Pasta meekoken in de slowcooker: wel of niet doen?

Pasta meekoken in de slowcooker… daar zou ik serieus een boek over kunnen schrijven 🤣. In de eerste jaren dat ik met de slowcooker werkte, kookte ik mijn pasta altijd apart. Niet omdat ik dacht dat het niet kon, maar het kwam gewoon niet in me op.

Inmiddels ben ik flink wat slowcookerervaring verder en heb ik de afgelopen tijd bewust geëxperimenteerd met het meekoken van pasta in de slowcooker. De resultaten? Wisselend. En precies daarom deel ik graag mijn ervaringen met jou.

pasta in de slowcooker

Waarom pasta meekoken in de slowcooker handig lijkt

Het idee is aantrekkelijk: alles in één pan, dus minder afwas én minder gedoe. Zeker op drukke dagen of tijdens vakanties in onze buscamper is het fijn als je niet meerdere pannen nodig hebt. Een slowcooker gerecht met pasta die je gewoon kunt mee laten garen… klinkt ideaal. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Het probleem: pasta garen komt precies

Pasta meekoken in de slowcooker lijkt simpel, maar het blijkt behoorlijk precies te komen. In een van mijn favoriete recepten – Pasta Kip Alfredo (ook te vinden in mijn e-books) – lukte het perfect. De pasta was mooi gaar en het gerecht was heerlijk. Maar toen ik hetzelfde idee toepaste op andere recepten, liep het niet altijd goed af.

Soms was de pasta na 20 minuten nog knapperig. En als ik het dan langer liet garen, werd het ineens te zacht en papperig. Het blijft een uitdaging om het juiste moment te bepalen om de pasta toe te voegen. Vooral omdat dit afhankelijk is van de hoeveelheid vocht in je gerecht én het type pasta dat je gebruikt.

Welke pasta werkt het best?

Als je wilt gaan experimenteren met pasta meekoken in de slowcooker, raad ik je aan om te kiezen voor kleine pasta’s. Denk aan macaroni, mini-penne of bijvoorbeeld kleine schelpjes. Deze garen sneller en hebben een grotere kans om volledig onder het vocht te blijven. En dat is belangrijk, want pasta die boven het vocht uitsteekt, gaart niet goed en blijft hard.

Ook is het slim om tussendoor even te roeren. Niet constant hoor, maar wel af en toe. Zo zorg je dat alle stukjes pasta evenveel vocht opnemen en dat je geen halfgare of taaie happen op je bord krijgt.

Hét slowcooker kookboek

Waarom ik toch weer kies voor pasta apart koken

Na al mijn experimenten ben ik eerlijk gezegd weer wat vaker teruggegaan naar de oude vertrouwde methode: pasta apart koken. Het scheelt gedoe, de kans op slagen is groter en het eindresultaat is meestal gewoon lekkerder. Zeker als je gerecht al klaar is tegen de tijd dat je thuiskomt, is het fijn als je alleen nog even de pasta hoeft te koken en door de saus te roeren.

Daarnaast hoef je er dan niet bij te blijven om te roeren of bij te sturen als het vochtgehalte niet klopt. Het is gewoon makkelijker, betrouwbaarder én sneller.

Wanneer wél pasta meekoken in de slowcooker?

Toch zijn er momenten waarop ik het wel weer aandurf. Bijvoorbeeld als ik tijdens het koken merk dat er veel vocht in het gerecht zit. In dat geval voeg ik op het einde alsnog pasta toe. Die neemt dan een deel van het vocht op en zorgt voor een betere balans in je gerecht.

Op vakantie gebruik ik deze methode ook regelmatig. Omdat ik dan niet veel pannen wil gebruiken, laat ik de pasta op het eind van het kookproces meekoken in de slowcooker. Werkt prima, zolang je erbij blijft en goed oplet.

Conclusie: doe wat bij je past

Pasta meekoken in de slowcooker kán, maar het vraagt wat extra aandacht en timing. Mijn advies? Test het eens uit, maar verwacht geen wonderen. Wil je zeker weten dat je gerecht lukt? Kook de pasta dan gewoon apart. Sneller, voorspelbaarder en vaak net wat smakelijker.

Maar hé… wie weet ben jij juist die ene slowcooker-held(in) die het helemaal onder de knie krijgt. Laat je vooral niet tegenhouden om het zelf uit te proberen. Succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven