Al tijden vragen mijn kinderen of ik een lekkere pasta carbonara op tafel wil zetten. Want de moeder van een vriendin maakt zo’n lekkere pasta carbonara volgens origineel recept.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dus nog nooit een originele pasta carbonara op tafel heb gezet. Ik heb wel ooit eerder in een ver verleden een carbonara saus gemaakt vanuit een pakje, maar daar vond ik zelf écht niets aan.
Pasta Carbonara recept, origineel met een kleine twist
Ik ben dan ook overstag gegaan om een keer een pasta carbonara recept te maken volgens het origineel. Maar ik zou ik niet zijn als ik het dan toch weer een klein beetje anders maak 😉 .
Bij deze dus een macaroni carbonara volgens origineel recept met een kleine twist.
Dit recept is voor 4 personen. Normaal gesproken hou ik (bijna) altijd wat over met het eten, maar deze keer was de pan helemaal leeg én uitgelikt 😉 . Hoort dus echt in het rijtje van lekkerste pasta recepten.
Ingrediënten macaroni carbonara recept:
- 400 gram macaroni (maar spaghetti kan natuurlijk ook)
- 3 eieren
- 100 gram parmezaanse kaas
- 1 bakje champignons
- 4 teentjes knoflook
- 200 gram spekblokjes
- 2 uien
- 2 stengels bosui
- beetje verse peterselie ter garnering
- half zakje rucola
- zout en peper naar smaak
In het originele recept voor pasta carbonara horen geen champignons, geen bosui en zeker geen rucola. Maar ik kies ervoor om ook dit pasta carbonara recept met wat meer groenten te voorzien dan origineel. Gewoon omdat ik het belangrijk vind dat we ons best doen om voldoende groenten te eten 😉 .
Maar je mag het natuurlijk ook gewoon weglaten als je wilt.
Hoe maak je deze pasta carbonara volgens Italiaans recept?
Het maken van de pasta is eigenlijk helemaal niet moeilijk. In een klein half uurtje kun je het op tafel hebben staan. Omdat het voor mij de eerste keer was dat ik het zo heb klaargemaakt heb ik er wel voor gezorgd dat ik het snijwerk en dergelijke allemaal van te voren al gedaan had.
Zo kon ik mijn volle aandacht bij het bereiden van dit pasta carbonara recept houden. Achteraf bleek het dus allemaal niet zo spannend!
- Snij de champignons in plakjes en snipper de ui
- Pers de knoflook uit
- Snij de bosui in kleine ringetjes
Na het voorwerk gedaan te hebben voor dit originele pasta carbonara recept kan je beginnen met koken.
- Doe de spekjes -zonder boter of olie- in een hapjespan (ik gebruik deze anti aanbakpan van Greenpan, die zijn écht fantastisch!)
- Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar, bij mij was dit 8 minuten
- Als de spekjes redelijk gebakken zijn voeg je de champignons, de knoflook en de gesnipperder ui toe
- Bak nog even lekker door, pas tegen het einde van de kooktijd van de pasta voeg je de bosui nog even toe, die hoeft niet zo lang mee te bakken
- Giet de pasta af als deze gaar is (tip: bewaar een beetje kookvocht voor de zekerheid in een schaaltje)
- Voeg de pasta toe aan de hapjespan met spek, champignons en ui
- Haal de pan van het vuur
- Voeg de parmezaanse kaas toe
- Kluts de 3 eieren en voeg -al roerende- de 3 eieren toe aan je pasta carbonara recept zoals origineel ook in Italië gebeurt
- Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en klaar ben je!
- Mocht de pasta carbonara volgens origineel recept bij jou nog niet smeuïg genoeg zijn, voeg dan een klein beetje kookvocht toe. Bij mij was dit niet nodig, maar better safe then sorry.
Serveertip: strooi wat verse peterselie over de pasta carbonara, ook al hoort dit niet in het recept origineel. Het geeft net dat beetje extra kleur en smaak aan het recept.
Verder hebben wij nog rucola toegevoegd om nog net wat meer groente in het recept te verwerken bovenop wat er origineel in deze pasta carbonara hoort. Wat mij betreft een blijvertje, want het was heel smaakvol zo.
Eet smakelijk!
Maak jij je pasta carbonara altijd met een pakje of zakje uit de supermarkt? Dan zou ik je toch willen aansporen om het recept eens zelf te maken zoals ik hierboven beschreven heb. Het is écht zoveel lekkerder dan wat je gewend bent. En nog makkelijk te maken ook.
Wat kost het maken van deze carbonara macaroni?
We hebben dit klassieke recept van pasta carbonara niet voor niets bij de goedkope recepten geplaatst. Hij is goed betaalbaar, kijk maar:
- 400 gram macaroni – € 0,65 (Jumbo eigen merk)
- 3 eieren – € 0,81 (Jumbo)
- 100 gram parmezaanse kaas – € 1,66 (Aldi)
- 1 bakje champignons – € 1,19 (Aldi)
- 4 teentjes knoflook – € 0,30 (Jumbo)
- 200 gram spekblokjes – € 3,45 (Jumbo)
- 2 uien – € 0,18 (Jumbo)
- 2 stengels bosui – € 0,30 (Aldi)
- beetje verse peterselie ter garnering (verwaarloosbaar)
- half zakje rucola – € 0,50 (Aldi)
Weetjes over de Italiaanse pasta carbonara volgens origineel recept
Pasta carbonara traditioneel
Traditioneel zit er in het klassieke originele pasta carbonara recept dus geen champignons en eigenlijk ook geen ui. Dus wil je écht een keer de klassieker proberen, dan kan je die weglaten natuurlijk.
Persoonlijk vind ik dat er zelfs in mijn versie nog niet echt veel groenten zitten, en dat je maar een kale pasta carbonara hebt met het recept als je je aan het origineel houdt. Maar hé, ieder zijn ding 😉 .
Pasta carbonara lekker en simpel, volgens origineel recept
Het mag duidelijk zijn dat dit recept enorm makkelijk is om te maken. Met snijwerk erbij ben je denk ik ongeveer 20 minuten bezig. Dat valt alles mee toch?
In dit geval deed ik er iets langer over omdat ik voor de eerste keer het snijwerk van de groenten vooraf wilde doen. Een volgende keer zet ik terwijl de spekblokjes op het vuur en heb ik zo weer 5 minuten in tijd gewonnen.
Waarom geen room in carbonara saus?
Het merendeel van de mensen denkt dat er in een klassieke Italiaanse pasta carbonara roomsaus zit. Ik dacht dat eigenlijk vroeger ook. En de pakjes en zakjes van bepaalde supermarkt ketens werken ook niet mee aan het ontkennen hiervan.
Toch blijkt van origine een pasta carbonara door de Italiaanse mama’s gemaakt te worden volgens een recept met ei. Zonder room dus. En zonder elke andere vorm van saus.
Want eigenlijk is het geen échte saus die je creeërt door op deze manier zelf je pasta carbonara te maken. Je krijgt er gewoon een heel smeuïge pasta van. Met een teveel aan saus zou je hier de plank volledig mis slaan!
Wil je graag een pasta recept met roomsaus proberen? Check dan mijn tagliatelle recept met roomsaus.
Waarom gaat er ei in de klassieke pasta carbonara volgens origineel recept?
Om een romig geheel te kunnen maken van de pasta carbonara heb je eigeel nodig. Maar met alleen eigeel ga je het niet redden, want dan wordt je saus waarschijnlijk een beetje brokkelig. Het eiwit van de geklutste eieren is dus ook echt nodig om er een smaakvol smeuïge pasta van te maken.
Salmonella risico bij origineel recept van pasta carbonara met ei
Het enige wat mij bij dit klassieke pasta carbonara recept een beetje tegenstond is dat er origineel dus rauwe (geklutste) eieren doorheen gaan.
Nu zijn wij zelf allemaal gezond, niet zwanger en ook nog niet echt oud, dus ik maak me niet zo druk om salmonella, maar ik was me er wel van bewust.
Totdat ik ergens las dat het roeren van de rauwe eieren door de warme pasta carbonara ervoor zorgt dat de salmonella al geen kans meer maakt. De pasta is warm genoeg en het geklutste ei is dun en wordt zodanig door de warme pasta carbonara geroerd dat je bij dit originele recept de salmonella geen kans geeft.
Goed om te weten dus.
Tip: wil jij absoluut geen risico lopen als je zwanger bent? Gebruik dan gepasteuriseerde eieren. Die kan je soms zo kopen, maar je kan eieren ook zelf pasteuriseren.
Overgebleven pasta carbonara opwarmen doe je zo
Je kan de pasta carbonara bewaren en de volgende dag eventueel het originele recept opwarmen.
Doe de pasta carbonara in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Zet deze voor ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 175 graden.
De pasta zal ongetwijfeld wel wat indrogen. Om de pasta toch weer wat smeuïger te maken kan je er de laatste 5 minuten nog even wat parmezaanse kaas overheen strooien met (indien gewenst) een heel klein beetje kokend water.
Even doorroeren en de laatste 5 minuutjes in de oven.
Pasta carbonara saus invriezen
Je kan de carbonara saus gewoon invriezen. Dit doe je dan natuurlijk mét de pasta die er al in zit, aangezien je de saus eigenlijk maakt in de pan waar ook de pasta in zit.
Maar ook pasta kan je gewoon invriezen. Lekker veel maken dus zodat je een volgende keer als je haast hebt geen avondeten hoeft te koken. In de ochtend laten ontdooien en in de avond even opwarmen zoals hierboven aangegeven.
Toegegeven: de verse pasta carbonara volgens origineel recept is natuurlijk nét wat lekkerder dan de ingevroren versie. En aangezien dit klassieke pasta gerecht zo makkelijk te maken is, is het misschien wel net zo slim om dit gewoon vers te koken.