Je kunt de pot op mama, met je op het potje gaan!

Zo rond de leeftijd van twee jaar ging Noud al op het potje. Op vakantie lieten we hem vaak lekker in zijn blote billetjes lopen, dat zou het potjesgedrag immers ten goede komen.
Dat deed het, want; zat er niks om zijn billetjes, dan was het potje voor hem de beste optie. Ik wist het zeker, dit ging goed komen, nog voor hij drie jaar werd zouden we luier af zijn. Nou, mama kon de pot op.

op het potje gaan

Nog geen zin om op het potje te gaan

Inmiddels is hij drie jaar maar in zindelijkheid heeft meneer nog geen zin. Het is zelfs zo dat hij niet aangeeft wanneer hij ‘de grote behoefte’ in zijn broek heeft gedaan, vies vind hij het dan dus ook echt niet. Soms staat hij voor mij en zegt dan, ik lekker in mijn luier plassen mama! En ik zie het hem doen 😛 .

Lees ook: zindelijkheidstraining, de zin of onzin ervan

Gedwongen zindelijk maken

Nu weet ik dat je een kind niet gedwongen zindelijk kunt maken en dat dat vanzelf komt als hij daar zelf klaar voor is. Dus probeer ik niet teveel de pushen, niet teleurgesteld te zijn en pedagogisch verantwoord te reageren bij het op het potje gaan, of het in zijn luier doen. Maar toch he, mama is er wel aan toe hoor lieve Noud! Mama koopt namelijk de grootste luiers, maar zelfs die kunnen jou plasjes en poepjes niet altijd ‘binnen de lijntjes’ houden.

Noud weet heel goed wanneer hij iets moet doen, maar doet dat toch het liefst in zijn luier. Hij verstopt zich daarbij wel of zondert zich in elk geval af. Ik heb gelezen dat je kind bij dit gedrag dan emotioneel nog niet toe is om afscheid te nemen van zijn luier 😉 .

Mogelijke oorzaak: veel andere dingen in hun leven

Via het consultatiebureau begreep ik dat sommige kinderen op zich laten wachten omdat er veel andere dingen in hun leven spelen. Denk daarbij aan een klein broertje of zusje, naar een nieuwe groep gaan, een verhuizing et cetera. Mogelijk dat Noud hierdoor ook nog niet wil. Hij vergelijkt zichzelf met zijn baby broertje die immers ook nog een luier draagt en wil zelf ook maar wat graag een klein broertje zijn en dan dus net als Meesje in zijn luier plassen in plaats van op het potje.

Maar hoe pak ik het dan aan? Je kind zindelijk maken kan dus niet, maar stimuleren kunnen we ze wel!

Hoe stimuleer ik mijn kind om op het potje te gaan

Zoal gezegd probeer ik zonder al te veel druk er toch voor te zorgen dat mijn kleine man langzaam aan meer bewust wordt van het feit dat hij ook op een potje of op de wc kan gaan, in plaats van een luier te dragen.

Wat ik thuis momenteel probeer

 • Hem laten zien waar de wc is en hem er bij laten wanneer ik zelf naar het toilet ga (niet ideaal of rustig ofzo, maar alles voor het goede doel, je eigen wc-papier bediende staat voor u klaar).
 • Een potje in de woonkamer (wij hebben zo’n super-de-luxe met muziekje als hij iets heeft gedaan, muziekje hoor ik dus angstvallig weinig)
 • Een boekje lezen over zindelijkheid (op niveau)
 • Bij sommige kinderen schijnt het te helpen om eerst een onderbroek aan te doen en daaroverheen de luier, zo zijn ze zich bewust van wat ze doen en voelen ze wat er precies gebeurd. Het heeft bij ons helaas nog geen vruchten afgeworpen. Het maakt mijn kleine vriend niet uit wat er omheen zit, zodra er ook maar iets omheen zit, gaat het moeiteloos daar in!
 • Een beloning bij een plasje op het potje of op de wc. In dit geval werken wij met een sticker kaart, is deze vol? Klein cadeautje! En de dag erna begint het dan hier weer van voor af aan.

Lees ook: zindelijkheidstraining peuter; zinnige tips voor papa en mama

Wat moet je vooral niét doen

Wat je vooral niet moet doen is met je kind in discussie gaan of boos worden. Iets wat ik weleens deed maar duidelijk averechts werkte. Maar ja, ik ben ook maar een mens en niet perfect. Soms frustreert het me ook gewoon. Met name omdat er geen grotere luiers beschikbaar zijn en het er dus negen van de tien keer half langs loopt 🙁 .

Inmiddels accepteer ik het en vertrouw erop dat het vanzelf een keertje goed komt. Nu ik er minder druk op leg merk ik dat hij uit zichzelf meer kleine stapjes zet. Geduld is in deze letterlijk een schone zaak 😉

Hebben jullie meer tips? Ik hoor ze graag!

1 gedachte over “Je kunt de pot op mama, met je op het potje gaan!”

 1. Lastig he dat zindelijk maken!
  Mijn zoon was ook ruim 3.5 toen was hij nog niet zindelijk. Ik kreeg toen wel een beetje de kriebels, want ja als ze naar de basisschool gaan dan moeten ze toch echt wel zindelijk zijn.
  Uiteindelijk ben ik gestopt met er de hele tijd aandacht aan te geven.
  Op een dag zei hij ineens mama ik moet plassen! Pakte het potje en ging plassen. Toen was hij ook meteen zindelijk dag en nacht 🙂
  Het komt dus wel vanzelf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven