Parttime werken, 5 redenen waarom het goed werkt voor mij

In de media verschijnen regelmatig berichten dat Nederlandse vrouwen heel veel parttime werken in vergelijking met andere Europese landen. Door sommige economen wordt dit bekritiseert, het zou de maatschappij geld kosten en de economie minder hard doen groeien.

Ook ik heb er na de geboorte van mijn dochter voor gekozen om parttime te werken. En ondanks dat het in inkomen scheelt, ben ik ontzettend blij met mijn keuze. Ik ben gelukkig dat ik in deze maatschappij de mogelijkheid heb gehad om hier voor te kunnen kiezen. Mijn carrière ligt op een laag pitje, maar ik ben nog steeds gelukkig met mijn werk. Ik vind het heerlijk en ik zou niet meer anders willen! Waarom heb ik gekozen voor een parttime job? Een opsomming van de voor mij belangrijkste redenen.

Mijn redenen voor parttime werken

Meer tijd voor mijn kind

De belangrijkste voor de hand liggende reden, is dat ik meer tijd kan besteden aan mijn dochter Laura. Op mijn parttime dagen geniet ik er van dat ik even zonder stress met haar een dag kan doorbrengen. Even niet stressen om op tijd op mijn werk te komen, alles even iets rustiger aan doen en gewoon kijken hoe de dag loopt. Het is een dag die ik samen met haar kan doorbrengen, zonder constant gebeld en gemaild te worden.parttime werken

Ik check af en toe mijn email en als het echt nodig is. Dan ben ik ook niet te beroerd om even iets voor mijn werk te doen. Maar dat is een uitzondering. De dag na mijn vrije dag is het op mijn werk dan vaak extra druk, jammer dan. Morgen is er weer een dag en dan pak ik het gewoon weer op!

Minder kinderopvang

Doordat ik parttime werk, hoeft Laura minder vaak naar de kinderopvang. En ondanks dat we tevreden zijn over het kinderdagverblijf en ze zich meestal goed vermaakt, ben ik toch blij dat we haar niet meer dan 2,5 dag hoeven weg te brengen. Dit komt deels door mijn parttime werken. Daarnaast is mijn man op vrijdagmiddag vrij en komt opa eens in de twee weken oppassen. Voor ons werkt het prima zo en voor Laura is dit een fijne combinatie van kinderopvang en thuis zijn.

Meer tijd om samen leuke dingen te doen

Op mijn vrije dagen ga ik altijd iets doen met Laura dat ze graag wil. Ik had nooit kunnen bedenken voordat ik moeder werd, dat ik zo veel tijd zou besteden in speeltuinen, kinderboerderijen en zwembaden. Het is tijd die ik met haar besteed die nooit had willen missen. Of gewoon even naar de bibliotheek om boekjes te lezen en een kop koffie drinken. Gezellig en fijn als het niet allemaal in de drukke weekenden hoeft!parttime werken vriendinnen

Meer tijd voor (nieuwe) vriendinnen

Ik hoorde het veel vrouwen zeggen tijdens mijn zwangerschap: “Wacht maar af, straks krijg je er zeker nieuwe vriendinnen bij als je een kleintje hebt.” Nou, om eerlijk te zijn viel me dat flink tegen.

Ik weet niet of het aan mij lag of aan iets anders. Het eerste jaar was ik zo veel bezig met mijn baby en de combinatie van werken en moeder zijn, dat ik blij was dat ik af en toe mijn huidige vriendinnen kon zien. Pas na ongeveer een jaar of anderhalf stond ik er meer voor open. En toen bleek dat mijn buurvrouw van een paar huizen verder een zoontje had in dezelfde leeftijd als Laura. En een dochter waarmee het goed klikte. Bovendien had zij ook nog eens dezelfde parttime dag had als ik. Toeval?

Na een paar speelafspraakjes met onze kinderen bleek er een klink tussen ons en ontstond er een mooie vriendschap. Ik denk niet dat ik zo veel gezellige momenten met haar en onze kinderen zou hebben doorgebracht als ik fulltime had gewerkt. Hetzelfde geldt voor een andere vriendin die moeder is van een dochter van drie jaar. Ooit ontmoette ik haar tijdens een training en later bleek dat onze parttime dagen overeen kwamen. Het klikte en we spraken nog eens af. Koffiedrinkend kwamen we onze vrije ochtend door terwijl onze meisjes samen speelden. Ze is een lieve vriendin geworden en ik kan er af en toe ook nog even Laura brengen als ik even een afspraak heb waar ik naar toe moet. Super fijn deze moedervriendschappen! En allemaal mogelijk door dat parttime werken.

En last but nog least: Meer tijd voor mezelf

Tijdens mijn parttime dagen ben ik voornamelijk met Laura bezig, dus echt veel thuis erbij doen lukt dan meestal toch niet echt. Maar ik doe wel tussendoor de was, ga boodschappen doen en kook voor ons. Dat betekent in de avond weer meer tijd voor mezelf. En dat vind ik heerlijk. Ik zou mijn yoga avond niet willen missen. Net als het hardlopen en lekker op de bank hangen met thee en een tijdschrift. Ik word er een blije en gelukkige moeder van en dat is fijn voor mijn kind. En o ja, zo kan ik af en toe ook nog eens achter de computer zitten om wat blogs te schrijven voor Mams at Work 😉 .

Andere artikelen die ook interessant zijn om te lezen vind je hier:

Afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Parttime werken, 5 redenen waarom het goed werkt voor mij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven