Persoonlijke ontwikkelingsdoelen stellen; tips voor succes

December is een maand waarin veel mensen terugkijken naar het afgelopen jaar en vooruitblikken naar het jaar dat komt. ‘Wat heb ik bereikt?’ Waarom is het me niet gelukt iets te bereiken? Wat wil ik komend jaar bereiken? Hoe lukt het me dit keer wél mijn persoonlijke ontwikkelingsdoelen te bereiken?’

Met onderstaande tips helpen we je graag succesvolle stappen te zetten in je persoonlijke groei. 

Persoonlijke ontwikkelingsdoelen

Stel realistische persoonlijke ontwikkelingsdoelen 

Als je de lat voor je persoonlijke ontwikkelingsdoelen te hoog legt, maak je het heel moeilijk voor jezelf. Je doelen zijn moeilijk of misschien zelfs helemaal niet te halen.

Het niet bereiken van een doel werkt demotiverend. Zorg er dus voor dat je voor jezelf realistische doelen stelt. Stel kleine, haalbare doelen en beloon je jezelf gerust elke keer als je een doel gehaald hebt.

Zo hou je het leuk voor jezelf en misschien durf je het een volgende keer aan om de lat ietsjes hoger te leggen.

Vergroot je concentratie

Is leren of lezen nodig om jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen te halen? Wist je dat onderzoeken uitwijzen dat je vaak niet meteen, maar na twintig minuten pas in een concentratiemodus komt?

Geef dus niet meteen op als je denkt dat het je niet lukt je te concentreren. Geef het even de tijd. Probeer je ook tijdens je concentratiemodus niet af te laten leiden, want met een beetje pech duurt het weer twintig minuten voordat je je focus te pakken hebt. 

Wees geduldig bij het doorlopen van je persoonlijke ontwikkelingsdoelen

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces dat tijd vergt. Vergeet niet dat je hierin niet alleen staat en klamp je niet vast aan dat ene succesverhaal dat er van de één op de andere dag leek te zijn.

Verreweg de meeste succesverhalen hebben tijd, inspanning en inzet gekost. Heb dus geduld, jij haalt je persoonlijke ontwikkelingsdoelen ook wel!   

Stap uit je comfortzone

In je comfortzone voel je je natuurlijk het meest thuis en het meest ontspannen. Maar buiten je comfortzone liggen vaak veel kansen en mogelijkheden.

Ga nieuwe situaties aan om persoonlijke ontwikkelingsdoelen te behalen, maak nieuwe vaardigheden eigen, zorg dat je nieuwe mensen ontmoet. Je vergroot je wereld, je zelfvertrouwen en je mogelijkheden. 

Kijk wat het beste bij jou past

Waar de één in de studieboeken duikt, gaat de ander seminars of workshops af. Er is niet één goede manier om persoonlijke ontwikkelingsdoelen te bereiken.

Het is voor iedereen anders en ook niet alle doelen zijn op dezelfde manier te bereiken. Kijk dus naar wat je doel is, de mogelijkheden om die te bereiken en welke manier het beste bij jou past.

Podcasts luisteren, workshops en cursussen volgen, leren te werken of met iemand mee te kijken, boeken lezen of luisteren, thuisstudie of schoolbanken (weer) in…

Alles is goed als jij hiermee jouw gestelde doelen denkt te behalen. 

Vraag om hulp zodat je jouw ontwikkelingsdoelen kunt behalen

Kom je er even niet uit? Ga dan niet bij de pakken neer zitten, geef het niet op. Bekijk de mogelijkheden voor hulp om je heen.

Er is vast wel iemand die je hulp, advies of ondersteuning kan bieden bij het stellen of behalen van je persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Vragen om hulp is alleen maar een teken van hoeveel doorzettingsvermogen jij hebt.

Hartstikke knap dus!

Zorg voor een goede gezondheid

Dit is voor de één natuurlijk makkelijker dan voor de ander. Voor sommige is spijtig genoeg een goede gezondheid zelfs niet haalbaar.

Misschien kan ik dan ook beter zeggen: zorg voor een zo goed mogelijke gezondheid. Hoe fitter je je voelt, hoe meer energie je hebt om je op je persoonlijke doelen te focussen. 

Stel prioriteiten zodat je jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen kunt halen

Een hele lastige. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Want wat is er nou belangrijker dan je kinderen? Niks natuurlijk. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je je persoonlijke groei aan de kant moet schuiven als je kinderen hebt.

Móet je nu knutselen met je dochter of kan ze nog even zelf spelen tot jij klaar bent met leren? En móet de volle wasmand nu de machine in of zit er morgen echt niemand zonder schone kleren?

Móet jij je zoon van zijn speeldate halen of kan je man, vrouw, oudere kind dat even doen? Móet je nu reageren op de appjes of kan dat vanavond ook?

Voel je niet schuldig. Echt, de mensen om je heen snappen het heus wel.

De beste versie van jezelf

Persoonlijke ontwikkeling draagt eraan bij de beste versie van jezelf te worden, je werkt immers aan je eigen talenten en vaardigheden. Misschien denk je hierbij meteen aan ontwikkeling op zakelijk gebied, maar je kunt op heel veel vlakken persoonlijk ontwikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan sociaal, spiritueel en gezondheid. De voorbeelden hierin zijn eindeloos, maar voor allen geldt: de beste versie van jezelf bereik je door in jezelf te investeren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven