Een persoonlijke ontwikkeling cursus; 5 fijne cursussen

Een cursus volgen is altijd leuk, maar met een persoonlijke ontwikkeling cursus investeer je echt in jezelf. Je laat jezelf daardoor groeien en het biedt je heel veel interessante materie. Of je het nu doet omdat je het gewoon interessant vindt, of omdat je ergens in groeien wilt omdat je bijvoorbeeld een burn out hebt (gehad): werken aan je persoonlijke ontwikkeling word je altijd wijzer van.

En als het goed is zal je met een persoonlijke ontwikkeling cursus ook fijner in je vel zitten of in het leven staan.

persoonlijke ontwikkeling cursus tips voor groei

Wat kan ik doen voor mijn persoonlijke ontwikkeling?

Eigenlijk is persoonlijke ontwikkeling een heel breed begrip. Want het gaat er dan wel om dat je iets leert om dingen van jezelf te laten groeien. Maar dit kan dus op heel uitéénlopende gebieden zijn.

Het kan echt op persoonlijk vlak zijn, maar ook meer op zakelijk niveau. Of hoe je moet communiceren met anderen of zelf beter om leren gaan met geld…

Persoonlijke ontwikkeling hoeft dan ook niet altijd over persoonlijke groei te gaan. Er zijn zelfs wetenschappers die vinden dat er een verschil zit in persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei.

Hoe persoonlijk ontwikkelen?

Volgens deze mensen zou persoonlijk ontwikkelen gaan over kennis vergaren en ook vaardigheden. Persoonlijke groei gaat dan meer over verandering in jezelf.

Je zou dit ook zelfontwikkeling kunnen noemen. Dat de termen nog weleens door elkaar heen gebruikt worden is haast niet te voorkomen, want als je het over persoonlijk ontwikkelen hebt, dan zie je toch al snel ook persoonlijke groei of zelfontwikkeling voor je…

Welke persoonlijke ontwikkeling cursus kan je volgen?

Er zijn uiteraard heel veel cursussen te volgen die je als mens doen laten groeien. We nemen je even mee in deze wereld met 5 fijne cursussen, maar bedenk dat het lijstje bij lange na niet compleet is.

Want er is echt van alles op dit gebied te doen. Een persoonlijke ontwikkeling cursus kan je eveneens op veel manieren doen. Online, via een thuiscursus, klassikaal of individueel. Maar ook door een persoonlijke ontwikkeling cursus in boekvorm te kopen!

1. NLP-cursus

Een NLP-cursus neemt je mee in de wereld van het Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methodiek waarbij je gaat ontdekken hoe en waarom jij de dingen doet zoals je ze doet.

En hoe je dat zou kunnen veranderen. Het gaat zowel over theorie als praktische zaken en je kunt dit inzetten op jezelf en je relaties. Dit kan in de privésfeer zijn, maar ook op je werk zijn.

Deze persoonlijke ontwikkeling cursus kan eveneens helpen om zelf beter te leren omgaan met je stemming, je gedachten en je gedrag. Je kunt je talenten beter inzetten en effectief communiceren met anderen.

Even kort door de bocht: je herprogrammeert dus je eigen brein. Je kunt een NLP-cursus ook online doen, bijvoorbeeld bij Sluis NLP Instituut, NHA opleidingen of het NTI.

2. Persoonlijke ontwikkeling cursus mindfulness

Een cursus mindfulness is zeker een aanrader. Met mindfulness richt je je aandacht op wat er nu is, zonder dat je hier een oordeel over hebt.

Het vermindert angst en stress, verbetert de concentratie en de slaap en verhoogt ook je bewustzijn. Omdat je meer rust ervaart zal je er diverse gezondheidsvoordelen uit kunnen halen.

Mindfulness maakt gebruik van hele oude meditatietechnieken, waardoor veel mensen denken dat het een Boeddhistisch concept is. Weliswaar wordt de Boeddha wel gezien als een grondlegger ervan. Maar mindfulness zoals wij het nu toepassen is nog niet zo heel oud. Deze vorm stamt namelijk uit de jaren zeventig!

En het was een wetenschapper en professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Massachusetts die MBSR ontwikkelde. Dit staat voor Mindfulness Bases Stress Reduction. Mindfulness kan je op veel plekken leren. Zowel live als online. Maar er zijn ook boeken die je er van alles over leren.

Voor een onlinecursus kan je onder andere terecht bij Happy With Yoga. Je krijgt dan 8 weken elke dag een mail met uitleg en oefeningen, video’s, audiobestanden en nog meer tips. Ook een mini-cursus Mindfulness op het werk zit erbij. En je hebt onbeperkt toegang tot de cursus en eventuele updates.

3. Persoonlijke groei van NTI

Bij de NTI is er een persoonlijke groei cursus. Hierbij leer je of je een creatieveling of een dromer bent. Of misschien wel een teamspeler of een perfectionist.

Je leert tijdens deze persoonlijke ontwikkeling cursus waar je nu staat en waar je heen wilt. Je leert vertrouwen in jezelf te krijgen en positief te denken. Hoe kan je omgaan met negatieve gedachten? En met angst? En zo zijn er nog een aantal gebieden.

Echt een cursus om met jezelf aan de slag te gaan. De thuiscursus duurt een half jaar bij een gewoon studietempo.

4. Budgetbeheer

Als de financiële kant niet helemaal jouw ding is, dan kan een cursus budgetbeheer zeker een aanrader zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Daarin groeien kan je immers helpen om financieel niet in de problemen te komen en/of je dromen waar te kunnen maken omdat je er nu wel geld voor over weet te houden, bijvoorbeeld. Zorgelozer kunnen leven daardoor, zal zeker een gelukkiger gevoel geven.

Raadpleeg een budgetcoach bij jou in de buurt om je hierbij wegwijs te maken! Of kijk eens bij het Nibud. Zij bieden de Budgetcursus Omgaan met geld aan.

Of kijk eens naar de cursussen die ‘onze eigen’ Mendy geeft bij Klinkende Munten, dan weet je ook gelijk hoe je de financiële opvoeding van je kind aan kan pakken.

Effectief leiderschap voor je persoonlijke ontwikkeling

Een opleiding die je op veel plekken tegenkomt is Effectief Leiderschap. Heb jij mensen onder je werken? Leer dan hoe je daar op een meest doeltreffende manier mee om kunt gaan.

Als vrouw kan je bijvoorbeeld ook leren hoe je juist jouw vrouwelijke kracht en kwaliteiten hierbij in kan zetten. Of probeer leiding te geven door coachingsvaardigheden in te zetten. Veel instituten bieden dergelijke cursussen aan. Eén ervan is De Baak.

Alleen al bij dit instituut vind je meerdere Effectief Leiderschap cursussen die je persoonlijke ontwikkeling een boost kunnen geven. Het is natuurlijk maar net waar je nu staat, welke opleiding voor jou het meest doeltreffend is.

Kort samengevat over een persoonlijke ontwikkeling cursus

Het maakt niet veel uit welke cursus jij gaat volgen, als je behoefte hebt aan persoonlijke ontwikkeling dan is eigenlijk iedere cursus een goed idee. Investeren in jezelf is belangrijk om te groeien, vooruit te komen én beter in je vel te zitten.

Kies dus voor een cursus die je aanspreekt, en denk daarbij aan de gebieden waarin jij nog wilt leren, zoals bijvoorbeeld NLP, mindfulness, financiën, leiderschap of je eigen persoonlijke groei. Zeker weten dat je naderhand trots bent op jezelf en alleen al dat gevoel is het waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven