Pesten op het werk: hoe ga je ermee om en waar kan je terecht?

Buitengesloten worden. Geïntimideerd of uitgescholden. Structureel genegeerd of uitgelachen. Dat zijn misschien praktijken die je in eerste instantie bij 4 jarigen zou verwachten. Erg genoeg: niets is minder waar. In 2014 waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesten op het werk. Volgens cijfers van het TNO worden 80.000 mensen structureel gepest op het werk. Hoog tijd dat het taboe wordt opgeheven, en dat we daar met zijn allen eens iets aan gaan doen.

Pesten op het werk

Pesterijen op de werkvloer komen dus heel veel voor. En dat gaat verder dan een beetje plagen. Soms komt het zelfs zover dat mensen echt thuis komen te zitten. Misschien heb je het verhaal van Nicole wel meegekregen, die vuurtorenwachter op Terschelling was. Ze zit al 2 jaar thuis omdat ze, zoals ze zegt, door collega’s is weggepest.

Heb jij het wel eens meegemaakt, pesten op het werk? Veruit de meeste mensen zijn noch slachtoffer, noch dader in dit geheel. Maar ze krijgen het vaak wel mee. En wat doe je dan? Hoe reageer jij als je merkt dat een van je collega’s stelselmatig gepest wordt? Hier lees je meer over pesten op het werk. Hoe je daar mee om kan gaan, en wat je er aan kan doen.

pesten op het werk

Pesten op de werkvloer: alleen maar verliezers

We zeiden wel dat ‘de toeschouwers’ slachtoffer noch dader zijn. Maar eigenlijk kent pesten alleen maar slachtoffers. Het is een serieus probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Mensen die gepest worden verliezen het plezier in hun werk. En het vertrouwen in zichzelf. Maar eigenlijk wordt iedereen in het bedrijf er de dupe van. Zelfs degene die pest. Het gebrek aan respect en vertrouwen zal zorgen voor een verziekte werksfeer.

Toch kan pesten op de werkvloer soms ontzettend lang doorgaan. Het is, zeker voor volwassenen, vaak moeilijk om aan te geven dat ze gepest worden. Er heerst veel schaamte, maar ook angst. Wat als je leidinggevende juist degene is die pest? Dan wordt het vaak voor anderen ook nog eens extra moeilijk om hun mond open te doen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 16% van de collega’s het opneemt voor iemand die gepest wordt. Terwijl het hen heus wel wat doet! Kortom: hoe gaan we om met pesten op het werk?

Lees ook: Mijn dochter wordt gepest – door haar leidinggevende

Doorbreek het taboe

Of je nu gepest wordt of ziet dat het gebeurt: het allerbelangrijkste is om er over te praten. Bespreek wat je hebt meegemaakt met anderen. Denk daarbij niet dat het allemaal wel meevalt. Pesten is niet altijd grof. Vaak wordt er juist heel subtiel gepest. Maar dat maakt het niet minder erg. Word je zelf gepest, vergeet dan niet dat je niet de enige bent. En dat jíj niet degene bent die zich moet schamen. Of degene die zou moeten vertrekken. Jij bent niet degene die gecorrigeerd dient te worden. Want je doet niks verkeerd. Verzwijgen wat je doormaakt is voor de pesters de gemakkelijkste weg. Maar jij zal er misschien nog jaren last van hebben. Ook al is het moeilijk: doe je mond open.

Word je niet zelf gepest, maar zie je pesten op het werk wel om je heen gebeuren? Ook dan is het heel belangrijk om – voorzichtig- het gesprek aan te gaan. Mensen die gepest worden voelen zich vaak alleen staan. Terwijl het jou wel aan het hart gaat, maar het om andere redenen moeilijk voor je is om je mond open te doen. Het zal je gepeste collega waarschijnlijk veel goed doen om te horen dat hij of zij begrepen wordt. En misschien kunnen jullie samen verder zoeken naar een oplossing? Een belangrijk onderdeel daarvan is op zoek te gaan naar de juiste vertrouwenspersoon.

Zoek naar vertrouwen

Gepest worden geeft je vaak het gevoel er alleen voor te staan. Maar al voel je je nog zo eenzaam: dat ben je niet. Er zijn collega’s die met je meeleven – ook al laten ze zich misschien niet horen. Heb je niet het gevoel bij je collega’s of directe leidinggevende terecht te kunnen, dan is er altijd nog de directie of ondernemersraad. Ook kan je pesten op het werk melden bij een bedrijfsarts of P&O mederwerkers. Dat geldt uiteraard ook als je zelf niet degene bent die gepest wordt.

Wil je met iemand praten over de pesterijen op je werk, dan moet die mogelijkheid er altijd zijn. Vind je het prettiger om dat met een extern persoon te doen, dan kan je ook een gesprek met de bedrijfsarts aanvragen. Of het probleem bij de vakbond aankaarten.

Stichting Korrelatie

Heb je nog steeds het gevoel nergens terecht te kunnen? Maar wel de behoefte om eens met iemand te praten over pesten op het werk? Dan kan je bellen met Stichting Korrelatie. Geheel anoniem, als je dat wilt. En ze zijn tegenwoordig via Whatsapp bereikbaar, als het op die manier makkelijker voor je is om te communiceren. Hun belangrijkste boodschap: praat. Hou het niet voor jezelf, zoals veel mensen doen. Want uiteindelijk word je dan dubbel slachtoffer.

Lees ook: Stop het pesten op de basisschool

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven