Parttime werken, een stap terug of juist vooruit?

Het is voor veel mensen tegenwoordig een bewuste keuze; parttime werken. Niet alleen moeders, maar ook vaders maken hierin hun keuze. Zolang het financieel haalbaar is, is parttime werken een groot voorrecht, toch?

Financieel haalbaar ligt natuurlijk voor iedereen anders. De een woont bijvoorbeeld duurder dan de ander en kan niet zomaar minder werken al zou hij dat willen. En is het wel haalbaar om parttime te gaan werken, dan moet je het op je werk ook nog geregeld krijgen. Ook dat gaat niet voor iedereen even makkelijk.

parttime

Parttime, een stapje terug

Daarnaast zal je waarschijnlijk in je dagelijkse leven ‘een stapje terug moeten’, en dat is waar veel mensen toch moeite mee hebben. Want je wilt waarschijnlijk ook graag lekker op vakantie, en leuke dingen doen op de dagen dat je vrij bent. Natuurlijk kan je leuke dingen verzinnen die niet zo duur zijn, maar leuke dingen doen kost ook vaak geld.

Wat is dan het grote voordeel van parttime werken? Als je daardoor geen geld hebt om de leuke dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen? Dat grote voordeel zit hem in, heel simpel, meer tijd 😉 . En meer tijd betekent ook meer rust. En meer rust is wel een dingetje tegenwoordig.

Hoe vaak hoor je niet dat het goed gaat, maar wel druk is. De standaard uitspraak van iemand als je vraagt hoe het met hem of haar gaat.”Ja hoor, het gaat prima. Wel druk dat wel”, ik hoor het mijn vrienden (en mezelf) zo zeggen. Je kan deze uitspraak overigens ‘omzeilen’ door de Limbi app te gaan gebruiken waar we even geleden al over schreven, maar dat terzijde.

En als het even druk is, dan is dat niet zo’n probleem. Maar altijd maar druk, druk, druk… dat gaat tenkoste van je kwaliteit van leven. Parttime werken kan daar verandering in brengen! Nu ben ik eigen baas, wat het gemak met zich meebrengt dat je keuzes kan maken als het nodig is. Maar het brengt ook een hoop stress met zich mee. Onlangs zat ik nog met een collega onderneemster in gesprek die aangaf dat ze het afgelopen jaar bewust de keuze had gemaakt om het iets rustiger aan te doen. Niet meer alleen maar stressen, maar ook eens simpel genieten. Gewoon jezelf de tijd gunnen om op je gemak te lunchen, in plaats van een boterham wegschrokken achter je laptop. Dat. Of op je gemak ’s avonds je kind helpen met zijn huiswerk in plaats van op hete kolen zitten omdat je zelf weer aan de slag wilt.

Vandaar dat ik zelf het besluit heb genomen om te stoppen met een van mijn bedrijven. Eens kijken of ik als zelfstandige ook parttime aan de slag kan, en mijn karakter een beetje mee kan krijgen. Kijken of ik kan leren om meer te genieten van het leven en van de simpele dingen. Met de hond wandelen, een spelletje doen met de kids. Ik doe het allemaal veel te weinig, en ik geniet er al helemaal niet van, want mijn hoofd zit te vol met andere dingen. En wat is nu eigenlijk ècht belangrijk in het leven?

Hoe sta jij hierin en wat vind jij, is parttime een stapje terug, of eigenlijk juist een stap vooruit?

 

 

9 gedachten over “Parttime werken, een stap terug of juist vooruit?”

 1. Parttime werken is zeker geen stap terug. Zolang het financieel haalbaar is, is het toch juist mooi om meer tijd te kunnen steken in andere dingen. Meer tijd voor zaken die misschien nog wel veel belangrijker voor je zijn dan het werken zelf!

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dankjewel Marvin. Tja, een stap terug betekent voor mij waarschijnlijk nog steeds 40 uur per week ;), maar geeft in ieder geval al veel meer rust!

 2. Ik vind parttime geen stapje terug, maar juist mogelijkheid tot groei. Je hebt meer vrije tijd voor kinderen of om eigen projectjes op te zetten en bent veel minder gestrest. Ik zou ook heel graag parttime werken, maar helaas bestaat dat hier in Colombia nagenoeg niet…

 3. Ik werk 4 dagen. Heb voordat ik zwanger werd altijd 5 dagen gewerkt. En voordat mijn dochtertje naar school ging heb ik 3,5 dag gewerkt. Maar ik vond dat toch niet ideaal !
  Ik werk nu dus 4 dagen. Ja het is veel, maar ik heb 1 kind, denk dat het lastiger wordt als je meer kinderen hebt. Ik kan met 4 dagen veel meer uit mezelf halen. Ik moet namelijk altijd een stapje harder dan de rest, en dat vind ik juist fijn. Zo blijf ik gefocussed en scherp

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Goed dat je dat van jezelf weet Irini! Ik moet eerlijk toegeven dat parttime voor mij niet direct inhoudt dat het ‘maar’ 3 dagen zal zijn ofzo ;). Kijkend naar mijn huidige werkuren kom ik zeker op > 50 uur per week…. een stapje terug hierin wordt nu hoog tijd 😉

   1. Ach weet je, ik werk dan wel op papier 32 uur, maar is vaker 33 of 34 uur hoor. Ik heb een functie waarbij je niet om 5 uur je computertje uit kan zetten en naar huis kan gaan…
    Volgens mij gaat er als eigen ondernemer veeeeeeel meer tijd in zitten

 4. Parttime werken vind ik echt een stap vooruit. Hopelijk kan ik in de toekomst ook parttime gaan werken, want inderdaad: ik wil nog zoveel meer doen maar heb er nu de tijd niet voor. Daarnaast vind ik 5 dagen werken ook behoorlijk pittig. Idealiter zou 3 dagen werken zijn. Vriendlief wil gelukkig wel fulltime werken dus daar hoef ik mij in ieder geval nog geen zorgen over te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven