Perfecte moeders bestaan niet, waarom zijn zoveel moeders dan toch onzeker?

Perfecte moeders bestaan niet. Een tijdje geleden hebben meer dan 1.100 Nederlandse moeders met kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar antwoord gegeven op vragen rondom het moederschap, middels een enquête van Roosvicee. Hieronder vind je de meest opvallendste cijfers over Nederlandse moeders en hun onzekerheden, schuldgevoelens en het volgen van hun moederhart. Een simpele conclusie: perfecte moeder bestaan niet, en dat hoeft ook niet!

perfecte moeders bestaan niet

Perfecte moeders bestaan niet

Jij en ik wisten dat natuurlijk al, maar nu ook even voor al die moeders die denken dat andere mama’s wel perfect zijn… you’re wrong! En dat is maar goed ook. Wat zou de wereld saai zijn als we allemaal even perfect zouden zijn. Toch streven veel moeders nog steeds naar perfectie, en kijken vooral naar hun eigen ’tekortkomingen’, in plaats van naar hun successen.

Onzekerheid bij moeders

71,7% van de Nederlandse moeders vindt de opvoeding van hun kinderen met regelmaat moeilijk. Dit komt onder andere door onzekerheid: 55,4% van de moeders voelt zich wekelijks onzeker of zij het wel goed doet als moeder. Deze onzekerheid komt vaak vanuit de moeders zelf. De betreffende moeders geven aan dat zij onzeker zijn door…

 1. Zichzelf (55,7%)
 2. Gedrag van de kinderen (50,5%)
 3. Vergelijkingen met andere moeders (22,1%)
 4. Lat wordt te hoog gelegd door buitenwereld (21,8%)
 5. Partner (6,7%)

De top 5 onzekerheden van Nederlandse moeders bestaat uit:

 1. Ga ik wel goed om met opvoedsituaties? (67,6%)
 2. Breng ik wel genoeg tijd door met mijn kinderen? (38,2%)
 3. Stel ik wel voldoende grenzen? (36,2%)
 4. Zijn mijn kinderen wel gelukkig? (33,4%)
 5. Ben ik wel consequent genoeg? (31%)

Ook de vragen ‘Ben ik wel een goede moeder’ (28,7%) en ‘Ben ik niet te streng?’ (27,4%) zorgen voor onzekerheid. Maar zoals gezegd… wees niet getreurd lieve mama, want perfecte moeders bestaan niet, ook al doen sommigen nog zo hard hun best 😉 .

Perfecte of geen perfecte moeder

 • Meer dan 40% van de Nederlandse moeders probeert een ‘perfecte moeder’ te zijn. Toch geeft niemand zichzelf een perfecte 10: 42,7% van de moeders geeft zichzelf een 7 en 40,5% een 8.
 • Gelukkig is het gras niet altijd groener bij de ‘buren’, want Nederlandse moeders vinden niet dat andere moeders een perfecter leven hebben dan zij. Toch wordt er wel veel vergeleken: 33,8% van de moeders vergelijkt haar eigen ‘opvoedskills’ met die van andere moeders.
 • Moeders kunnen erg slecht tegen andere moeders die hun ‘perfecte moederschap’ volop etaleren via social media kanalen: 7 op de 10 moeders vindt dit vreselijk!
 • Ongevraagd advies geven aan andere moeders? Dat kan echt niet, aldus 45,2% van de Nederlandse moeders. Toch kan 40% van de Nederlandse moeders zich soms niet inhouden en geeft advies, zonder dat andere moeders hier om vragen.
 • Over opvoeden zijn er veel meningen en het blijkt een gevoelig onderwerp… Bijna 7 op de 10 vriendinnen heeft wel eens een verschil van mening gehad over opvoeden!

Werkende moeders versus niet werkende moeders

Werkende moeders

 • Veel werkende moeders zijn jaloers op niet-werkende mama’s: 42% zou net zoveel tijd met hun kinderen willen hebben als moeders die niet werken. Daar staat tegenover dat 64,7% van de werkende moeders er niet aan moet denken om thuis te blijven.
 • Werkende moeders zien wel de voordelen van niet werken: 63,3% vindt het goed dat moeders er voor kiezen om thuis te blijven bij de kinderen.
 • “Als moeders thuisblijven, hebben ze meer tijd, dus zouden ze best wat meer voor school kunnen doen”, aldus 43,2% van de werkende moeders. Auch.

Niet-werkende moeders

 • Niet-werkende moeders staan niet allemaal achter hun keuze om thuis te zijn: 34,4% zou ook wel willen werken. Meer moeders zouden er echter niet aan moeten denken om aan de slag te gaan: 38,6%.
 • Veel niet-werkende moeders snappen niet hoe werkende moeders het opvoeden van hun kinderen met een baan weten te combineren: 59,1% ziet dat als ‘zwaar’.
 • 60% snapt wel goed dat andere moeders willen werken.

Schuldgevoelens bij de moeders

Nederlandse moeders voelen zich wekelijks één of meerdere keren schuldig. De top-3 oorzaken:

 1. Ik voel me schuldig, omdat ik altijd maar aan het rennen en vliegen ben en daardoor te weinig bewust van mijn kinderen geniet.
 2. Ik voel me schuldig, omdat ik bang ben dat ik mijn kinderen niet alles kan geven.
 3. Ik voel me schuldig, omdat ik niet genoeg tijd voor mijn kinderen heb.

Volg je moederhart

 • Meer dan 7 op de 10 Nederlandse moeders is het eens met de stelling ‘als je je moederhart volgt, doe je het goed’.
 • 81,1% van de moeders volgt haar moederhart meestal of altijd.
 • Maar soms gaat het echter mis: 49,4% van de moeders had hier wel eens beter naar willen luisteren. Bijvoorbeeld op een moment dat hun kind ziek was, maar een huisarts de situatie niet serieus nam. Moeders voelden dat het niet goed zat en hebben spijt dat ze niet meer hun moederhart volgden.

Deze laatste herken ik zelf heel goed. Zo heeft Lotte een paar jaar geleden 2 weken (!) met een gebroken pols rondgelopen omdat de huisarts aangaf dat hij niet gebroken was. Ik twijfelde echter enorm maar het duurde wel 2 weken voordat ik het lef had om een ziekenhuis bezoek te eisen. Perfecte moeders bestaan niet nee, maar ik vind dat ik zelf in dit geval minder op de huisarts af had moeten gaan. Ze moesten haar pols opnieuw ‘breken’ om hem weer goed aan te laten groeien 🙁 .

Doe jij je best om een perfecte moeder te zijn of heb je daar helemaal geen behoefte aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven