Persoonlijke ontwikkeling; voorbeelden van waarin je kan groeien en jezelf kan ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling: voorbeelden zijn er natuurlijk in overvloed. Want je kunt je immers op heel veel vlakken persoonlijk ontwikkelen.

Je kunt aan heel verschillende gebieden denken, maar per gebied zijn er vervolgens ook weer legio mogelijkheden. Dit artikel is dan ook echt niet compleet, maar we geven hier wel diverse uitéénlopende mogelijkheden van voorbeelden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

Welke hoofdgroepen horen bij persoonlijke ontwikkeling?

Je kunt met jezelf aan de slag gaan op diverse gebieden die heel ver uit elkaar kunnen liggen. Zo kan je qua persoonlijke ontwikkeling denken aan voorbeelden als:

  1. De arbeidsmarkt/je werk
  2. Gezond leven
  3. Op sociaal gebied
  4. Met betrekking tot beter in je vel zitten
  5. Zelfvertrouwen, zelfbewustzijn etc.
  6. Spiritueel
  7. Religieus

1. Voorbeelden over de arbeidsmarkt en persoonlijke ontwikkeling

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling op het gebied van je huidige werk of als je wat anders wilt gaan doen zullen vooral gaan over in jezelf investeren middels studies.

Je kunt weer helemaal naar school gaan als je jezelf wilt omscholen. Maar ook als je je werk het einde vindt, is groei fijn en kan je werken en leren combineren.

Je kunt daarmee doorstromen naar een hogere functie binnen je vakgebied. Of meer aanverwante taken op je kunnen nemen is eveneens fijn.

Zeker als je met een kennisberoep te maken hebt, is bijscholen geen slecht idee. Er verandert zoveel en bijblijven is dan ook zeker aan te bevelen. Daarnaast zijn er ook beroepen waarbij bijscholing verplicht is.

2. Gezond leven

Je kunt jezelf ten doel stellen om gezonder te leven bijvoorbeeld met koolhydraatarme weekmenu’s en naar de sauna gaan. En ondanks dat je dit misschien niet zou denken zijn dit ook voorbeelden van heel persoonlijke ontwikkeling.

Dit kan je doen door je te verdiepen in bepaalde levenswijzen op het gebied van gezondheid, zoals bijvoorbeeld de Chinese geneeskunde of juist iets van eigen bodem.

Maar het kan ook ‘simpeler’ doordat je je verdiept in gezond koken bijvoorbeeld en dit ook elke dag gaat doen (of in ieder geval vaker dan je nu doet).

Bewegen hoort hier uiteraard ook bij. Minderen met alcohol, stoppen met roken. Het zijn allemaal manieren om gezonder te leven en als je dit serieus aanpakt en je erin verdiept zijn dit écht voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling te noemen.

3. Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden op sociaal gebied

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend hoe ze met collega’s of onbekenden (om maar iets te noemen) moeten omgaan.

Je kunt te verlegen zijn of juist over iedereen heen walsen, waardoor je steeds ruzie hebt. Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling op dit vlak vind je dan ook in bijvoorbeeld coaching of goede zelfhulpboeken.

Wil je hier beter mee omgaan? Wil je meer mensen leren kennen, maar vind je dit eng? Cursussen of zelfhulpboeken kunnen zeker helpen. Of bezoek een coach!

4. Beter in je vel zitten

Merk je dat je niet echt lekker in je vel zit? Het kan te maken hebben met dingen die gebeurd zijn en dan is het natuurlijk zaak om daarmee aan de slag te gaan.

Maar het kan ook ontstaan door factoren die niet eens echt uitgezocht hoeven te worden, maar waarbij je simpelweg een andere manier van omgaan met jezelf moet vinden.

En dan komen we toch wel weer uit bij persoonlijke ontwikkeling en alle voorbeelden die daarmee te maken hebben.

Leren dat het heel erg scheelt hoe je jezelf toespreekt is 1 van die voorbeelden. Leren dat je jezelf mag zijn en niet een perfect persoon die de maatschappij verwacht (waardoor jij altijd op je tenen loopt).

Je kan hier op heel veel manieren mee aan de slag. Mindfulness met monkey mind kaarten bijvoorbeeld, zelfhypnose of gewoon af en toe even sparren met een hulpverlener of een fijne workshop volgen.

5. Werken aan wie je bent: voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling

Je zelfvertrouwen vergroten, zelfbewuster de wereld tegemoet treden en weten wanneer je ja of nee wilt zeggen en dit ook durven doen.

Je zelf durven laten zien. Geloven in je eigen kunnen. Allemaal doelen die kunnen zorgen voor een prachtige ontwikkeling van jezelf en waarmee je een heel andere manier kunt krijgen om in het leven te staan.

Doelen ook die je kunnen helpen om minder stress te ervaren en daarmee ook om een burn-out te voorkomen.

Hoe je dit doet is heel persoonlijk. Heb je echt veel last van iets, dan kan een bezoek aan een reguliere behandelaar, zoals een psycholoog, een idee zijn. Maar als je gewoon ‘beter’ wilt worden en in mindere mate tegen dingen aanloopt kan je dit zelf aanpakken en zo zelf groeien.

Ook hierin zijn weer diverse persoonlijke ontwikkeling voorbeelden te bedenken:

Een coach kan hierbij natuurlijk helpen of je kan een fijne cursus volgen. Zowel online, via een thuisstudie of echt fysiek in een groep.

Maar misschien heb jij al wel genoeg aan het lezen van veel informatie via sites of ga je voor een zelfhulpboek. De mogelijkheden zijn echt heel groot en verschillend. Het is vooral belangrijk dat je een manier opzoekt waar jij je goed bij voelt, dan werkt het het beste.

6. Spirituele ontwikkeling

Nog dieper ‘jezelf’ ingaan of juist je durven richten op het grote geheel.

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom jij op zoek gaat naar het grote ‘waarom’ of een diepere betekenis op andere vlakken. Spiritueel bezig zijn en daarin groeien is misschien wel de meest persoonlijke weg die je kunt gaan en waarschijnlijk voor ieder mens weer anders.

Hoe je hiermee aan de slag gaat is dan ook heel verschillend en helemaal aan jou. Via internet kan je al veel informatie vinden, maar er zijn ook diverse tijdschriften die je misschien fijn vindt om af en toe even in ‘weg te vluchten’.

Boeken zijn over spirituele zaken niet aan te slepen en ook hierin is het aanbod heel divers. Of wil je meer voorbeelden van persoonlijke ontwikkelingen op dit vlak? Denk dan aan mooie bijeenkomsten of workshops. Beurzen of zelfs spirituele vakanties. Het kan allemaal. Blijf goed bij jezelf en kies wat voor jou goed voelt.

7. Religieus

Ook op religieus gebied kan je jezelf willen ontwikkelen. Dit kan door je zelf doelen te geven die je vanuit je geloof beter of vaker wilt doen. Of misschien wil je juist meer theologisch onderlegd raken? Dan kan je kiezen voor een opleiding of cursus die je verder helpt.

Bij veel religies gaat het ook om het omgaan met de mensen/wereld om je heen. Ook daarin kan je dus groeien qua persoonlijke ontwikkeling.

Waarom zou je willen groeien in je persoonlijke ontwikkeling?

Voor alle vormen en voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling geldt dat het om groei gaat op een bepaald gebied.

Pas las ik ergens dat stilstaan een soort doodgaan is. Een plant sterft ook als het niet groeit.

Het klinkt erg hard, maar de achterliggende gedachte snap ik wel. Waarbij je in de gaten moet houden dat het niet om een einddoel gaat maar om de groei zelf!

Geniet ervan dus, daar komt het eigenlijk op neer. Het schijnt zo te zijn dat mensen die persoonlijke groei belangrijk vinden gelukkiger zijn en meer betekenis ervaren in het leven. Hoe mooi is dat!

Op welk gebied wil jij groeien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven