Een persoonlijk ontwikkelingsplan schrijven kan een uitdaging zijn als je niet zo goed weet hoe je dit moet aanpakken. Daarom geven we je hierbij een aantal voorbeelden hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan zou kunnen maken. En hoe jezelf met je plan aan de slag kunt gaan.
We starten dit blog met de informatie die in je POP moet komen te staan en geven je daarna een aantal voorbeelde voor persoonlijke ontwikkelingsplannen waar je inspiratie uit kan halen.
Wat komt er in een persoonlijk ontwikkelingsplan te staan?
Allereerst moet je natuurlijk weten wat er dan in komt te staan. Dat zou je beknopt zo kunnen omschrijven:
- Welke doelen stel je jezelf en waar sta je nu in dat opzicht?
- Welke vaardigheden zijn er nodig om dit te bereiken?
- Hoe wil je dit gaan aanpakken?
1. Persoonlijk ontwikkelinsplan voorbeeld SMART
Misschien heb je de term SMART al weleens gehoord in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Met deze methode kan je jouw wensen tastbaarder maken en daarmee kan je dan beter aangeven hoe je je doelen nu wilt gaan bereiken.
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Je benoemt dus exact wat je wilt bereiken. Door dit meetbaar te maken (niet ik wil veel geld verdienen, maar ik wil 3000 euro per maand verdienen) wordt je doel ook voor jezelf duidelijker.
Dat wat je wilt moet acceptabel zijn, dus vraag je je af of dit wel een redelijk doel richting je werkgever is of als het om iets persoonlijks gaat: is dit acceptabel richting mijn partner, bijvoorbeeld.
Het mag duidelijk zijn dat wat je doel ook is, dit realistisch moet zijn. En laat ook duidelijk zien wanneer je welk doel behaald wilt hebben. Zie dit maar gewoon als de stok achter de deur…. SMART pas je dus toe bij je POP, en dan vooral bij punt 2.
2. Waar sta ik en wat wil ik bereiken?
In dit deel ga je jezelf dus analyseren. Dit kan je puntsgewijs doen en bijvoorbeeld in een Excel-formulier weergeven. Maar dit deel kan je ook netjes uitschrijven en er meer een verslag van maken.
Het is toch vooral het deel waarin je jezelf ‘blootlegt’ wat betreft de vaardigheden die je hebt of nog niet hebt en wel wilt bereiken.
Gebruik je je POP puur voor jezelf om in jezelf te investeren, dan zou je dit beknopter kunnen houden. Je hoeft dan niet alles uit te leggen. Daar staat dan weer wel tegenover dat juist door het wel uit te schrijven het voor jezelf ook een heel duidelijk verhaal wordt en het je zelf nog meer inzicht kan geven.
3. Voorbeelden van vaardigheden in je persoonlijk ontwikkelingsplan
Dit deel kan je heel puntsgewijs invullen en daarachter schrijven hoe je dit dan moet, wil of kan bereiken. Bijvoorbeeld zo:
Doel | Wat heb je nodig |
Beter leren communiceren met personeel | Cursus communicatie op de werkvloer |
Meer voor mezelf opkomen | Assertiviteitstraining volgen |
Frans leren voor de nieuwe afnemer in Frankrijk | Cursus Frans |
4. Plan van aanpak
Nu wordt het concreter, want wat hierboven nog vage opmerkingen zijn, ga je nu echt zo invullen dat het iets concreets wordt.
Je kunt dit ook PAP noemen: Persoonlijk Actie Plan. Ook dit kan je als hierboven doen. Alleen komen er nu data bij te staan en bijvoorbeeld ook de cursus die je werkelijk gaat volgen, waar en wanneer.
Hoe duidelijker je hierin bent, hoe groter de kans is dat het ook allemaal werkelijk lukt. Vage benamingen scheppen onduidelijkheid en zorgen voor minder ‘dwang’ om je doel ook werkelijk te bereiken.
Je loopt dan het risico dat het bij voornemens of een leuk verhaaltje blijft, waar uiteindelijk niks mee gebeurt. En dat is uiteraard niet de opzet van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan of een Persoonlijk Actie Plan.
Voorbeeld van het Arboportaal persoonlijk ontwikkelingsplan
Natuurlijk is de hierboven beschreven manier maar een voorbeeld en zijn er vele andere manieren om jouw POP te maken.
Overigens hoef je het wiel niet helemaal zelf uit te vinden, want je kunt eenvoudig via internet ook voorbeelden vinden die je kunt downloaden en/of uit kunt printen.
Bijvoorbeeld die van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via het Arboportaal waarvan we hierboven een kleine screenshot laten zien.
Voorbeeld van POP van Studeersnel
Iets soortgelijks kan je ook vinden bij Studeersnel.nl. Ook dit document is gewoon te downloaden en dus uit te printen en daarmee wordt het gewoon een kwestie van invullen en verder niet.
Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld van Denktank
Ook bij Denktank kan je een formulier downloaden. Het is bedoeld als voorbeeld en er komt veel info naar voren hoe je het formulier moet invullen, maar daardoor kan je het zeker wel als leidraad gebruiken voor je eigen POP. Hij is vrij uitgebreid. Scroll even door, dan kom je bij het voorblad van de POP (pagina 5).
Via YouTube een Persoonlijk Ontwikkelingsplan vinden
Via YouTube kan je ook nog een filmpje bekijken die je verder kan helpen hoe je een POP en een PAP (Persoonlijk Actieplan) kunt maken. Misschien heb je daar ook nog iets aan!
Een POP voor jezelf
De bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk vooral op werk gericht en POP’s die bedoeld zijn om met je werkgever of leidinggevende te bespreken. Dit zijn ook veel voorkomende voorbeelden van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan.
Maar je kunt een POP ook toepassen puur voor jezelf. Dit kan eveneens met je werk te maken hebben, maar ook met hele andere gebieden.
Zoals persoonlijke groei op spiritueel vlak of misschien wil je groeien in andere gebieden. Uiteraard kan je het dan ook zo aanpakken als hierboven.
Maar creatief omgaan met je doelen kan je juist ook nog meer inspiratie geven. Als het dan toch voor jezelf is, waarom zou je er dan niet meer creatief mee omgaan en er een soort bullet journal van maken?
Zolang het maar niet bij vage punten blijft, maar dus duidelijk omschreven én met een actieplan. Met data en specifieke paden die je gaat volgen. Want anders blijft het meer een soort dagboek met wensen en ideeën.