Peuter wil niet eten; gebruik onze strippenkaart voor een goed resultaat!

Help, mijn peuter wil niet eten. Ik hoor het zoveel om me heen! Voor alle ouders die, net als ik, gek worden van eindeloze discussies aan tafel, geprik in de lucht in plaats van in de groente, nodeloos lang ‘natafelen’ én het onnodig weggooien van etensresten, introduceren we: DE STRIPPENKAART. Ideaal als je peuter niet wil eten. Het principe is simpel en vooral doeltreffend en geeft weer gezelligheid aan tafel.

peuter wil niet eten

Peuter wil niet eten strippenkaart

Uiteraard is de ‘peuter wil niet eten’ strippenkaart ook te gebruiken voor kleuters. Of je er bij pubers en volwassenen nog mee uit de voeten kan, dat durf ik niet te beloven, maar één ding is zeker… als peuter wil niet eten uiteindelijk veranderd in ‘peuter eet en vindt veel lekker’, dan garandeer ik je dat het bij hem/haar voor de toekomst wel snor zit.

Principe van de strippenkaart

Elke dag kan je kind een strip verdienen. Een volle strippenkaart (20 strippen) is € 5,- waard om vrij te besteden. Of je verzint iets anders wat voor jullie beter werkt. Een simpele regel die makkelijk te handhaven is. Zoals bijvoorbeeld een volle strippenkaart betekent samen een ijsje halen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met halve strippenkaarten te werken als je peuter niet wil eten zodat je sneller tot een beloning komt. 

Benodigdheden:
– strippenkaart
– kookwekker

Voorwaarden:
Je schept samen het bord op. Jij als papa of mama zorgt dat er van alles wat op het bord komt te liggen (kwaliteit). Het kind geeft aan of hij/zij veel of weinig trek heeft (kwantiteit). Het doel is namelijk niet om een volgepropt kind te krijgen, maar juist om je kindje van alles te leren eten in een normaal tempo. Vervolgens gaat de kookwekker op 25 minuten. Als de wekker gaat en het bord is leeg, is er een strip verdiend. Ligt er nog eten op, dan natuurlijk niet.

Regels voor je peuter:

1. Wat er op je bord ligt, eet je op
2. Geen gezeur of je iets wel of niet lekker vindt

Regels voor jou:
1. Geen gepraat meer over het wel of niet eten en aanverwante zaken, alleen over leuke onderwerpen
2. Tussendoor zo nu en dan de nog resterende tijd doorgeven, zodat je peuter er een beetje gevoel bij houdt

Lees ook: eten met het gezin is soms een hele uitdaging!

Het resultaat; peuter wil niet eten is verleden tijd!

Als je dit goed vol kan houden (en ja, de eerste dagen kost het wat meer moeite waarschijnlijk), dan gaat je peuter waarschijnlijk gevarieerder eten. Daarnaast zal hij/zij zijn bord (meestal) leeg eten én het wordt weer gezellig aan tafel. Dat is een win-win-win situatie. Mijn peuter wil niet eten als ik hieraan begin, maar na een paar dagen volhouden zien we al resultaat.

Als ouder hoef je daar verder niets meer aan te doen. Vooral het effect bij meerdere kinderen aan tafel is verbluffend. Er ontstaat een gezonde concurrentiestrijd om maar de meeste strippen te krijgen. Daarnaast leren ze, naast beter en gevarieerder eten, ook de waarde van geld beter kennen als je met de betaling werkt. Twee vliegen in één klap.

Hieronder hebben we een strippenkaart voor je, in het kader van ‘help mijn peuter wil niet eten’. Je kan ook leuk stickertjes plakken op de momenten dat het goed gegaan is. Klik, print en go for it! Op naar gezellig tafelen! Laat je ons even weten of je er profijt van hebt?

tip: Lees ook eens ons blog over Tafelklets, een leuk boekje wat je op weg helpt las je kinderen het aan tafel niet zo gezellig houden als je zou willen. En het bestek van Constructive Eating kan jullie misschien ook een stapje verder helpen. O, en we hebben ook nog wat lekkere én gezonde peuterhapjes recepten voor je op een rijtje gezet!

peuter wil niet eten

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven