Permanente make up laten aanbrengen; super tevreden met mijn eyeliner

De afgelopen week heb ik permanente make up eyeliner laten zetten bij Permanent Mooi in den Bosch. Misschien heb jij het filmpje al voorbij zien komen dat ik op Insta gezet heb? Los van dat filmpje valt er natuurlijk nog veel meer te vertellen (en te laten zien) over permanente make up, ook wel PMU genoemd.

Dus ik neem je mee in de wondere wereld van permanente eyeliner, de manier waarop deze make up gezet wordt, voor en na foto’s en het échte verhaal. Net zoals ik destijds over mijn ooglidcorrectie heb verteld wil ik je ook nu laten zien wat je kan verwachten als je zelf pmu overweegt.

Wat is permanente make up en wat kan je allemaal laten tatoeëren?

Permanente make up is heel simpel gezegd, precies wat het woord zegt. Make up die permanent blijft zitten omdat deze getatoeëerd wordt.

Dat klinkt allemaal best spannend en eerlijk is eerlijk, dat is het in het begin ook wel een beetje. Ik was er zelf best zenuwachtig voor. Net als bij mijn ooglidcorrectie (en de andere tatoeages die ik heb laten zetten) ervaar ik iedere keer een gezonde spanning als ik aan zoiets begin.

Niet zo vreemd ook, want je laat toch iets doen dat blijvend is. Wat dan ook heel belangrijk is bij het laten zetten van permanente make up is dat je vertrouwen hebt in het bedrijf, of de persoon in kwestie, die deze eyeliner of andere permanente make up gaat zetten. Doe dan ook goed onderzoek voordat je een afspraak maakt.

Onderaan dit artikel geef ik je ook graag nog wat tips over hoe je een voor jouw geschikt bedrijf kan vinden.

Is permanente make up hetzelfde als een tatoeage?

Nee. Het is beiden permanent, dat wel, maar een tatoeage wordt over het algemeen dieper gezet tot in de diepe huidlaag en permanente make up wordt in de oppervlakkige huidlaag gezet. Eigenlijk is permanente make up dus een vorm van tatoeëren, maar het gebeurt niet op dezelfde manier.

Wat kan je allemaal aan permanente make up laten zetten?

Dat is volgens mij best veel. Naast dat je eyeliner kan laten tatoeëren in verschillende vormen, kan je ook bijvoorbeeld wenkbrauwen laten zetten met permanente make up. Sterker nog, dat lijkt op het moment de meest gekozen vorm van permanente make up, de wenkbrauwen.

Met name vrouwen die (nog) maar weinig expressie in hun gezicht hebben doordat ze van nature hele lichte wenkbrauwen hebben, of doordat hun wenkbrauwen lichter worden omdat ze ouder worden maken hier graag gebruik van.

En als je de resultaten bekijkt dan snap ik wel waarom. Hoe anders ziet een gezicht er uit als de wenkbrauwen mooi gevuld zijn. Je kan er in één klap 5 jaar of 10 jaar jonger uitzien. Maar er is nog meer dat je kan doen. Ik zet het even voor je op een rijtje:

Eyeliner tatoeëren

Eyeliner kan je in verschillende vormen laten tatoeëren. Je kan een gewone eyeliner laten zetten (ook wel graficliner genoemd) waarbij je onder en boven je oog echt een duidelijke lijn laat zetten. In de meeste gevallen laat je die op dezelfde manier zetten als je normaal gesproken zelf je eyeliner doet.

Lashliner als permanente make up laten zetten

Lashliner was een term die ik niet kende, maar inmiddels snap ik wat dit betekent. Ik heb hem zelf namelijk ook, haha. Het is eigenlijk de meest natuurlijke vorm van permante eyeliner die je je kan bedenken.

Tussen de wimpers wordt een heel dun lijntje getekend waardoor je ogen groter lijken en meer gaan spreken. Met deze eyeliner blijf je een heel natuurlijke oogopslag hebben en gevoelsmatig ben je nauwelijks ‘opgemaakt’.

In het filmpje hieronder zie je hoe de permanente eyeliner gezet wordt.

Een wing laten tatoeëren

Ook een eyeliner met een wing eraan kan je laten zetten. Ook al heb ik van Janny zelf begrepen dat ze hier geen fan van is. Waarom niet? Om de simpele reden dat dit aan mode onderhevig is.

Nu vindt (bijna) iedereen een wing mooi, maar wat als je over 2 jaar deze permanente make up niet meer mooi vindt? Dan zit je er wel aan vast.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je ogen naarmate je ouder wordt wat meer gaan hangen, dit komt een getatoeëerde wing niet ten goede!

Eyeliner in meerdere kleuren, of een ‘shadow’?

Permanente eyeliner is overigens lang niet altijd zwart. Meestal niet zelfs, want zwart maakt heel hard. In veel gevallen zal er dus wat bruin doorheen zitten als je een donkere permanente eyeliner wilt hebben. Maar je kan ook kiezen voor kleur!

Laat je in ieder geval wel altijd goed adviseren door de professional zodat de permanente make up goed bij je gezicht past.

Los van de kleur kan je ook verder op je ooglid een schaduw laten aanbrengen. Dit gebeurt meestal als je een groot ooglid hebt.

Permanente make up wenkbrauwen

Ga je voor permanente wenkbrauwen, dan word je geadviseerd over de vorm van de wenkbrauw. In ieder geval bij Permanent Mooi, maar ik neem aan dat ook andere professionals in het vak dat doen. Ook hiervoor is het dus weer van belang dat je een betrouwbare partij zoekt.

Bij permanente wenkbrauwen kan je kiezen tussen verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld de microblading techniek (echte haartjes intekenen) of de powder brows. Bij deze laatste wordt er een gepigmenteerde laag gecreëerd en geen afzonderlijke haartjes getekend.

Lippen voorzien van permanente make up

Ook je lippen kan je voorzien van permanente make up. Aangezien ik zelf (bijna) nooit lippenstift op heb zou ik hier in eerste instantie niet aan denken, maar het is natuurlijk wel zo dat je naarmate je ouder wordt ook in je lippen kleur gaat verliezen.

Met name de lipcontouren vervagen dan en dan kan het heel mooi zijn om deze met permanente make up te laten tatoeëren.

permanente make up laten tatoeeren

Waarom heb ik gekozen voor een lashliner als permanente make up?

Ik gebruik dagelijks een eyeliner en altijd alleen maar aan de bovenzijde van mijn oog, niet aan de onderkant. Dat laatste doe ik bewust niet, omdat mijn eyeliner altijd uitloopt.

Inmiddels heb ik al zoveel verschillende eyeliners uitgeprobeerd (potloden, met kwastje én een strakke vloeibare eyeliner) en geen van allen blijven ze aan de onderzijde mooi zitten.

Gedurende de dag loopt die eyeliner aan de onderzijde uit waar ik een hele vale uitdrukking van krijg vind ik zelf. Jammer, want ik vind het altijd wel mooi staat en het maakt je ogen groter.

Met de lashliner heb ik nu ook een subtiel lijntje permanente make up gekregen aan de onderzijde van mijn oog welke mooi blijft! Dag en nacht.

Met het aanbrengen van permanente eyeliner (de wat dikkere lijn) kan dit trouwens ook hoor, maar omdat ik normaal gesproken onder mijn oog geen lijntje heb vind ik die overgang te groot.

Daarom lashliner dus. Nu twijfel ik nog een heel klein beetje of ik aan de bovenzijde van mijn oog ook de lashliner zo moet laten zoals die nu gezet is, of dat ik daar toch voor een eyeliner ga. Maar dat kan altijd nog. Vandaar ook dat we dus begonnen zijn met een lashliner, want meer kan altijd. Minder niet meer 😉 .

Hoe werkt het zetten van de permanente make up?

Als ik binnenkom hebben we eerst nog even een gesprekje samen. Janny stelt me op mijn gemak (want: zenuwachtig) en ik ontspan langzaam.

We hebben het even over wat ik graag wil laten zetten en ze bekijkt de eyeliner die ik zelf in de ochtend opgedaan heb om te laten zien hoe ik het normaal gesproken doe.

Uit ons gesprek komt duidelijk naar voren dat een ‘natuurlijke look’ mijn wens is, en dat past precies in het straatje van Permanent Mooi. Mooi ouder worden doe je namelijk door niet te overdrijven, maar door subtiel te verfraaien.

Geen harde dikke zwarte lijnen maar een mooie donkerbruine (tegen zwart aan) dunne lijn op mijn wimperranden.

Vervolgens kan ik op de behandeltafel gaan liggen (nadat ik mijn lenzen heb uitgedaan) en krijg ik eerst wat kalmerende crème op mijn oogleden. Hiermee zorgt ze ervoor dat ik straks niets meer voel dan een kriebel. En dat klopt.

Terwijl Janny bezig is legt ze alles duidelijk uit. De eerste keer dat ze over mijn wimperranden gaat gebeurt nog zonder permanente make up. Op deze manier laat ze je even wennen aan het gevoel zonder dat er kleur bij komt kijken. Eigenlijk worden je oogleden zo even ‘klaargemaakt’ voor het echte werk.

Vervolgens start ze met de permanente make up eyeliner en voel ik inderdaad een kriebel. Onder op mijn wimperrand én boven. Zo nu en dan veegt ze overtollige inkt weg en gaat ze weer verder. Binnen no-time is ze met één oog klaar en kan ik in de spiegel kijken.

Na mijn goedkeuring is ook het volgende oog aan de beurt.

Het resultaat van mijn permanente make up eyeliner

zelf aangebrachte eyeliner
Dit is de voor foto… hier zie je mijn zelf aangebrachte eyeliner, die nu al licht vervaagt is
Net aangebrachte laslinker permanente make up eyeliner
Hier zie je de net aangebrachte permanente lashliner (5 minuten na de behandeling)
permanente make up eyeliner na 2 dagen
De permanente make up eyeliner na 2 dagen

Zoals je hierboven kan zien is de permanente make up na 2 dagen al iets minder krachtig dan als hij net gezet is. Dat is normaal. De eerste paar dagen is de make up donkerder en zijn je oogleden wellicht iets gezwollen.

Verzorging van net getatoeerde eyeliner

Je mag gewoon koelen als je wilt maar dat heb ik niet gedaan. Het was eigenlijk niet nodig, alleen de ochtend na de behandeling zag ik dat mijn oogleden iets dikker waren dan de avond ervoor, maar dat trok ook snel weer bij. De ochtend erna was er niets meer dik.

De eerste dagen na het zetten van permanente make up is het de bedoeling dat je ogen (of wenkbrauwen bijvoorbeeld) niet nat worden en dat je zeker geen zeep gebruikt op die plekken. Daar moet je tijdens het douchen dus even rekening mee houden.

Wel zorg je ervoor dat je in de ochtend en de avond de behandelde delen insmeert met de Bepanthen crème die je meekrijgt. Ik doe dat zelf met een wattenstaafje en dan zie je er even zo uit 😉

permanente make up verzorging na behandeling
Deze foto is gemaakt op de eerste ochtend na het laten zetten van de permanente eyeliner, je ziet hier dat mijn oogleden nog wat dik zijn.

In principe doe je dit gedurende 7 dagen.

Het is (natuurlijk) niet de bedoeling dat je in je ogen wrijft als je net permanente make up hebt laten tatoeëren en in ieder geval moet je er áltijd voor zorgen dat je schone handen hebt als je bij je ogen in de buurt komt. Zo loop je geen risico op eventuele ontstekingen.

Eventuele korstjes moet je laten zitten. Die gaan er vanzelf af en hoe meer je eraf blijft, des te mooier wordt het eindresultaat. Eigenlijk geldt dit ook allemaal voor als je tatoeages laat zetten, dus in principe was ik hier al bekend mee. Ik heb overigens nauwelijks korstjes gezien.

Even niet sporten (ivm overmatig zweten) en in mijn geval dus een paar dagen niet zwemmen. Vanaf dag 3 ben ik wel weer gaan zwemmen, maar wel rustig aan zodat mijn ogen niet nat worden.

Lenzen en permanente make up

Over het dragen van lenzen en het zetten van permanente make up worden veel verschillende dingen geschreven als je op internet leest.

Janny gaf aan dat ik mijn lenzen in principe gewoon weer in kon doen na de behandeling. Ik heb daar echter een dag mee gewacht, meer omdat ik het zelf niet zo’n prettig idee vond. Ik had mijn bril bij me en ben na de behandeling gewoon met bril op naar huis gereden (uiteraard kan je gewoon zelf rijden).

De volgende ochtend heb ik mijn lenzen weer ingezet en dat ging prima.

De voordelen van permanente make up

De reden dat ik graag permanente make up wil is omdat ik er de nodige voordelen van zie:

 • Ik zwem bijna dagelijks waardoor ik altijd uitgelopen make up had, dat is nu voorbij
 • Het scheelt veel tijd, ik hoef niets meer te doen qua make up, ook super handig dus voor drukke werkende moeders!
 • Heel vaak teken ik mijn ene oog net iets anders dan mijn andere oog als ik zelf eyeliner zet en het irriteert me als het niet symetrisch is
 • Mijn ogen spreken nu meer, zelfs in de ochtend als ik wakker word, ik heb een frisse en open blik
 • Mijn wimpers worden duidelijk dunner en het zijn er minder (door ouder worden en vervroegde overgang), maar nu is dat lijntje toch weer mooi, alsof ik volle wimpers heb
 • Ik heb enorm veel last van hooikoorts waardoor ik van februari tot juni altijd uitgelopen make up had, nu niet meer!
 • Als je bijvoorbeeld last hebt van Reuma of Parkinson kan permanente make up heel prettig zijn
 • Je make up zit altijd goed, of je nu sport, slaapt, doucht of in de regen danst 😉
 • Ook al heb je enigszins overhangende oogleden, permanente make up geeft niet af op je ooglid
 • Als ik op vakantie ga hoef ik geen make up meer mee te nemen

De nadelen van PMU

 • Een gewone eyeliner zelf zetten voel je niet, voor permanente make up moet je even gaan zitten en de kriebel ondergaan
 • Als de eyeliner of wenkbrauwen verkeerd gezet worden omdat je niet bij het juiste bedrijf onder behandeling bent, dan is dat een blijvend resultaat (tenzij je het ergens anders weer kan laten bijwerken of weglaseren, maar of dat 100% lukt is niet altijd gegarandeerd)
 • Als er niet hygiënisch gewerkt wordt dan kunnen er ontstekingen ontstaan
 • Ondanks dat PMU permanent genoemd wordt zal deze make up niet altijd hetzelfde blijven. Permanente make up vervaagd in de loop der jaren en moet dus worden bijgewerkt voor hetzelfde mooie effect. Van een eyeliner of een tepeltatoegae heb je jaren plezier maar je wenkbrauwen zijn wat gevoeliger voor vervaging omdat ze veel meer blootgesteld worden aan UV licht.

Medische tatoeages

Los van de standaard permanente make up zoals ik die hierboven beschreven heb kan je bij Permanent Mooi ook terecht voor medische tatoeages.

Dat is voor mij een van de redenen geweest (samen met de reviews) waardoor mijn vertrouwen in deze partij gegroeid is.

Het feit dat Janny ook litteken tatoeages doet en medische tatoeages zoals tepels tatoeëren in geval van borstkanker operaties of tepels vergroten zodat een optische borstvergroting ontstaat, maakt dat ik nog meer zekerheid heb gekregen over haar kennis en kunde van het vak permanente make up.

Ze wordt zelfs aanbevolen door plastisch chirurgen!

Nazorg PMU

De behandeling die ik nu heb ondergaan, die wordt over 6 weken nog een keer herhaald. Dan kijken we of we het lijntje van de permanente eyeliner hetzelfde houden, of eventueel nog ietsje breder trekken op mijn bovenste ooglid.

Wat vinden jullie? Zo houden, of juist nog iets meer aanzetten (zonder wing uiteraard).

De kosten van permanente make up

Nog even heel kort wat meer informatie over de kosten. Het zou anders een beetje jammer zijn als je hier alle informatie leest, en dan nog niet weet hoe duur het is, niet?

Kies je voor een eyeliner onder en boven dan betaal je bij Permanent Mooi € 475,00 voor 2 behandelingen. Je bent dan verzekerd van een mooie, degelijke en GGD goedgekeurde behandeling met een prachtig resultaat, daar is geen twijfel over mogelijk.

Kom je uit den Bosch of omgeving, dan kan ik je Permanent Mooi zéker aanbevelen.

Zoek je ergens anders in Nederland een goede permanente make up professional, lees dan hieronder even waar je op moet letten.

Vertrouwen in het bedrijf dat de eyeliner gaat tatoeëren

Hoe kan je nu een bedrijf vertrouwen waar je zelf nog geen ervaring mee hebt? Dat is heel simpel. Kijk op internet. Bestudeer de website van het bedrijf dat de permanente make up gaat zetten, maar kijk niet alleen naar de website van de klant.

Zoek ook naar reviews van anderen.Ga je naar een bedrijf waar je géén andere reviews van kan vinden? dan zou ik zeggen… laat lopen en zoek een ander waar je wel informatie over vindt. Zo heb ik Permanent Mooi opgezocht via Google en daar zijn heel wat positieve reviews te vinden.

Hierboven zie je dat ze -op het moment dat ik deze screenshot heb gemaakt- 22 hele positieve reviews heeft gekregen. Janny, de eigenaresse, scoort zelfs 5 sterren als beoordeling voor haar werk.

Inmiddels begrijp ik ook waarom.

Als je vervolgens de reviews gaat lezen dan lees je tussen de regels door enorm veel respect vanuit de klanten voor Janny en de manier waarop zij permanente make up zet en bijvoorbeeld eyeliner of wenkbrauwen tatoeëert.

Haar klanten voelen zich gehoord én begrepen.

Check als laatste of dat de studio die je gevonden hebt ook echt GGD goedgekeurd is zodat je zeker weet dat ze volgens de wettelijke richtlijnen werken.

Kort samengevat; mijn permanente make up review

De zenuwen die ik vooraf heb gevoeld bleken achteraf niet zo nodig. Ondanks dat het misschien even spannend is voel je jezelf snel op je gemak. Het aanbrengen van de permanente make up gebeurt vakkundig en binnen 1,5 uur ben je klaar en heb je een prachtige permanente eyeliner.

Alleen de ochtend na de behandeling waren mijn oogleden ietsje verdikt, ik heb braaf de Bepanthen crème gesmeerd en eigenlijk nauwelijks korstjes gezien of gevoeld. Het herstel gaat dan ook heel netjes.

In de ochtend ben ik een stuk sneller klaar én heb ik gelijk een frisse en open blik. Heel fijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven