Persoonlijke ontwikkeling: alle informatie over je persoonlijke groei

Persoonlijke ontwikkeling is een vrij breed begrip. Jezelf ontwikkelen is natuurlijk heel fijn. Maar wat houdt het in, op welke gebieden heeft het betrekking en wat kan je ermee? 

Hieronder gaan we daar wat dieper op in. Maar omdat persoonlijke ontwikkeling zo’n breed begrip is valt daar natuurlijk nog veel meer over te vertellen en schrijven. Alle blogs die met je persoonlijke ontwikkeling te maken hebben vind je dan ook hieronder!

persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Jezelf ontwikkelen op het gebied van je eigen persoontje, dat is misschien wat krom gezegd, maar wel precies dat wat persoonlijke ontwikkeling is.

Ontwikkelen kan je immers op zoveel terreinen. Gaat het echt over jou als persoon, dan kom je dus uit bij deze term. Nu kan je hierin heel breed denken, want het kan daarbij gaan over leren omgaan met je gevoelens, maar ook hoe je bijvoorbeeld meer in je eigen kracht kunt gaan staan.

Of hoe je met je eigen unieke eigenschappen het beste om kunt gaan. Zelfbewustzijn, ontwikkelen van je sociale vaardigheden, letten op je gezondheid (zowel mentaal als fysiek, want alles hangt toch samen…): het hoort er allemaal bij.

Daarnaast kan je ook meer spiritueler aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Dat is maar net waar jij je zelf het prettigst bij voelt, want je persoonlijk ontwikkelen kan je op heel veel manieren doen.

Je doelen bereiken

Iets wat vaak naar voren komt is het halen van doelen. Door je op een bepaald gebied meer te bekwamen hoop je dan een bepaald doel te bereiken.

Ga je er meer spiritueel naar kijken, dan kan het juist zijn dat je leert dat het om de reis gaat en niet om het doel op zich! Ook hierin zitten dus grote verschillen.

Meer lezen? Lees dan de blogs hieronder, of de rest van de tekst onder deze blogs

Waarom zou je jezelf persoonlijk ontwikkelen?

Het is fijn om te groeien. Om niet te blijven hangen in een situatie maar er zelf voor te kiezen om verder te gaan en bijvoorbeeld eindelijk te kunnen zijn wie je bent. Dat is waar persoonlijke ontwikkeling om draait.

Om eindelijk voor jezelf op te durven komen, de baan te krijgen die je wilt of zelfs om je simpelweg gelukkiger te voelen. Jezelf als slachtoffer zien is ook zo’n valkuil. Maar je kunt er ook voor kiezen om dingen te veranderen aan je situatie!

En ja, dat kan vaak ook al door er bewust voor te kiezen en zelf het initiatief te nemen. Voel jezelf sterker door bewust aan jezelf te werken! Niet omdat je niet goed genoeg bent, want iedereen is al goed.

Maar wel om verder te mogen groeien en je eenvoudiger blij te kunnen voelen (bijvoorbeeld).

Hoe kan je je persoonlijke ontwikkeling stimuleren?

Dat is natuurlijk voor iedereen een ander verhaal. Het hangt van jouw persoonlijkheid af hoe je jouw ontwikkeling het beste vorm kan geven. Van jouw specifieke situatie en uiteraard ook van je doel hoe je dit moet gaan aanpakken.

Wil je graag meer leren genieten van het leven? Dan is bijvoorbeeld een cursus Mindfulness een idee.

Wil je juist meer mensen ontmoeten en iets doen aan je sociale vaardigheden? Dan heb je daar niet zoveel aan en kan je beter dingen gaan ondernemen, eventueel met behulp van bijvoorbeeld een coach als het allemaal erg eng voor je is.

Ontwikkelen hoeft niet altijd meteen een opleiding of cursus te zijn, het kan dus ook bestaan uit dingen gaan doen. Of praten met iemand die je hierbij helpen kan.

Wat wil je met je persoonlijke ontwikkeling?

Weten wat je kunt gaan doen is pas mogelijk als je zelf ook weet wát je dan veranderen wilt. Er zijn tests te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Maar je kunt ook zelf goed nadenken over wie je bent, hoe je bent en wat je dan anders zou willen.

Kom je er niet helemaal uit hoe je dan bent? Het is sowieso een goed idee om dit aan anderen te durven vragen. Vaak kom je bij anderen heel anders over dan hoe je eigen zelfbeeld is. En dat zegt natuurlijk ook al veel over je. Misschien is dat wel jouw pad in het ontwikkelen van jezelf.

Vinden mensen dat je zo spontaan bent, maar vind je zelf dat je juist een angsthaas bent in sociale verbanden? Zij weten uiteraard niet dat jij je zo voelt. Maar je kunt wel bij je beeld meenemen dat het dus allemaal niet zo erg is als jij denkt.

Blijkbaar ben je dus helemaal niet zo onhandig en kan je daardoor al een stukje onzekerheid laten varen. Zo zijn er natuurlijk talloze situaties te bedenken. Kortom: bepaal wat je dan aan je persoonlijke ontwikkeling wilt doen!

Hoe ga je groeien in je ontwikkeling?

En dan kan je gaan kiezen hoe je dit gaat aanpakken.

Je kunt tijdschriften gaan lezen die over persoonlijke ontwikkeling gaan of op Google zoeken. Lees je in over cursussen bijvoorbeeld, of volg workshops op het gebied wat je wilt aanpakken.

Kies iets wat jou ook echt ligt, om de kans van slagen te vergroten. Je kunt jezelf extra motiveren door je ontwikkelings doel goed voor ogen te hebben. Dit kan je extra ondersteunen door er een moodboard van te maken en die zo op te hangen dat je het regelmatig ziet. Zoals je bijvoorbeeld ook bij manifesteren kan doen.

Zo heb je goed voor ogen waarom je bezig bent met wat je doet in het kader van je persoonlijke ontwikkeling. En hou je makkelijker vol. Je maakt het allemaal ook krachtiger als je tijdsdoelen stelt. Dit gaat dan vooral om meer praktische zaken, want zeggen dat je voor het eind van het jaar blaakt van zelfvertrouwen is natuurlijk wat lastiger te bepalen.

Maar stellen dat je voor het einde van het jaar een bepaald diploma hebt gehaald of bepaalde activiteiten hebt durven doen, dat zou toch mogelijk moeten zijn en maakt het minder vrijblijvend!

Heb je een groot doel voor je eigen persoonlijke ontwikkeling? Dan kan je kleine stapjes opschrijven en dit plan zo afwerken. Dat maakt dat het beter vol te houden is en voor jou ook overzichtelijker blijft.

Lezen op Mamsatwork

Natuurlijk laten wij je hier ook kennis maken met allerlei mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zo kan je bijvoorbeeld kennis maken met boeken op dit gebied of geven we je voorbeelden hoe je je eigen ontwikkeling kunt ondersteunen met een persoonlijk ontwikkelingsplan.

We hopen dat je zo geïnspireerd wordt om met je eigen persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan! Want iemand die zich op persoonlijk vlak ontwikkelt is vaak gelukkiger en tevreden. En dat gunnen wij iedereen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven