Pijnbestrijding bij kanker? Wat als je niet goed geholpen kan worden?

Ik kan wel janken. Weer is er een dag voorbij. Een dag die mijn vader met ondraaglijke pijn in zijn onderrug moet zien door te komen. Een pijn in zijn onderrug die -naar alle waarschijnlijkheid- komt door de tumor die hij in zijn longen heeft. Waarom is er geen goede pijnbestrijding bij kanker te vinden voor deze klote ziekte?

pijnbestrijding bij kanker

Welke pijnbestrijding bij kanker ?

Het gaat om een tumor waarvan we het bestaan al meer dan een jaar weten en die we allemaal ‘voor lief’ nemen. Papa is immers al 86 jaar. Een mooie leeftijd hoor ik je denken. En dat vinden wij ook. Tot zes weken geleden kwam hij nog zelf met de auto onze kant op. Van Nuenen naar Schijndel, om gezellig op vrijdag mee te lunchen. Dan kon hij even zijn kleinkinderen zien en maakten we daarna samen een ommetje met de hond. Vaste prik.

Zes weken geleden vond er echter een kentering plaats in de pijn in zijn onderrug. Hij liep al langer met deze pijn rond, maar die ging op en af. Nu gaat hij echter niet meer weg en loopt de pijn dusdanig op dat hij dagen aan een stuk met pijncijfer 8 rondloopt. En mijn vader kennende… voor anderen zou dit waarschijnlijk een 9 of een 10 zijn, zo’n bikkel is hij.

Al jaren onderweg met kanker

Dat de tumor in zijn longen niet meer weggaat dat mag duidelijk zijn. We zijn inmiddels ook al een beetje aan dat gevoel gewend geraakt. Ruim zeven jaar geleden kreeg hij immers al longkanker. Die is met bestraling en chemotherapie een kopje kleiner gemaakt. Toen volgde er darmkanker waar hij aan geopereerd is. Operatie geslaagd maar wel een heup gebroken doordat hij uit het ziekenhuisbed stapte en viel. Een half jaar na de periode van revalidatie overleed mijn moeder aan darmkanker. En nu, vier jaar later worden we weer met deze smerige ziekte geconfronteerd.

Langzaam lijk je samen te groeien naar een moment dat de tumor de overhand neemt. Met ups and downs, want in de tijd dat papa niet zoveel pijn had kon er ook zomaar een week voorbij vliegen zonder dat ik me druk maakte om hoe het ging. Het slofte allemaal voort. Wij deden ons ding, de hond ging lekker een weekje bij hem logeren tijdens de vakantie en alles kabbelde voort.

Pijnbestrijding bij kanker zonder succes

Dat is de laatste weken wel anders. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Hij, maar wij ook. Niet met het feit dat hij zo ziek is, maar juist met die vreselijke pijn en het feit dat de juiste pijnbestrijding maar niet gevonden wordt.

De huisarts en de pijnpoli uit het ziekenhuis zijn allen zoekende. Een beetje van dit en een beetje van dat. Morfinepleisters omhoog opschroeven, een pilletje tegen zenuwpijnen, een pil uit de NSAID groep erbij. Zes tot vijftien morfine smeltpilletjes erbij. Het helpt allemaal voor geen ene flikker. Inmiddels zijn we dus zes weken verder en nog crepeert hij van de pijn in zijn onderrug.

Je kan niets doen

Drie tot vier keer per week heb ik contact met de pijnpoli, zijn huisarts en de thuiszorg. Het feit dat je niets kan doen behalve iedere keer maar weer de pijn onder de aandacht brengen bij de specialisten is zo zuur. Bang zijn dat je niet voor vijven teruggebeld wordt en dat er weer een nacht voorbij gaat voordat je iets hoort over eventuele aanpassingen in de medicatie. Alles in de hoop dat het eens een keer gaat werken.

Bestraling bij pijn

Uit het laatste gesprek is gebleken dat ze nu toch willen gaan bestralen. Proberen om met de bestraling de pijn af te zwakken. Zodat eventuele resterende pijnstillers de laatste randjes van de pijn wel onder controle kunnen krijgen.

Kankerpijn is een van de meest onvoorspelbare pijnen, blijkt. En dat zien wij ook terug bij de pijn die papa doormaakt. De pijn gaat op en af, en stijgt binnen vijf minuten van een pijncijfer 0 of 4 naar een cijfer 8. En de pijnbestrijding bij kanker lijkt tot nu toe voor hem nagenoeg niets te doen.

Wel/geen wietolie

Als de gewone medicatie niet aanslaat moet je wat, toch? Ik heb het flesje hier al staan, het wachten is op groen licht van de arts om het te gaan proberen. Dat groene licht lijkt alleen steeds uitgesteld te worden. Met een huisarts die voorstander is en een pijnspecialist die er niets mee heeft staan de neuzen niet allemaal dezelfde kant op. Wat zou jij doen? Gewoon proberen of toch maar even wachten met deze alternatieve pijnbestrijding bij kanker?

Update: Uiteindelijk heb ik na veel wikken en wegen besloten toch CBD olie te gebruiken. Hoe dat ging lees je in het blog dat ik erover schreef.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven