Peuter hapjes van ontbijt tot diner: inspiratie voor een peuter menu

Een hapje voor mama, en een hapje voor papa… Je hebt het er maar druk mee als ouder. Of ze weigeren te eten, óf je krijgt de peuter hapjes niet aangesleept. En dan is nog de vraag: wat geef je ze eigenlijk? Ga je voor standaard potjes uit de supermarkt, of flans je zelf het liefst wat in elkaar? Of ga je voor een mix van zelf gemaakt én zelf gekocht?

Peuters mogen eigenlijk alles eten wat volwassenen ook eten. Alleen rauwe vis of vlees, en producten met rauwe melk of ei kan je ze beter niet geven. En dus is dit een leuke periode om lekker te gaan uitproberen met smaken! Ook kan je ze op die manier dingen ‘leren eten’.

Peuter hapjes waar ze de dag wel mee door komen

Goed, laten we eerst eens kijken naar wat eigenlijk gezond is. Wat heeft zo’n peuter in de groei nou precies nodig? Je zou beter kunnen zeggen: wat niet. Al dat groeien en ontdekken van de wereld kost al een hoop energie… En dan zijn er ook nog de driftbuien die een hoop vergen van dat ‘arme kleine lijfje’ 😉 .

Voor peuters (en eigenlijk voor alle mensen) is het belangrijk dat ze zo gevarieerd mogelijk eten. Daar worden ze groot en sterk van, én het leert ze smaken te waarderen. En dat voorkomt dan weer lange gezichten bij het avondeten, als ze wat groter zijn. Peuters hebben in ieder geval behoefte aan voldoende:

  • eiwitten
  • koolhydraten
  • vetten
  • vitamines
  • mineralen
Peuter hapjes

Tip: Twijfel je of dat je kindje voldoende van dit alles binnenkrijgt? Zorg er dan voor dat je ze extra ondersteunt. Bijvoorbeeld door middel van HiPP 4 Junior Combiotik. Een echte Boost Bite voor kinderen welke eenvoudig toe te voegen is aan de maaltijd van je kindje. Daarnaast kan je ze ook toevoegen aan peuter hapjes tussendoor óf je maakt er gewoon een lekker drankje van voor bij de boterham. HiPP 4 Junior Combiotik is geschikt voor kinderen vanaf 24 maanden en kan ze extra in hun ontwikkeling ondersteunen. Niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. Zo blijven het Vitamine D-gehalte en Calcium op het juiste niveau.

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Begin een peuter dag met een goed ontbijt

Het ontbijt is volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag. En als peuter kan je inderdaad wel een goede opstarter gebruiken. Er staat ze immers weer een hele ontdekkingsreis te wachten, en dat slurpt energie. Slim is om te beginnen met een vezelrijk ontbijt. In brood zitten koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, jodium en ijzer. Allemaal belangrijke voedingsstoffen voor een peuter in de groei. Dus in plaats van peuter hapjes in elkaar te flanzen kan je ze ook gerust een gezonde boterham geven.

Hartig mager beleg is dan het beste voor je peuter, maar je mag ze op zijn tijd natuurlijk best eens verwennen met een zoete boterham. Tip: ga voor aardbei of appel, of pindakaas die voor 100% uit noten bestaat. En niet vergeten ook eens lak te hebben aan al die voorschriften, want wie is er niet groot geworden met af en toe een oer-Hollandse boterham met hagelslag? Dat hoort toch ook bij peuter hapjes (en je wordt er nooit te groot voor!).

Iets anders dan een boterham; variatie in peuter hapjes werkt!

Een boterham lusten de meeste kindjes wel, maar variatie is key! Zorg er dus voor dat je ook regelmatig iets anders gezonds aan peuter hapjes voorschotelt. Doe er een schepje HiPP 4 Junior Combiotik door en je voorziet ook gelijk in de nodige extra vitamines en mineralen! We geven je graag wat tips ter inspiratie.

suikervrije muffin walnoot

Een gezonde muffin

Suikervrij en met appel, walnoot en/of rozijnen. Deze overheerlijke muffins die gaan erin alsof je ze een taartje voor zet! Het recept van de suikervrije muffins vind je hier.

Lekker ontbijtbordje met pap

Ik smulde er vroeger enorm van… een bordje met Brinta. Mijn broer overigens nog steeds 😉 . En ook Lotte heeft heel lang als ontbijt een bordje pap gegeten, zij gaf echter de voorkeur aan zemelen. Super gezond natuurlijk als peuter hapjes en ook een lekker stevig, vezelrijk ontbijt waar je de ochtend wel mee door komt. En wat dacht je van een Bircher Muesli? Dan heb je ook gelijk je fruit binnen.

Fruit kan prima als onderdeel van het peuterontbijt, zelfs als je pap eet. Ga voor peer of bosvruchten, daar zitten extra veel vezels in. Goed voor de peuterstoelgang, en ook nog eens heel gezond.

smoothie als peuter hapjes

Kindersmoothie

Een lekkere smoothie is ter afwisseling ook een uitstekend idee. Het zijn dan wel geen hapjes voor je peuter maar het zorgt wel voor de nodige groente en fruit, en een schepje groeimelk erdoor maakt deze smoothies helemaal geschikt als Boost Bite. Zelf heb ik ook wat recepten, maar deze vond ik bij Paulines keuken.

gezonde pannenkoeken recept

Heerlijk gezonde pannenkoekjes als lekkere peuter hapjes

Pannenkoeken zijn bij bijna ieder kindje wel favoriet. Wist je dat pannenkoeken hartstikke gezond (kunnen) zijn? Als je het beslag op de juiste manier en met de juiste ingrediënten maakt tenminste. En met de ingrediënten uit dit gezonde pannenkoeken recept gaat dat zeker lukken. Daarnaast is het ook nog eens zo klaar!

peuter babyccino

Koffietijd? Laat je peuter meegenieten met een babyccino!

Uhm, watte? We hadden het toch over peuter hapjes? Jazeker. Maar we willen je er toch even op wijzen dat je ook gewoon heel gezellig een koffie momentje met je peuter kan hebben. Kunnen jullie meteen even de laatste driftbui uitpraten. Of gewoon even lekker keuvelen natuurlijk!

Heb je ooit gehoord van de babyccino? Geschikt voor de peuters en topper onder de vloeibare hapjes. Ik schreef er onlangs al een blog over.

Lekkere fruit hapjes voor peuter

Hét hapje der peuter hapjes: het fruithapje

Op die dag van de boterham met hagelslag, maar eigenlijk ook op al die andere dagen mag het niet ontbreken: het fruithapje. Tip: fruithapjes invriezen levert je een hoop tijdsbesparing op!

Diner peuter hapjes

Zoals we al eerder zeiden: variatie is de sleutel tot succes als het om peuter hapjes gaat. Op die manier zorg je ervoor dat ze zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgen, die ze allemaal nodig hebben.

Van ontbijt tot diner: het is etenstijd!

Heb jij een makkelijke eter in huis? Of is het bij jullie regelmatig een strijd om dat bordje leeg te krijgen? Niet alle kinderen hebben een brede smaak, en dat kan het lastig maken om ze goed en gevarieerd te laten eten. Toch kan je met een beetje uitproberen vast wel ontdekken wat ze allemaal lekker vinden. En vergeet niet dat hun smaak zich ook nog ontwikkelt. Wat ze nu niet lusten, vinden ze over een jaar misschien wel hartstikke lekker. Daarvoor is het wel belangrijk dat kinderen smaken blijven proeven en dingen blijven uitproberen.

Wil jij een beetje variëren met de voeding voor je kindje? Dan kan je met een klein beetje moeite ook zelf peuter hapjes maken. Gezonder dan kant en klare hapjes uit de supermarkt, en eigenlijk ook niet zoveel extra werk… Want koken moet je toch. Op zoek naar inspiratie voor lekkere peuter hapjes? Dan zit je hier goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven