Pastinaaksoep maken, simpel, snel klaar en voedzaam, deze soep van vergeten groenten!

Een lekkere pastinaaksoep op het programma deze keer. Maar eerst: Wat is een pastinaak? Een pastinaak is wat ze noemen, een “vergeten groente”. Ik vond nog een andere naam die jullie misschien ook wel kennen: Pinksternakel. Het lijkt op een witte wortel die net iets te lang in de grond bleef zitten. Een pastinaak is groot en dik, en heeft meer de kleur van een knolselderij. De smaak van een pastinaak gaat meer naar radijs-raap, het geeft een ietwat pikante nasmaak, zonder te overdrijven. Hoe meer pastinaak je in je gerecht gebruikt, hoe meer de smaak tot zijn recht komt uiteraard. En dan nu een van mijn favoriete soep recepten, de pastinaaksoep. Een soep die niet alleen lekker en voedzaam is, maar ook snel klaar!

pastinaaksoep maken

Wat heb je nodig om pastinaaksoep te maken?

Als je al eens pastinaaksoep gegeten hebt, dan zal je het zeker met me eens zijn dat een beetje gevulde pastinaaksoep een lekker voedzaam soepje is. Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met erwtensoep, alleen de pastinaaksoep maken is sneller gedaan. Mocht je liever een wortel pompoensoepje eten, dan heb ik ook een lekker recept voor je.

Ingrediënten pastinaaksoep

 • Of: 1 of 2 zakken voorgesneden en voorgewassen soepgroenten
 • Of: de gewone groenten die jij gebruikt in je soep: uien, worteltjes, prei, (niet te veel selderij omdat die dan gaat doorsmaken)
 • 2 pastinaken
 • knoflook, 3 teentjes
 • 2-3 aardappelen voor de binding van je soep, dat maakt ze dikker en je buik is sneller gevuld
 • laurierblad
 • Bouillon, of water met bouillonblokjes, dat kan natuurlijk ook. Ik gebruik liefst groentebouillon, maar met kip is het ook lekker. Runderbouillon is nogal overheersend van smaak dus dat zou ik persoonlijk niet nemen.

Lees ook: spinaziesoep voor de nodige spierballen

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Hoe maak ik een voedzame pastinaaksoep?

 • De pastinaken maak je schoon zoals wortelen, eventjes raspen dus. Snij ze daarna in stukjes. Snij ook de andere groenten in stukjes (of gooi je zakje met kant- en klare soepgroenten erbij).
 • Ook de geschilde aardappelen mogen in stukjes erbij.
 • Fruit alles (met de knoflook) aan in wat olie of boter in een grote hoge pan met deksel. Ikzelf sla deze stap vaak over vanwege tijdgebrek, maar het is wel lekkerder als je dit doet en eigenlijk kost het je maar 5 minuutjes om nog meer smaak aan je pastinaaksoep te krijgen.
 • Doe je kokend water met bouillonblokjes erbij, of de kant en klare bouillon en het laurierblad.
 • Kruid alvast met peper en zout, zodat de kruiden mee kunnen koken. Dat is een stuk lekkerder omdat ze veel beter hun smaak afgeven.

Tip: Als je laurier in huis hebt is dat ook altijd lekker er bij. Vergeet dat blaadje er dan niet uit te halen voor je gaat mixen!
Als de pastinaak en de wortelen zacht zijn, dan kan je gaan mixen! Ik mix de soep zelf niet helemaal glad, maar laat er nog wat stukjes in achter zoals je op de foto kan zien. Omdat alles zacht is maakt dat niets uit, ook de kinderen vinden dit prima en het geeft je iets meer te ‘kauwen’. Eet smakelijk!

Meer zin in een lekkere linzensoep? Check dan dit recept van pittige linzensoep.

Vind je dat er nog te weinig smaak in zit? Gebruik dan volgende keer zeker nog een pastinaak extra! Je kunt ook in plaats van pastinaaksoep pastinaakpuree maken met aardappelen bij. Dat is lekker bij steak! Heb je een slowcooker? Deze pastinaak soep maakte ik in de slowcooker, ook lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven