Piraten kinderfeestje organiseren? 10 tips voor een stoer kinderfeestje

Op zoek naar een leuk thema voor een stoer kinderfeestje? Dan is een piraten kinderfeestje precies wat jij zoekt. Je kunt leuke spellen doen met dit thema, maar ook prima een leuk knutselwerk in je draaiboek plaatsen. We geven je graag tien tips om ook van jullie piratenfeestje een succes te maken.

Een piraten kinderfeestje organiseren doe je zo

Zoals bij ieder kinderfeestje is het verstandig om een draaiboek te maken. Zo weet je precies wat je nodig hebt en wat je allemaal wilt en kunt doen.

piraten kinderfeestje organiseren met deze tips

Piraten kinderfeestje draaiboek

Handig om zo een beetje een tijdsplanning te kunnen maken (hoewel mijn ervaring is dat feestjes vaak uitlopen…). Daarnaast is het ook fijn om op de dag zelf niet meer na te hoeven denken over de activiteiten, omdat je enkel je draaiboek hoeft te volgen.

Tip: wil je hulp bij het organiseren van je piraten kinderfeestje, kijk dan eens hier naar materialen, speurtocht en andere leuke dingen.

Bij een piraten kinderfeestje draaiboek zou je kunnen denken aan een volgende indeling. Uiteraard is dit maar een voorbeeld en zal je het ook nog verder uit kunnen werken!

 • 15.00 uur: ontvangst kinderen. De cadeautjes worden in een schatkist gedaan. Deze kist wordt verstopt.
 • 15.15 uur: De jarige mag zijn schatkist op gaan zoeken onder aanwijzing van de kinderen. Cadeautjes uitpakken. Ondertussen taart en drinken.
 • 15.30 uur: Een piratenhoed knutselen.
 • 15.45 uur: Verder verkleden en schminken.
 • 16.00 uur: Start piratenspeurtocht door de wijk en langs speeltuinen. Eten en drinken mee in de schatkist.
 • 17.00 uur: Terug naar huis, piratenfilm aan voor de kinderen.
 • 17.30 uur: Eten.
 • 18.00 uur: Nog een paar leuke piratenspelletjes doen.
 • 18.30 uur: Kinderen naar huis brengen.

Dit is puur een indeling van de middag/avond. Je kunt het invullen met nog meer details, zoals alles wat je er bij nodig hebt en welke acties je daarvoor moet ondernemen.

Een apart lijstje daarvan maken is eveneens een idee, want dan kan je een planning maken wanneer je welke actie onderneemt en of je dit al gedaan hebt.

Een piratenuitnodiging versturen

Alles begint met een uitnodiging. Zorg dus dat ook die al in stijl is en vraag of de kinderen als piraat verkleed komen (of zorg zelf voor genoeg verkleedkleren!).

Leuke, passende uitnodigingen vind je hier

Piraten versiering kinderfeestje

Uiteraard vraagt een kinderfeestje met een bepaald thema zoals piraten ook om versiering met dat thema.

Gelukkig is er voldoende verziering te vinden als we het over piraten hebben. Een leuke vlaggenlijn, bijvoorbeeld, of kies voor een fijn tafellaken of leuke servetten. Kan je niet iets vinden wat je echt leuk vindt?

Zelf maken is ook gewoon leuk. Print een mooie afbeelding uit en gebruik die afbeelding voor het uitdeelzakje of maak een leuke vlaggenlijn met je eigen kind als piraat erop! Met gekleurd papier maak je de vlaggetjes en de afbeelding plak je er vervolgens op.

Of print direct de afbeeldingen op het gekleurde papier en knip ze dan in de juiste vorm. Dat kan natuurlijk ook.

Piratennamen verzinnen

Natuurlijk heet een piraat niet gewoon Harry of Tineke. Laat de kinderen hun eigen stoere piraten naam verzinnen en zet die bijvoorbeeld op het uitdeelzakje bij afloop, natuurlijk op het piratendiploma en op een naambordje zou ook kunnen.

Piraten kinderfeestje activiteiten

 • Er zijn heel veel spellen te verzinnen waar je een piratenthema aan op zou kunnen hangen. Je kunt gewone spellen omzetten naar een piraten thema. Maak een eigen ganzenbord spel, bijvoorbeeld, maar dan met piraten in plaats van ganzen. Of een eigen piraten kwartetspel.
 • Knutsel piratenspullen, zoals een hoed, een vlag of misschien wel een haak voor aan je arm.
 • Schatkistjes versieren.
 • Piratenfilms kijken.
 • Piratenbingo
 • Piraten speurtocht. Deze kan je zelf maken, maar nog makkelijker is het natuurlijk als je het kopen kan. En ja, die bestaat! Hierover straks meer!
 • Behendigheidsactiviteiten, zoals loopplank lopen, met zachte zwaarden iets om proberen te meppen, ringwerpen (zie het Captain Hook spel hieronder), blik gooien (met piraten plaatjes op de blikken). Probeer bij iedere activiteit uit te leggen waarom een piraat dit moet kunnen. Natuurlijk ontvangen de kinderen een piratendiploma!
 • Eten met je handen…en drinken uit bierflesjes! Uiteraard zorg je er wel voor dat de bierflesjes goed omgespoeld en schoon zijn.
 • Schminken en verkleden
 • Piratenfilm kijken of bij kleintjes een piraten poppenkastvoorstelling.
 • Piraten kleurplaten
 • Piraten gezelschapsspellen (kan je prima zelf maken)

Kinderfeestje piraten speurtocht

Een speurtocht is een heel leuk idee bij een piratenfeestje. Je kunt het zelf gaan verzinnen, maar er is ook een hele leuke speurtocht te koop.

Hierbij ga je eerst de film kijken van Knoestige Karel en daarna ga je dus de speurtocht doen. Je doet ondertussen grappige piratenspelletjes.

De schat moet opgezocht worden én de schatkaart moeten ze compleet maken. Dit pakket is toereikend tot 10 personen. Als je deze piratentocht bij Suus kinderfeestjesshop bestelt, dan krijg je een digitaal draaiboek en een postpakket met de spulletjes voor de speurtocht.

We hebben al een aantal thema pakketten van Suus gereviewd (snoep kinderfeestje en kook kinderfeestje) en er wordt altijd enthousiast gereageerd!

Knutselen: leuke bouwplaten en andere ideeën voor het piraten kinderfeestje!

Je kunt uiteraard zelf de kinderen een piraat laten maken van een wc-rol. Van een eierdoos of een andere lege verpakking kunnen piratenschepen gebouwd worden.

Zorg voor gekleurd papier, satéprikkers, eventueel verf, lijm en scharen en touw. En je bent al een heel eind op de juiste weg.

Maar je kunt het ook nog leuker maken door bouwplaten te kopen. Zo zijn er bouwplaten om een piratenhoed te maken en een ooglapje! Of wat dacht je van een piratenmasker?

Natuurlijk is alles zelf maken ook leuk, maar door deze specifieke materialen is het net weer even anders dan anders! En dat is dan eigenlijk juist op een kinderfeestje ook wel weer heel  leuk!

Hier vind je dit bouwpakket

Zing het piratenlied!

Een echt piratenlied tijdens je piraten kinderfeestje is ook heel leuk. Zelf moet ik meteen denken aan Pipi Langkous. Maar goed, dat was mijn jeugd. Er zijn natuurlijk veel recentere liedjes te verzinnen.

Kijk eens op YouTube of je een leuke vinden kunt en ga met de kinderen het oefenen. Natuurlijk ga je daarna al zingend de speurtocht lopen of de kinderen naar huis brengen!

Een piraten fotoshoot

Zijn al de kids prachtig omgetoverd tot piraten? Een leuke fotoshoot is dan een top idee. Zeker als ze ondertussen ook vies geworden zijn. Laat ze met elkaar op ‘de loopplank’ staan of bij de schatkist en maak er iets moois van. Leuk om door te sturen naar de ouders of maak er een leuk bedankkaartje van!

Tip: wil je het nog iets gruwelijker maken op de foto? Hier vind je een ‘recept’ voor het maken van nepbloed, dat is pas echt tof!

Zorg voor hulp tijdens je piraten kinderfeestje

Met al die stoere piraten heb je niet alleen je handen vol, maar kan er ook altijd iets gebeuren (zoals bij ieder feestje). Daarom is het fijn om minimaal met twee volwassenen te zijn.

Zo sta je er niet alleen voor én mocht een kind even extra hulp nodig hebben, dan kan de ander tenminste op de rest letten!

Leuke spelletjes om te doen tijdens je piraten kinderfeestje

Bron: Pinterest Juf Armani

Captain Hook gooi spelletje

Pak een plank en stippel daar een lijn op alsof het een kaart is. Uiteraard is het leuk om de plank nog een beetje verder te schilderen zoals je hierboven ziet.

Draai er een aantal haken in en zorg dat je wat ringen hebt waarmee je kan gooien. En voilà, de captain Hook game is klaar voor gebruik!

Meer informatie over kinderfeestjes in het algemeen en ideeen voor een kinderfeestje vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven