De pil is niet meer verkrijgbaar, en dat hebben we maar te slikken. Zo vervloekte je dat dagelijkse pilletje jarenlang… En zo sta je te smeken bij je apotheek. Niet dat dat helpt, want de anticonceptiepil is uitverkocht. Of in ieder geval: bepaalde varianten ervan. In dit blog lees je hoe dat komt. En ook wat daar volgens de gemiddelde mannelijke politicus aan gedaan moet worden. En natuurlijk wat je zelf kan doen. Tip 1: luister niet zomaar naar de gemiddelde mannelijke politicus als de pil niet meer verkrijgbaar is, hieronder lees je de risico’s van zijn advies.
De pil niet meer verkrijgbaar: hoe komt dat?
Als je de afgelopen week richting apotheek bent geweest voor een nieuwe noodvoorraad heb je het misschien wel aan den lijve meegemaakt. De pil is niet meer verkrijgbaar. Zijn er opeens zoveel nieuwe slikkers bij gekomen, vraag je je af?
Dat is niet het geval. Het probleem zit hem in de levering van de grondstoffen voor onze meestgeslikte anticonceptiepillen. Staat er bij jou ook ethinylestradiol en levonorgestrel op het doosje? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat ook jouw pil niet netjes klaar ligt bij de apotheek als je weer wat strips nodig hebt. Microgynon, een veelgeslikte anticonceptiepil in Nederland, maar ook andere merken zijn bij veel apotheken niet meer leverbaar. En als de pil niet meer verkrijgbaar is, krijgen heel veel vrouwen (en mannen) het toch lichtelijk benauwd.
Een geschikte oplossing
Natuurlijk kan je op een dergelijk moment direct overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Zoals het spiraaltje. Maar hee, ik ben eigenlijk verder best blij met m’n pil. Zolang ik hem gewoon kan kopen dan. Dus wat te doen?
In dit soort gevallen hebben we god-zij-dank de politiek die over ons waakt. En de burger(es) beschermt. Dus, wat zegt de politiek over deze situatie en een mogelijk opnieuw naderende baby-boom?
Veranderen van anticonceptiepil
Minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft er een simpel antwoord op. “Stap gewoon, tijdelijk, over op een andere anticonceptiepil.” Als de pil niet meer verkrijgbaar is blijven er nog genoeg andere pillen over, nietwaar? Maar is dat nou wel zo’n goed idee? Als je het mij vraagt kan Minister Bruins het tegenwoordig beter bij de sport-zaken houden.
Niet alleen ministers, maar ook apothekers hebben het wel eens mis. Bij mijn apotheek kreeg ik te horen dat onze pillen eigenlijk allemaal één pot nat zijn. Ik wilde namelijk een andere pil. Niet omdat de pil niet meer verkrijgbaar was. Maar omdat ik van mijn zorgverzekering ieder jaar een nieuw merk cadeau kreeg. Volgens de apotheek maakte dat niet uit; als de werkzame stoffen maar dezelfde zijn. Inmiddels weet ik wel beter. Het wisselen van pil leverde bij mij een ondraaglijke menstruatie op. Ooit meegemaakt, minister Bruins?
Verander nooit zomaar klakkeloos van anticonceptiepil. Laat je goed informeren, en stel je vragen desnoods aan een verloskundige. Ook al staan dezelfde werkzame stoffen op het doosje: veranderen van pil kan altijd gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Je slikt wel iedere dag een dosis hormonen, dus laten we daar vooral niet te licht over denken.
Wat kan je dan wel doen?
Laten we in ieder geval positief blijven. De pil is niet meer verkrijgbaar, maar naar alle verwachting is dat binnenkort opgelost. Voor de lange termijn: misschien moeten we als consument niet zomaar alles slikken. Zoek zelf een anticonceptiepil die bij jóu past. Kijk verder dan het advies van je huisarts lang is. Die adviseert je alleen wat de zorgverzekeringen vergoeden. En dat is voor jou, als vrouw, niet altijd de juiste pil. Verder geldt voortaan het devies: zolang de voorraad strekt. Zullen we dan maar met z’n allen gaan hamsteren?