Mijn peuter wil niet ontbijten; 5 tips die je weer op weg helpen

Het is iets van de laatste tijd. At hij voorheen nog korstjes, brood met pitjes, tomaatjes en worst. Lust hij nu geen korstjes meer, enkel brood zonder pitjes, geen tomaatjes en alleen smeerbare worst. Mijn peuter wil niet ontbijten op het moment. Hebben we hier te maken met een puberpeuter?

Wanneer ik alleen ben met de kinderen en moet werken, moet ik de kinderen al vroeg hun bed uit zien te trommelen. Mijn dagen op kantoor beginnen vroeg, wat ervoor zorgt dat ik de jongens met openingstijd op het kinderdagverblijf moet hebben. Een heel gedoe kan ik je vertellen. Ook omdat ik het voor hun dan nog zo gezellig mogelijk wil doen en maken en zelf zo relaxed mogelijk wil overkomen.

peuter wil niet ontbijten

Mijn peuter wil niet ontbijten; waar komt dit ineens vandaan ?

Noud duwde voorheen zo twee boterhammen hap slik weg naar binnen, maar dat is verleden tijd. Een uur lang probeer ik hem zonder al te veel te pushen te laten eten, wat fantastisch werkt (not) . Ik haal mijn trukendoos erbij: hap hap hap, zal mama dan maar lekker jouw boterham op eten? Hap hap hap, dan kan mama daarna lekker een boterham met chocopasta eten; mmmmmm. Dat lijkt even te werken want hij moet lachen en zegt dan neehee mama!!! Voor Noud! Oooohh nou lekker eten dan jongen 😉 .

Om vervolgens geen hap te nemen.

Irritatie en haast

Maar vanzelf komt dan het moment dat we echt de schoenen en jassen aan moeten trekken. Enigszins geïrriteerd ben ik inmiddels omdat hij niet gegeten heeft. Boos op mezelf ook want ik voel me dan zo’n slechte moeder dat hij met een leeg buikje de deur uit gaat. Ik kan zelf echt niet zonder eten. Lees; ik ben niet te genieten à la ‘eat a snicker’. Zo kan het ventje toch niet spelen, wat als hij straks flauw valt ofzo… . Maar gehaast als ik dan ook weer ben zet ik ze af bij het kinderdagverblijf, in de hoop dat hij het volhoud tot hij daar fruit voorgeschoteld krijgt.

Hoe belangrijk is het ontbijt ?

Ontbijten is voor ons en dus ook voor kinderen erg belangrijk. Het is tenslotte de eerste maaltijd van de dag en een goed begin is het halve werk toch? Belangrijk om de spijsvertering te starten en om voldoende energie binnen te krijgen om de dag mee te beginnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet ontbijten vaak zwaarder zijn dan kinderen die dat wel doen. Van de energie die kinderen dagelijks nodig hebben, halen ze 10 tot 15% uit het ontbijt. Daarbij zorgt het ervoor dat je je beter kunt concentreren en voorkom je dat je later op de dag meer trek krijgt en dus de kans op snoepen vergroot.

Nu ben ik helemaal niet zo’n gezondheidsgoeroe maar in goed ontbijten geloof ik dan weer wel. Ik voel me er zelf ook lekkerder bij. Maar hoe kan ik mijn kind dan stimuleren om hem ’s ochtends goed te laten eten? Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Als je peuter niet wil ontbijten kan je hem stimuleren

Tip 1: Peuter zelf laten kiezen

Het kan helpen om je kind te laten kiezen wat het op zijn brood wil. Bied bij voorkeur geen zoet, maar hartig beleg aan. Dit zorgt voor minder schommelingen in de suikerspiegel en geeft een meer voldaan gevoel. Bij ons thuis moet de eerste boterham hartig zijn en de tweede mag met iets zoets. Als stimulans wellicht wat minder handig, maar wel weer goed tegen de suiker schommelingen…

Tip 2: Kleinere porties aanbieden

Wat ook kan helpen is kleinere porties aanbieden en die steeds weer groter maken tot je de juiste hoeveelheid bereikt hebt. Je peuter wil niet ontbijten maar dat ene kleine hapje krijg je er in het begin misschien wel in.

Tip 3: Geef het goede voorbeeld

We ontbijten niet samen aan tafel. Ik ben meer alles bij elkaar aan het zoeken en mezelf aan het aankleden. Dat zal ook niet bevorderlijk zijn voor een niet ontbijtende puber. Terwijl ik dit schrijf denk ik; ja, zie je wel…dat is het probleem, hij ziet mij het ook niet doen. Ik duw er tussendoor bij mezelf een boterham in.

Tip 4: Maak het gezelliger aan tafel

Verschillende dingen op tafel zetten en een beetje kletsen tijdens het eten. Je kan bijvoorbeeld ook de tafel leuk aankleden of er wat grappige ‘bento lunch dingetjes’ aan toevoegen. Die oogjes die hier beschreven staan… daar scoor je mee 😉 !

Een bento lunch, mooi, mooier, mooist, maar werkt het ook?

Tip 5: Geen eten, wel drinken

Als het niet wil lukken om je peuter bijvoorbeeld brood te laten eten, geef dan een goede (drink)yoghurt. Liefst ook weer zonder al teveel suikers. Je kan er bijvoorbeeld zelf wat fruit doorheen pureren voor de smaak.

Wat je vooral niet moet doen als je peuter niet wil ontbijten is pushen. Met pushen maak je er alleen maar een strijd van. Daar gaat je peuter niet beter door ontbijten en de sfeer gaat er ook niet op vooruit. Wellicht is ook de strippenkaart van hieronder iets voor je als je peuter wil niet ontbijten.

Waar moet een goed ontbijt aan voldoen?

Volgens de schijf van vijf zijn dat graanproducten, zoals brood besmeerd met margarine of bijvoorbeeld wat muesli. Daarbij staat dan een glaasje melk om aan de melkproducten te komen maar je kunt ook denken aan een plakje kaas op brood. Dan nog iets van vleeswaren en een stukje fruit.

Helaas, daar komen ze bij mij echt niet aan.

Herken je dat ? Je peuter wil niet ontbijten en je zit met je handen in je haar. Help me out als jij deze fase al achter de rug hebt! Heb je eventueel nog tips voor mij en andere lezeressen?

Andere artikelen over kinderen en eten vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Mijn peuter wil niet ontbijten; 5 tips die je weer op weg helpen”

  1. Melk, vlees en granen hoeven er echt niet bij te zitten, dat is een mythe, die desperaat door grote agrarische bedrijven in stand gehouden wordt. Ik geef mijn kind als ontbijt bijv. worteltjes, aardbeien, munt (mijn dochter is dol op verse muntblaadjes), wat pecannoten, wat pistachenootjes, en dat smikkelt ze schoon op. Als ze dan nog meer honger heeft dan kom ik wel met een muesli/cerial, meestal wil ze havermoutpap (die ik met rijstmelk of cashewmelk, kaneel en krentjes maak). Laat je niet in de stress schieten, een keer ontbijt overslaan is helemaal niet erg. Ik deed dat toen ik kind was best vaak, en ik ben allesbehalve te dik. Sowieso, mensen in NL eten meer dan genoeg, eerder teveel. En dat het ontbijt zo belangrijk zou zijn, daar is ook echt geen consensus over in de gezondheidswetenschappen. Zorg er vooral NIET voor dat je gaat dwingen, dat is waardoor kids te dik worden, want dan wennen ze aan het gevoel altijd iets in hun buik te moeten hebben. Een recept voor vroegtijdige kankers, darmproblemen, ontlastingsproblemen, ontstekingen, en overgewicht.

  2. Leuk en herkenbaar stukkie. Mijn inmiddels 8-jarige was als peuter ook een slechte ontbijter. Wat bij hem geholpen heeft, was een ‘ouderwets’ bordje pap. Lekker warm en met wat vanille erdoor, in een leuk bekertje. Dat lepelde hij dan wel leeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven