Als zzp’ er een persoonlijke lening afsluiten; de voordelen en nadelen

Als zzp’er loop je soms tegen bepaalde vraagstukken aan, die net even anders zijn dan wanneer je gewoon in loondienst bent. Zeker op financieel gebied. Zaken waar je even goed over na moet denken. Je kan als zzp’er een persoonlijke lening afsluiten als je wilt, maar er zijn wel wat verschillen met een persoonlijke lening als je in loondienst bent.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en de voor- en nadelen van een persoonlijke lening voor een zzp’er dan is het slim om even verder te lezen.

persoonlijke lening zzp'er

Waarom een lening afsluiten?

We weten allemaal dat geld lenen geld kost. Dus waarom zou je zoiets doen hoor ik je denken.

Toch zijn er genoeg situaties dat je er wel degelijk over nadenkt en het een uitkomst kan zijn. Een nieuwe auto kost nu eenmaal veel geld, maar is niet altijd overbodige luxe. En je huis verduurzamen is eveneens een prima investering.

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een huis kopen sluit je meestal een hypotheek af. Daar kijkt eigenlijk niemand van op. Maar er zijn uiteraard nog genoeg andere grote uitgaven waarvoor je geld zou kunnen lenen. Dan kan een persoonlijke lening de juiste lening zijn.

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij je het bedrag gewoon in zijn geheel krijgt en, zoals gezegd, los je het daarna in kleine delen af.

Je betaalt dan wel ook een beetje extra: de rente. In principe betaal je daarmee de lening. Een persoonlijke lening gebruik je vooral als je precies weet hoeveel geld je nodig hebt, maar hoe zit dit als je zzp’er bent?

Waarvoor gebruik je een persoonlijke lening?

Voorbeelden waarvoor je een persoonlijke lening zou kunnen gebruiken zijn:

Een persoonlijke lening als zzp’er: kan dat?

Heb je als zzp’er geld nodig, dan kan je ook een persoonlijke lening aanvragen. Gaat het om privé uitgaven, dan is een persoonlijke lening ook voor jou gewoon mogelijk.

Alleen: geld lenen voor je bedrijf gaat niet op deze manier. Een persoonlijke lening is dus echt enkel en alleen bestemd voor je privédoeleinden. Een nieuwe badkamer of keuken, bijvoorbeeld.

Zijn er verschillen tussen particulieren en zzp’ers bij een persoonlijke lening?

Toch is er wel een verschil tussen particulieren en zzp’ers bij het aanvragen van een persoonlijke lening.

De geldverstrekker wil natuurlijk zeker zijn dat hij het geld terugkrijgt. Als particulier met vast werk heb je een vast inkomen en dat neemt de bank dan als dé zekerheid dat er inkomsten zijn.

Bij zzp’ers heb je dit vaste inkomen niet. Jouw inkomen wil per maand schommelen en wie zegt dat je überhaupt nieuwe opdrachten of verkopen krijgt?

Om die reden zijn er kredietverstrekkers die hier ingewikkeld over gaan doen. Zo kunnen er eisen zijn dat je al meerdere jaren zzp’er bent en moet je over deze jaren de jaarrekeningen kunnen laten zien.

Je moet aantonen dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en jouw bedrijf moet een positief vermogen hebben.

Nu zal iedere verstrekker weer zo zijn eigen ideeën hebben, dus als het bij de één niet lukt, kan je altijd nog een andere verstrekker proberen. Vraag eens om je heen bij zzp’ers of zij ervaringen hebben met het afsluiten van een persoonlijke lening!

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening weet je precies wat je elke maand terug moet betalen. Hierdoor kan je het meenemen in je vaste maandelijkse lasten.

Of anders gezegd: je kunt hier rekening mee houden om zo niet opeens voor financiële problemen komen te staan omdat het een veel hoger bedrag is. Rente en ook de looptijd liggen vast en dat geeft toch zeker een rust.

Een ander voordeel is dat je het geld van een persoonlijke lening , ook als zzp’er, gewoon in zijn geheel krijgt.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Zoals meestal zijn er niet alleen voordelen te noemen, nadelen zijn er ook.

  • Als de rente opeens daalt, profiteer jij daar niet van, want het ligt immers voor de hele periode vast.
  • Extra aflossen kan extra geld kosten. Je zit dus wel die gehele periode aan de lening vast. Of je moet dus extra geld betalen om het af te lossen. Maar let op: dit is niet bij iedereen zo, dus vergelijken heeft zeker nut.
  • Kies je voor een doorlopend krediet, dan zou je tussendoor weer extra geld kunnen lenen. Bij een persoonlijke lening kan je geld wat al afgelost is niet meer opnieuw lenen.
Als zzp' er een persoonlijke lening afsluiten, wat zijn de mogelijkheden?

En geld lenen voor je bedrijf?

Nu wil je misschien helemaal geen geld voor een nieuwe auto of een verbouwing, maar wel om die bedrijfsauto aan te kunnen schaffen. Kan je dan geld lenen?

Dat kan vanzelfsprekend ook. Alleen doe je dit als zzp’er met een zakelijke financiering of zakelijk krediet in plaats van met een persoonlijke lening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven