Petra Pupping, working mam van week 9

werkende moederWorking mam. En dat is precies de goede omschrijving! Zonder work geen mam, zonder mam geen work. Voor mij was het duidelijk na de geboorte van mijn zoon, nu 10 jaar geleden, dat ik zou blijven werken. Vier dagen in de week, 1 dag kwam oma en 1 dag was papa thuis.  Hij was  4 weken te vroeg, dus de volle 4 maanden verlof konden we samen doorbrengen.

So far so good, totdat vader verliefd werd op een ander… En zo vierde ik zoonlief 1e verjaardag in de wetenschap dat dit gelijk het laatste gezamenlijk  feestje was. En verhuisden we saampjes 4 maanden later naar een nieuwbouw-appartement in Ypenburg, Den Haag.  Mijn job als HR adviseur hield mij op de been , als een robot deed ik mijn werk en uiteindelijk klauterde ik weer op. Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om als alleenstaande moeder van 39 in een flatje in een Vinexwijk te gaan zitten, maar toeval bestaat niet en alles heeft een reden.

De benedenbuurman was ook gescheiden en woonde met zijn dochter van 10 en zoon van 8 ook in het complex. En de rest is geschiedenis… Binnen 5 maanden was een 14 onder 1kap gekocht, in dezelfde straat in diezelfde verfoeide nieuwbouwwijk.

En gescheiden zijn en dus niet 24/7 de verantwoordelijkheid te hebben voor je kind, biedt ook kansen. Om tijd aan jezelf en je partner te besteden, te studeren, langer door te werken. Natuurlijk was het niet de bedoeling en had ik liever een ‘gewoon’ gezin. Maar nu het is zo is, is het zo!

In de peutertijd biedt de kinderopvang ouders eigenlijk veel vrijheid. Met de basisschool begint juist het gepuzzel: overblijven, de woensdagmiddag, om half drie uit. Gelukkig kon ik met mijn werkgever veel regelen en heeft zoonlief niet op de BSO gezeten. En laten we oma niet vergeten. Wat moeten we toch zonder onze ouders die met veel liefde en geduld onze kids opvangen. In onze wijk zie ik vaak opa en oma die taak op zich nemen, met veel plezier overigens zo te zien.

Toen ik medio 2010 het besluit nam om mijn baan op te zeggen en met mijn eigen coachingspraktijk verder te gaan, merkte ik hoe handig dat eigenlijk is qua tijdsindeling!  Als coach kan ik thuis werken, rekening houden met ‘n studiedag en thuis zijn om 3 uur. Hoewel of dat laatste nodig is … Vaak komt zoonlief thuis, trekt oude kleren aan en zegt: “Mam, ik ga voetballen tot 5 uur” en dan doe ik mijn mail, administratie of voorbereiding. Nu hij wat ouder is, helpt hij mij soms met de administratie. Wel brengt ie eerst een offerte uit voor de te verrichten diensten, berekenen we samen de BTW en onderhandelen we over de voorwaarden! Soms gaat het wat minder lekker op school en dan krijg ik hem toch aan de praat door hem advies te vragen over mijn eigen coachingswerk. “Vertel eens, hoe dat ging dan, met die ruzie? Dan kan mama daarvan leren als zij weer bemiddelt.” En dat verricht wonderen, want hij vertelt graag hoe anderen het moeten doen!

Hij is ook een echte ambassadeur voor mij en laat niet na om in gezelschap mijn bedrijf, MINERVA, te promoten. Wat wil je nog meer? Deze working mam is een tevreden mam en een tevreden worker!

Als coach bij persoonlijke thema’s spreek ik vaak genoeg moeders, van alle soorten en  maten . Vaak gaan de coachvragen over werk: “Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?” Hoe  trek ik mijn grenzen?”

“Hoe word ik weer mijzelf?” En aangezien je één mens bent met verschillende rollen, spreken we ook vaak over het thuisfront. En geeft de coachee antwoord op vragen over de rolverdeling, tijd voor jezelf èn voor elkaar, over invloed van oma en over de mening van andere moeders.

Het ontrafelen van al die gedachten, gevoelens en aannames lucht vaak op. En dan begint het echte werk: het is hard oefenen om het vastgeroeste patroon te doorbreken. Ik vraag dan ook om te kijken wanneer het wel goed gaat en welk verschil dat uitmaakt. “Wanneer blaak je van zelfvertrouwen?”

“Wat voor gevoel heb je, als je wel NEE zegt tegen die opdracht?”  En de belangrijkste van alle vragen: “Wanneer ben dan jezelf?”

Zelf behoefte aan een coachtraject? Neem contact op voor een vrijblijvend, gratis  gesprek via minerva@casema.nl .

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top