Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken

Je wilt jezelf ontwikkelen, maar je weet niet zo goed hoe je dit aan moet pakken. Of je hebt wilde plannen, maar juist daardoor heb je geen idee meer waar je moet beginnen. Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken kan je hierbij helpen om het overzichtelijk voor jezelf te maken.

Het kan ook zo zijn dat iemand vraagt aan je om een zogenaamde POP te maken, een persoonlijk ontwikkelingsplan dus. Misschien een leerkracht van je opleiding of je werkgever. Hoe pak je dit aan en wat houdt het nu eigenlijk in?

persoonlijk ontwikkelingsplan maken

Wat is een POP?

POP staat dus voor een persoonlijk ontwikkelingsplan en zoals de naam al doet vermoeden is het dus een plan dat je opstelt om je persoonlijke ontwikkeling de juiste kant op te krijgen.

Door er zo bewust mee bezig te zijn sta je vanzelf stil bij de dingen die je wilt bereiken en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Door een persoonlijk ontwikkelingsplan te schrijven dwing je jezelf niet alleen tot nadenken over de dingen die belangrijk voor je zijn en welke je verder wilt ontwikkelen en/of wat je uiteindelijke doel is. Het zorgt er ook voor dat je het allemaal in kleine hapjes gedetailleerd neerzet zodat je het ook werkelijk kunt gaan bereiken.

Wanneer is een persoonlijk ontwikkelingsplan handig?

Zoals al aangegeven kan een werkgever erom vragen en kunnen jullie samen kijken hoe je dit dan voor elkaar kan krijgen.

Je werkgever kan je dan bijvoorbeeld ondersteunen door de juiste opleidingen voor je te bekostigen. En hij weet wat hij in de toekomst van je kan verwachten. Maar uiteraard kan je ook voor jezelf een POP schrijven.

Omdat je zo voor jezelf duidelijkheid kweekt, bijvoorbeeld.

Wat is de bedoeling van een POP?

We hebben hierboven al vermeld dat een persoonlijk ontwikkelingsplan meestal op verzoek van de werkgever gemaakt wordt. Je zou het dan als een schriftelijke overeenkomst kunnen zien tussen jou en je werkgever.

Uiteraard nadat deze besproken is. Jij, als werknemer, kan je zo goed ontwikkelen en zowel jouw doelen als die van de werkgever kunnen zo goed op elkaar aangesloten worden.

Als medewerker voel je je gehoord en geïnspireerd, omdat er geluisterd wordt naar jouw wensen. Als werkgever is het fijn omdat je zo het beste uit je personeel kunt halen en het voor beide duidelijk is hoe jullie het meest kunnen profiteren van elkaar.

Wat komt er in een persoonlijk ontwikkelingsplan te staan?

Op zich is iedereen natuurlijk vrij om zijn eigen POP op zijn eigen manier te maken. Het gaat immers om jouw eigen toekomstplannen die je in het persoonlijk ontwikkelingsplan wilt opnemen. Je kan hiervoor de volgende stappen nemen:

  • Bepaal waar je nu staat en waar je heen wilt. Welke doelen stel je jezelf.
  • Deze doelen kan je volgens de SMART-methode behandelen. Hieronder vertellen we je meer over SMART.
  • Welke vaardigheden zijn er nodig om dit te bereiken?
  • Plan van aanpak maken. Zoals bijvoorbeeld de cursussen die je hiervoor moet doen of opleidingen, maar je kunt ook het tijdsbestek in je persoonlijk ontwikkelingsplan meenemen. Of wie je om hulp zou kunnen vragen om ergens beter in te worden of problemen die je nu ervaart op je werk op te lossen.

Wat is SMART?

De SMART methode (oftwel SMART doelen) zorgt ervoor dat jouw wensen niet vaag blijven, maar duidelijk geformuleerd zijn. Hierdoor worden ze haalbaar.

Dit kan je op veel gebieden gebruiken. In je werk, maar net zo goed voor bijvoorbeeld je gezondheid of persoonlijke ontwikkeling op andere gebieden. SMART staat voor:

  • Specifiek (Benoem precies wat je wilt).
  • Meetbaar (Zorg dat er cijfers aan je doelen vastzitten. Dus niet vaag dat je veel orders wilt binnenhalen, maar dat je voor 200 euro per dag wilt binnenhalen, bijvoorbeeld).
  • Acceptabel (Er moet draagvlak zijn voor jouw doelen. Als het om je werk gaat, zal je werkgever dit moeten accepteren).
  • Realistisch (De doelen moeten wel haalbaar zijn, anders is het natuurlijk al snel klaar. Dus niet dat je binnen een jaar een miljoen wilt verdienen…maar wel dat je bijvoorbeeld 25% meer omzet wilt halen).
  • Tijdgebonden (Wees duidelijk welke doelen je wanneer gehaald wilt hebben).

Wat zet je in een persoonlijk ontwikkelingsplan voor je werkgever?

Heb je een persoonlijk ontwikkelingsplan nodig voor je werk? Dan zal je misschien net iets gedetailleerder moeten zijn dan bij eigen gebruik.

Meld netjes wie je bent, wat je functie is en op welke afdeling je werkt. Begin met een analyse van je werk op dit moment en vermeld daarbij waar je goed in bent en wat je graag doet.

Wees ook eerlijk in de werkzaamheden die je minder liggen. Je kunt vervolgens melden wat je nog meer fijn vindt om te doen in je vrije tijd. En als laatste in dit deel van je persoonlijk ontwikkelingsplan meld je welke kant je graag op zou gaan met je werk.

In het volgende deel kan je je doelen gaan vermelden. En als derde onderdeel komt dan het stappenplan.

Hierbij beantwoord je de vraag wat je moet doen om je doelen te bereiken en hoe je dat kunt doen. Dit kunnen cursussen zijn, maar het kan ook gaan om extra hulp vragen en bij wie.

Wat zet je in een POP voor jezelf?

Uiteraard ben je een stuk vrijer in de uitwerking als je een plan voor jezelf maakt.

Maar ook nu komt het erop neer dat je duidelijk aangeeft waar je nu staat en waar je heen wilt. En hoe je dit dus kunt bereiken.

Zorg ervoor dat je ook nu niet in vage termen vervalt, want dan zal het plan minder goed voor je werken.

Stel dus duidelijke doelen, koppel er opleidingen of andere activiteiten aan vast en zorg er ook voor dat er meetbare dingen aan vastzitten.

Bijvoorbeeld welke cursus je wanneer wilt doen of wat je wilt bereiken in meer dan vage bewoordingen als ‘ik wil beter worden in Spaans’.

Denk dan bijvoorbeeld eerder aan (met dit als voorbeeld) dat je over een half jaar de Spaanse les voor beginners afgerond wilt hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven