De Patissier van Parijs: een boek om van te smullen

Soms wordt er een bestseller uitgegeven die ik moet en zal lezen. Omdat iedereen dat doet. En dan vind ik het he-le-maal niks. En heel soms komt er toevallig een boek op je literaire pad, dat een pareltje blijkt te zijn. Voor mij valt een boek als Fifty Shades of Grey in de eerste categorie. Ik weet dat veel mensen (lees: vrouwen) het niet met me eens zijn, including een aantal van mijn eigen vriendinnen. De Patissier van Parijs valt gelukkig in categorie twee. Het is geschreven door Laura Madeleine die ik – ik geef het eerlijk toe – even heb moeten google’en.  Maar op schrijf-  én bakgebied, als ik de verhalen moet geloven, kan ze er wat van.

de patissier van Parijs

De patisse-watte?

Mocht je bij het woord patisserie zoiets hebben van: je ne comprends pas… Een patisserie is een Frans koffietentje waar je de heerlijkste baksels kan kopen. Voor alle Hollanders die bakken (of gewoon graag lekker snoepen) is de patisserie een soort kers op de taart. Er zitten vaak de hele dag door ouwe Franse omaatjes te keuvelen onder het genot van een taartje. Over cultuur proeven gesproken 😉 . Goed, na dit korte lesje Culture Francaise, terug naar de review van het boek.

De patissier van Parijs: ’n spannend pareltje vol heerlijke hapjes

Als ik een boek lees wil ik dat er een goed verhaal in zit. Daarom had ik ook niet veel met Fifty Shades, al die seks was reuze spannend maar na 30 pagina’s was ik daar ook wel weer klaar mee. Doe mij maar een verhaal dat vanaf de eerste pagina boeit, en je de drang geeft om het hele boek in één keer uit te lezen. En dan zit je bij dit pareltje ‘gebakken’  😉 . Oké, heerlijke culinaire meesterwerken worden er uitgebreid in beschreven, maar dit boek is zelf ook wel een lekkere creatie. Meeslepend vanaf de eerste bladzijde!

Het verhaal speelt zich wisselend af in Parijs, begin 1900, en in Engeland, 1988. Wat heeft een beginnende romance in  een patisserie in historisch Parijs te maken met de opa van Petra? Het toeval brengt de niet al te welgestelde Guy bij Pâtisserie Clermont. Hij valt met zijn neus in de boter als hij er via via uiteindelijk kan gaan werken, want hij is op het eerste gezicht totally in amour met de dochter van de patissier. Wat natuurlijk vragen is om problemen, want zij is rijk en hij arm, en dat was in die tijd niet de beste basis voor een relatie.

Vergeef me …

Met een foto van haar opa Jim waar ‘vergeef me’ op is geschreven én het voorspellen van een schandaal door de autobiograaf die een boek over hem schrijft, begint Petra’s zoektocht in de geschiedenis. Als lezer kom je, net als Petra, steeds wat meer te weten. Over Guy, Jim, en de dochter van de patissier. Ondertussen blijft het de vraag of Petra die vervelende autobiograaf en zijn boek voor zal kunnen zijn.

Als je van lekker doorlezen (en lekker eten) houdt is de Patissier van Parijs zeker een aanrader. Ook geschiedenis-fans komen aan hun trekken, want het beeld van een historisch Parijs wordt levendig geschetst. Helemaal een mustread als je nog een reisje naar Frankrijk op de planning hebt staan, weet je meteen wat je bij de patisserie moet bestellen 😉 .

tip: Je besteld dit prachtige boek eenvoudig online.

 

Andere interessante reviews lees je hier:

1 gedachte over “De Patissier van Parijs: een boek om van te smullen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven