Peuter leren delen: 5 tips om ze te leren samen te delen

Een hartverwarmend tafereel voor iedere mama: kindjes die lief samen spelen. Maar dat vredige tafereeltje kan binnen enkele seconden omslaan in een soort van derde wereldoorlog. Want samen spelen is één ding. Maar samen delen, daar wil niet iedere peuter aan. Valt ook niet mee. Zit je net lekker je favo pop om te kleden, wil je zusje natuurlijk ook opeens díe pop. Tsja, en dan is het krijsen. Galmt er bij jou regelmatig ‘MIJN, MIJN’ door de kamer? Dan heb je hopelijk wat aan onderstaande tips. Want een peuter leren delen, is stiekem geen kinderspel.

Samen spelen: kiezen of delen

Ben jij intussen ook in een hevige strijd verwikkeld met je kleine? Je peuter leren delen, dat kan soms echt op een veldslag lijken. Want in het hoofd van een peuter betekent ‘van mij’ ook écht van mij. Dus waarom zouden anderen dan aan je speelgoed of je snoepjes mogen komen? Jíj hebt ze toch gekregen? Helaas wordt je kindje zo niet snel het gezelligste, sociaalste kindje op de crèche of bij de familiedag. Om nog maar te zwijgen over wat voor volwassene het uiteindelijk wordt 😉 . Jong geleerd is oud gedaan, dus je peuter leren delen, daar kan je het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

peuter leren delen

Daar zit wel één minpuntje aan. Een van de redenen waarom peuters sowieso meer moeite met delen hebben, is namelijk hun leeftijd. De meeste kindjes gaan zich pas vanaf hun vierde jaar meer inleven in anderen. Tot die tijd is het concept van ‘delen’ dus moeilijk te snappen. De wensen van anderen, daar is je peuter immers nog helemaal niet mee bezig. Aan jou als ouder de taak om daar langzaam verandering in te brengen.

Lees ook: Samen spelen (zonder ruzies) kan je leren

Je peuter leren delen: 5 tips

Je peuter leren delen valt soms niet mee. Natuurlijk zijn er kindjes die naar hartenlust al hun snoepjes uitdelen. Maar dat zijn toch echt uitzonderingen op de regel. Is jouw peuter niet al te gul als het om delen gaat? Dan heb je hopelijk wat aan onderstaande tips. Zelf nog advies? Dan mag ook jíj dat delen. Want gedeelde smart, da’s halve smart.

Tip #1: Delen is geen geven

Van mij, dat betekent in de wereld van peuters iets heel serieus. En weggeven ook. Peuters willen delen nog al eens verwarren met weggeven. Leg dus uit dat samen delen niet hetzelfde is als al je speelgoed weggeven. Nu speelt het vriendje of broertje even met die auto, maar dadelijk mag jij weer.

Om te oefenen kan je ook zelf dingen gaan lenen bij je peuter. Leg rustig uit waar je dat potlood voor nodig hebt, en dat je het echt zo terug brengt. Zo kan je peuter met eigen ogen zien dat delen géén geven is. Je krijgt je spulletjes immers weer terug. Al is dat bij snoepjes natuurlijk maar de vraag.

Tip #2: Geef zelf het goede voorbeeld

Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dus wil je je peuter leren delen, geef dan zelf regelmatig het goede voorbeeld. Ga bijvoorbeeld samen een ijsje eten, en deel jouw ijsje met je mini-me. Benoem bewust het delen. Smaakt goed toch, samen delen? En het levert nog wat op ook! En dat brengt ons meteen bij de volgende tip.

Tip #3: Delen is vriendjes maken

De ene peuter is vrijgeviger dan de andere. Geldt ook voor volwassenen, trouwens. Maar wil je je peuter leren delen, dan moet je een belangrijk principe proberen uit te leggen. Namelijk: delen is vriendjes maken. Als er een vriendje komt spelen, maak je het gezellig. En samen spelen is in een peuterwereld natuurlijk de definitie van gezelligheid. Tot er opeens van alles gedeeld moet worden.

Leg uit dat als je kind speelgoed deelt, het vriendje of vriendinnetje dat natuurlijk erg gezellig vindt. En vriendjes hebben is ook niet verkeerd! Vond je peuter het niet heel lief van mama, toen zij haar ijsje deelde? Afgezien daarvan, zit er ook een minder ‘sociaal’ voordeel aan samen delen…

Lees ook: Ruziënde kinderen; in 4 tips van bengel naar engel

Tip #4: Ieder (na)deel heeft zijn voordeel

We kunnen er schijnheilig over doen. Maar ook grote mensen delen niet alléén uit liefdadigheid. Samen delen levert namelijk ook wat op. Deel jij wat met iemand anders, dan is er een grote kans dat je er ook wat voor terug krijgt. Misschien niet meteen, maar wel binnenkort.

Leg dat ook aan je peuter uit. Nu speelt je vriendinnetje met jouw speelgoed. Maar als je volgende keer bij haar speelt, mag jij ook met haar speelgoed spelen. Benoem ook het advies uit tip 1 nog een keer. Je vriendinnetje mag jouw speelgoed niet mee naar huis nemen. Want delen is geen geven. Maar dat betekent dus ook dat jij haar speelgoed niet mag houden. Conclusie: door samen te delen, kan je met super veel speelgoed spelen! En daar draaien de meeste peuters hun handje dan weer niet voor om.

Tip #5: Maak het delen weer leuk

Delen is natuurlijk pas echt delen als er ook samen gespeeld wordt. Samen spelen is samen delen. En, als het tot een gezamenlijk doel leidt, nog leuk ook. Maak bijvoorbeeld samen een Duplo bouwsel. Benadruk dat jullie dat samen doen. Want samen kan je meer. En heb je meer plezier!

Spelen je kids met elkaar, hou dan een oogje in het zeil. Wanneer er toch een ruzie dreigt te ontstaan, ga dan niet straffen. Straffen werkt in dit geval vaak averechts. Een peuter zal zijn of haar eigendommen dan alleen nog meer gaan ‘beschermen’. Motiveer je kids liever om wel te delen. Geef complimenten over wat ze samen al bereikt hebben. En probeer ze zover te krijgen om die toren samen nog nét wat hoger te maken. Is de vrede hersteld? Dan mag samen delen natuurlijk ook wel af en toe beloond worden. Met een portie snoepjes om samen te delen bijvoorbeeld?

Boekentip: Samen spelen, wat nou delen?

1 gedachte over “Peuter leren delen: 5 tips om ze te leren samen te delen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven