Je loopbaan inrichten en je persoonlijke waarden in het oog houden

Gisteren was ik uitgenodigd door een groep Young HR professionals. Om hen te vertellen over het verloop van mijn loopbaan. En de keuzes die ik daarin heb gemaakt heb op basis van mijn persoonlijke waarden. Er zijn momenten waarop ik mij nog erg jong en dynamisch voel. Maar als ik daar voor een groep jonge mensen sta, realiseer ik me dat ik de fase van volwassenheid heb bereikt. Pijnlijk. Hoe dan ook. Omdat ik denk dat mijn tips niet alleen interessant zijn voor jonge professionals maar voor alle professionals, deel ik mijn verhaal over persoonlijke waarden en loopbaanwaarden graag met jullie.

persoonlijke waarden loopbaan

Persoonlijke waarden als basis voor je loopbaan

Ik heb in 2014 mijn master HRM behaald. Alle vakken waren stuk voor stuk interessant. Maar misschien heb ik wel het meeste geleerd van de masterclass persoonlijk leiderschap. Dit was een onderdeel van de volledige master. Ik leerde daar namelijk wat authentiek leiderschap is. En hoe je je leven kan inrichten en carrière kan maken volgens je eigen kompas. Oftewel; op basis van mijn persoonlijke waarden.

Mijn eigen belangrijkste persoonlijke waarden zijn:

  1. geluk
  2. persoonlijke groei
  3. onafhankelijkheid

Als ik conform deze uitgangspunten mag werken en leven, dan voel ik mij bevlogen en gelukkig. Sterker nog. Als ik niet lekker in mijn vel, wéét ik dat 1 van deze waarden in het gedrang zit.

Ik heb door schade en schande geleerd wat voor mij belangrijk is. Mijn eerste tip voor iedereen die op zoek is naar een passende loopbaan; ga op zoek naar je belangrijkste waarden! Er zijn veel tests in omloop die je hierbij helpen, zoals deze test, of google op ‘persoonlijke waardentest’.

Tips om jouw loopbaan te creëren op basis van je eigen persoonlijke waarden

Oké. Dus ik werk vanuit mijn persoonlijke waarden. Maar wat zorgt er verder voor dat ik mijn werk zo leuk vind? En dat ik in de afgelopen jaren stappen vooruit heb gezet? Hoe gebruik ik mijn persoonlijke waarden als loopbaanwaarden?

1. Zoek een organisatie met groeipotentie

Als je wilt groeien als professional, is het belangrijk dat je een organisatie met groeipotentie zoekt. Of tenminste eentje die gericht is op verandering. Want dat betekent dat er nieuwe dingen ontwikkeld moeten worden. In plaats van dat je druk bent met mensen die ‘het doen zoals we het altijd deden’. Zo kan je laten zien wat je in je mars hebt.

2. Laat jezelf zien

Spreek je uit en geef je mening. Als je goede feedback geeft, komt de organisatie verder. Daar zit men op te wachten. Maar vraag ook feedback voor jezelf. Want dat geeft vertrouwen. Het laat namelijk zien dat je beslissingen durft te nemen wanneer je dat kunt. Maar dat je ook zicht hebt op waar je jezelf in kunt verbeteren. Dat noemen we eigenaarschap.

3. Zoek mentoren om je heen

Verzamel goede mentoren om je heen. In dit voorbeeld bedoel ik daar mensen mee die je verder kunnen helpen maar geen belang hebben bij je functioneren (zoals managers). En zoek óók een mentor van het andere geslacht. Je zult zien dat zij op een andere manier denken dan jij.

4. Hou zicht op je verantwoordelijkheden

Houd zicht op je eigen verantwoordelijkheden en die van de ander. Want niemand heeft er iets aan als jij andersmans verantwoordelijkheden in je eigen rugzak stopt. Je hoeft niet altijd overal direct antwoord op te hebben. Natuurlijk adviseer ik doorlopend in mijn functie. Maar ik ben niet eindverantwoordelijk. Dus de moeilijke beslissingen liggen altijd elders.

5. Verzorg je zelf

Zorg er altijd voor dat je er verzorgd uit ziet. Het heeft misschien niets met je persoonlijke waarden te maken, maar het geeft wel zelfvertrouwen! En zelfvertrouwen is zeker van belang in je loopbaan.

6. Plan vooruit

Het helpt als je enigszins weet welke kant je opgaat. Maak doelstellingen -met je persoonlijke waarden in je achterhoofd- en zorg dat je op de goede weg bent. Deze doelen zijn uiteraard flexibel. Ik weet waar ik over 5 jaar wil staan (lange termijn). Én ik weet wat ik binnen nu en 1,5 jaar bereikt wil hebben (korte termijn). En mijn korte termijn doelstelling correspondeert met mijn lange termijn doelstelling. Zo weet ik dat ik op de goede weg zit.

7. Blijf jezelf en je persoonlijke waarden ontwikkelen

Het is daarnaast belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Haal ook een kennis van buiten de organisatie. In de beginfase van mijn loopbaan heb ik bijna altijd in deeltijd gestudeerd. Nu ik moeder ben heb ik daar helaas minder tijd voor. Maar ik zorg er wel voor dat ik ieder jaar naar een training en seminar ga. En daarnaast lees ik veel boeken. Over mijn én andere vakgebieden.

Een aantal boekentips voor je ontwikkeling 

  1. Ontwikkel je leiderschap – Joel Aerts
  2. True North – Bill George
  3. Lean in – Vrouwen, werk en de weg naar succes – Sheryl Sandberg

8. Ken je plek binnen de organisatie

Dit klinkt een beetje tegenstrijdig ten opzichte van mijn eerdere tips. Maar als je iets wilt bereiken, moet je simpelweg hard werken en jezelf laten zien. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Maar houd wel respect voor hiërarchie.

In organisaties zijn er belangrijke mensen met een formele positie. Maar er zijn ook belangrijke mensen zónder formele positie. Zorg ervoor dat je daar zicht op hebt. Want zij zijn degenen die invloed hebben. En het is handig om bij hen in positieve zin op te vallen.

9. Geniet!

Maar bovenal; zoek werk dat je leuk vindt en geniet hiervan! De meeste Nederlandse vrouwen hebben een legio aan mogelijkheden. We kunnen fulltime werken, parttime werken en soms zelfs niet werken. Maar maak vooral een keuze die bij jou, jouw belastbaarheid en je persoonlijke waarden past.

Het lukt mij om 4 dagen te werken, omdat ik leuk werk en een leuk gezin heb. Dat zorgt voor balans, ook in mijn persoonlijke waarden. Het feit dat mijn man ook 4 dagen werkt draagt daar zeker aan bij.

Shutterstock foto vrouwen op het werk door Monkey Business Images

 

5 gedachten over “Je loopbaan inrichten en je persoonlijke waarden in het oog houden”

  1. Super leuk om te lezen! Ook ik (werkende moeder of niet) sta hier onvoldoende bij stil. Ik neem je tips morgen meteen ter harte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven