Als je peuter slecht eet probeer dan deze tips eens

Kennen jullie dat moeders? De ‘Ik ben 2 jaar en ik wil niet eten fase’. Wij kennen de fase inmiddels wél, doordat onze peuter de afgelopen weken liep te kwakkelen met de griep. Het is soms best even pittig als je peuter slecht eet, want je wilt het allerliefst, dat jouw peuter (gezond) voedsel binnen krijgt.

Eet je peuter slecht? Doe zoals ik!

Als ik naar mijn dochter kijk, dan zie ik: een kleine levensgenieter, een vrolijk en energiek meisje die het leven zó erg bewondert. Het allermooiste aan peuters vind ik dan ook, dat zij nog zó puur zijn, zó speels en fantasierijk. Waarom zouden we daar dan niet gebruik van maken als je peuter slecht eet? Even een kijkje in hun wereld nemen en vanuit daar hen stimuleren om beter te eten? De afgelopen periode heb ik op onderstaande manier mijn dochter gestimuleerd. Inmiddels boeken we vooruitgang met onze slecht etende peuter.

peuter eet slecht
Stockfoto van kind wat niet wil eten door veryulissa

Tips als je peuter slecht eet om op positieve manier te stimuleren

Met onderstaande aanpassingen merk ik dat onze peuter minder slecht eet dan voorheen. Een prima manier om de vicieuze cirkel te doorbreken als je kind niet wil eten.

1. Probeer er luchtig mee om te gaan

We gingen aan tafel zitten en ik voel al aan mijn dochter, dat zij gaat weigeren om te eten. Ik probeer er nog geen aandacht aan te schenken en eet zelf gewoon door. Maar daar is dan toch het moment: ‘Ik wil niet eten’.

‘Ok, dat hoeft ook niet’ zeg ik. Volgens mij i ze verbaast, dat ik niet in discussie ga. Ik eet gewoon door en zeg: ‘oh, ik heb zo’n honger! Die aardappeltjes zijn zó lekker!’ En ineens zegt ze: ‘mama, ik heb ook honger. Ik vind aardappeltjes ook lekker!’. Ik zeg alleen maar: ‘Oja, ze zijn zo lekker die aardappeltjes!’. En ineens zie ik in mijn ooghoek, dat zij een hap neemt!

Ik weet het, als je peuter slecht eet dan is het niet makkelijk om hier luchtig mee om te gaan, maar bovenstaande is toch goed om eens te proberen.

2. Omdenken als je peuter slecht eet

Keer het om! In plaats van te zeggen ‘Ik wil dat je gaat eten’ maak je er een spelletje van en zeg je: ‘O, nee he! Jij gaat écht niet eten hoor’. Nee, niet doen hoor!’ ‘Heb je nou echt een hap genomen?’

En dan kietelen en samen even gek doen. Mijn dochter vergeet dan zomaar even, dat ze geen boerenkool lust en eet zo haar halve bord leeg door dit spelletje!

3. Eet je peuter slecht? Maak er een raad spelletje van!

Een raadspelletje maken als je peuter slecht eet is een makkie. Het gaat zo: Op een bord leg je diverse groentes neer. Jouw peuter krijgt een blinddoek om en mag gaan proeven en raden wat hij of zij eet. Mijn dochter vind het heel leuk en grappig, vooral als mama daarna ook gaat proeven met een blinddoek om.

4. Smoothie maken voor de nodige vitamines

Deze behoeft niet zoveel uitleg denk ik. Je kan een froente en fruit smoothie maken voor de nodige vitamientjes. De meeste kinderen vinden dat helemaal prima om te drinken. Inspiratie nodig? Lees dit artikel over groene smoothies.

5. Groente en fruit ijsjes maken

Ook deze ligt voor de hand. Lekkere ijsjes maken waar groente en fruit in verwerkt zit. Je kan eenvoudig zelf ijs maken zodat je het altijd voor handen hebt in de diepvries.

6. Probeer andere smaken te laten proeven

Al eet je peuter slecht, je kan kinderen toch iedere dag een andere smaak leren kennen. Geef je peuter iedere dag een ander mini hapje groente te eten. Een tip hierbij is: pureer diverse groentes en stop deze in een ijsblokjesbakje om vervolgens in te vriezen. Ontdooi iedere dag een andere portie en laat jouw peuter deze proeven. Peuter hapjes kan je ook best gemakkelijk zelf maken, en op die manier kan je ideaal met smaken variëren.

7. Betrek jouw kind bij het koken als je peuter slecht eet

Met een kok als papa vind onze dochter het extra leuk om samen met papa te mogen koken. Onze dochter zit regelmatig gezellig op het aanrecht mee te roeren in een pannetje. Niet alleen goed om de interesse in eten op te wekken, maar ze krijgen stiekem ook al het een en ander mee van eten koken.

Algemene tips bij slecht etende kinderen

Neem het leven soms iets minder serieus als je peuter slecht eet en maak er samen een feestje van! Kinderen weerspiegelen ons gedrag. Wat wij uitstralen, dat zien we vaak terug in het gedrag van onze kinderen. Vaak hebben we als ouder zijnde hard gewerkt, zijn we moe, willen we alles snel doen. Snel boodschappen doen, snel koken, snel eten en daarna vroeg naar bed, want de andere kinderen moeten de volgende dag weer naar school.

Wanneer je dan vanuit je eigen vermoeide en ongeduldige energie reageert op een kind, dat hij of zij moet gaan eten, dan is het  misschien wel logisch dat een kind in diezelfde energie reageert. Vervelend, dat dan weer wél, zker als je peuter daardoor slecht eet. Doe een klein stapje in de belevingswereld van een kind, maak van eten een spelletje en een échte qualitytime moment en je zult zien, dat jij als ouder hier ook positieve energie door krijgt! Zo komt gezond eten met je kinderen weer binnen handbereik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven