Je ziet hoe verschrikkelijk vrolijk je kinderen zijn op de dagen dat papa alleen thuis is met ze. In de ogen van je kind is er eindelijk een ouder die niet kijkt of er misschien nog een kopje in de vaatwasser moet of zich druk maakt om het eten. Nee, papa is er om mee te spelen, om samen te gaan zwemmen, om lol mee te hebben. Papadag is feest.

Je neemt een besluit. Het huishouden van Jan Steen op papadag neem je voortaan voor lief. Je doet gewoon je ogen dicht en stapt over al het speelgoed heen. Want je weet… je kinderen hebben een fantastische dag gehad als je weer thuis komt. Uiteindelijk besluit je zelfs om op papadagen wat langer weg te blijven. Want ja, papadag is afgelopen zodra mama weer thuis komt….

Papadag volgens wikipedia

Papadag is een informele benaming waarmee een vrije dag voor mannen wordt aangeduid, waarop deze de zorgen voor hun kind(eren) op zich nemen. Vaak gaat het om een vaste (vrije) dag in de week.

De omschrijving lijkt volledig te kloppen ook al is het een KAK term. Het gaat om het zorgen voor de kinderen. En dat kunnen papa’s ook als de beste!

De voordelen van een papadag

  1. Papa krijgt een gelijke kans met mama om een mooie band met zijn kind op te bouwen.
  2. Mama kan op een papadag de boel de boel laten, mits ze dat zichzelf gunt.
  3. Lekker tutten voor de spiegel, geen smerige melkspuugsels op de schouder waar je pas achter komt als je al op je werkt zit en op je gemak je ontbijtje naar binnen werken in plaats van dat je krijsende kinderen uit elkaar moet houden.
  4. Als de man een beetje aan papadag gewend is zal er toch echt steeds vaker een bordje avondeten klaarstaan als je thuis komt.
  5. Op deze dag mag je het nadenken over het avondeten overlaten aan de gezinsregelaar van dat moment.
  6. Je man krijgt langzaam meer begrip voor wat het thuis zijn met kinderen inhoudt. Mits hij natuurlijk op een gegeven moment gaat inzien dat de zooi die er op zijn papadag in huis is op de dagen dat jij thuis blijft lijkt te ontbreken.
  7. Je kan noodzakelijke afspraken zoals het consultatiebureau of een bezoekje aan de tandarts lekker plannen op papadag. Heb je zelf lekker een ‘vrij’ dagje.
  8. Als je thuiskomt gooi je je werkspullen in een hoek en schenk je jezelf lekker een glas wijn in, terwijl je naar de drukte rondom het aanrecht kijkt.

Lees ook: drink rode wijn en heb veel seks

Hoe verloopt bij jullie de dag dat je partner in huis is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven