Je weg laten brengen naar het vliegveld, de trein pakken of je auto daar parkeren?

Ik vind het iedere keer weer lastig om te bedenken wat we het beste kunnen doen als we een vliegreis maken. De auto parkeren op het vliegveld? Met de trein richting vliegveld gaan of je weg laten brengen door familie bijvoorbeeld?

We hebben dan ook al verschillende manieren uitgeprobeerd, tijdens verschillende vliegvakanties en ik neem je graag mee in onze ervaringen van het parkeren als we gaan vliegen met het hele gezin tot aan wel of niet met de auto naar het vliegveld als ik alleen op reis ga.

Stockfoto van schiphol door DutchMen

Auto parkeren bij vliegveld, met de trein of wegbrengen?

In de tijd dat ik nog thuis woonde en ik met een vriendin op vakantie ging, brachten mijn ouders me graag weg als ik ging vliegen. Parkeren was dan dus geen probleem. Maar naarmate je ouder wordt en zelf een gezin krijgt is de kans niet zo groot meer dat je nog iemand in je omgeving hebt die je wil wegbrengen naar Schiphol. Zeker niet als je zelf onder den Bosch woont 😉 .

Daarnaast doe je ook best wel een beroep op iemand en dat moet je ook willen natuurlijk. Afijn, wij doen dat zelf niet meer in ieder geval, dus voor ons is het de keuze om zelf met de auto te gaan of de trein te pakken.

Auto parkeren bij het vliegveld of de trein, welke keuze maak je?

Ik ben regelmatig alleen op reis geweest. Veelal persreizen waarbij ik niet helemaal alleen was, maar ik bedoel alleen zonder de rest van mijn gezin 😉 . In die gevallen ging ik dan ook alleen met de auto richting Schiphol om daar te parkeren en me vervolgens te voegen bij de rest van het reisgezelschap. Vaak reis je dan midden in de nacht, en moest ik dus midden in de nacht mijn auto ergens parkeren in de buurt van het vliegveld.

Kort of lang parkeren op Schiphol of ander vliegveld

Bij Schiphol zelf kan je kiezen voor kort of lang parkeren, maar die prijzen rijzen de pan uit als je niet oplet. Een voordeel is dat je op je eigen moment naar de vlieghaven kan rijden en dat je ook weer naar huis kan als je aangekomen bent en je koffer hebt gehaald.

Kort parkeren is alleen interessant als je iemand wegbrengt en nog even mee naar binnen wilt, want je mag maar 48 uur parkeren op deze parkeerplaats. Geen optie dus als je een paar dagen tot een paar weken op vliegreis gaat.

Ga je op lang parkeren staan, dan betaal je behoorlijk wat geld (tussen de € 50 en € 100,00 voor 1 à 2 weken) én moet je nog met de bustransfer naar het vliegveld zelf. Dat duurt zeker nog een 15-20 minuten vanaf de lang parkeren parkeerplaats; niet echt comfortabel vind ik zelf.

Parkeren op een parkeerplaats van een parkeeraanbieder

Een andere -vaak goedkopere- oplossing dan je auto neerzetten op het vliegveld zelf is het parkeren op een terrein van een parkeeraanbieder. Vaak liggen die net wat buiten de stad op zo’n 10-15 minuten van het vliegveld af. Eigenlijk is het vergelijkbaar met lang parkeren op Schiphol, maar dan op het terrein van een andere aanbieder. Zoals gezegd is dit meestal wat goedkoper en een ander voordeel is dat je met een (gratis) shuttle naar de vertrekhal wordt gebracht. Soms ben je dus nog korter onderweg dan als je bij Schiphol zelf parkeert. Dit geldt overigens ook voor andere vliegvelden.

Valet Parking vliegveld; je sleutels afgeven bij het parkeren

Valet Parking is een wat andere manier van parkeren. Toegegeven, het is misschien even spannend om je autosleutels af te geven. Maar inmiddels begint deze manier van parkeren steeds meer ingeburgerd te raken en ik kan je vertellen, het is fantastisch!

Toen Frank en ik samen op cruise gingen hebben we voor het eerst op deze manier onze auto geparkeerd. Het is als parkeren bij Schiphol, maar nèt even wat klantvriendelijker. Je spreekt met de parkeeraanbieder bij de vertrekhal af, vult even een formulier in, pakt je bagage uit je kofferbak, geeft je sleutels af en je loopt zo naar je gate. Ideaal! Bij terugkomst bel je als je bij de afhaalband staat te wachten en voordat je buiten komt staat je auto daar alweer op je te wachten met iemand van de parkeeraanbieder. Je checkt even of alles in orde is, tekent de papieren en je bent weer onderweg naar huis.

Wat mij betref is deze manier van parkeren bij het vliegveld écht het fijnste. Dan is het alleen nog van belang dat je de parkeeraanbieder ook kan vertrouwen. Nu hadden wij via een vriendin van ons een adresje, maar als jij nu nog geen ervaring hebt, dan kan je eens op de website van Parkos kijken.

Parkeren via Parkos

Bij Parkos zie je in een oogopslag welke betrouwbare parkeeraanbieders er zijn (shuttle parkeren of valet parking bij het vliegveld) voor het moment dat jij graag gebruik wilt maken van hun diensten. Je vult het vliegveld in waarvandaan je vertrekt, de datum van vertrek en aankomst en binnen een tel zie je meer dan voldoende keuzes met alle bijbehorende informatie van de parkeeraanbieder.

Met de trein naar het vliegveld

Dat is natuurlijk ook nog een optie; niet met de auto maar met de trein naar Schiphol. Het grote nadeel hiervan is dat je je moet voegen naar de reistijden van de trein en dat er midden in de nacht lang niet altijd gereden wordt. Er zijn wel nachttreinen richting Randstad, maar bijvoorbeeld niet vanuit den Bosch. Daarbij komt dat ik dan eerst nog de auto zou moeten pakken richting de stad, daar op de trein moet stappen en dan pas onderweg ben.

Afgezien van de tijden die niet altijd handig zijn is er wel een groot voordeel… je stapt op Schiphol uit. Reis je alleen dan is de trein waarschijnlijk ook net wat voordeliger, maar gaan wij met het gezin, dan betaal ik al snel meer dan € 50,00 voor een enkele reis van het gezin, tja…

Conclusie over je auto parkeren met een vliegvakantie

Het meest voordelig is jezelf weg laten brengen, maar wil (of kan) je geen beroep doen op iemand, dan zijn er maar een paar keuzes over. Je gaat met de trein, of je parkeert je auto. Ons inziens is het parkeren van de auto niet alleen gunstiger qua tarief, maar ook veel fijner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven