PIT museum Almere over brandweer, politie en ambulance

In Almere centrum ligt het PIT Veiligheidsmuseum waar je de wereld van brandweer, politie en ambulance kunt beleven. De hulpdiensten die toch altijd reuze interessant zijn, voor jong en oud. Als kind al ben je gefascineerd door sirenes en dat blijft min of meer. Bij de één blijft het bij een gezonde interesse naar ‘watskebeurt?!’ en de ander maakt er zijn professie van. Ik? Tja..knappe mannen in uniform..dat blijft fascineren 🙂 . Dus ook voor mij was het PIT museum Almere geen straf om te gaan verkennen.

PIT museum Almere

Met een ventje van twee met een lichtelijke obsessie voor auto’s en motors en twee ramptoeristen in de dop (grapje!.. al gaat thuis met regelmaat een ‘sirene’ af door huidhoudelijke rampscenario’s) dachten we dat een bezoekje aan dit museum een schot in de roos zou zijn. Een leuk uitje om te doen. En we boften, want tijdens ons bezoek, op de valreep nog in de meivakantie, was er nog een Lego incidentencity tentoonstelling.

pit museum almereOp een verhoogd podium waren maar liefst 23 brandweerincidenten nagebouwd zoals bijvoorbeeld het ingestorte Pearle-pand in het centrum van ‘s-Hertogenbosch (zie hierboven rechts), de op huizen gestorte kranen en brugdeel in Alphen a/d Rijn en de megabrand in de Moerdijk. Heel knap hoe alles werd weergegeven tot in detail. Onze oudste zag op het dak van de brandweerkazerne zelfs een verdwaalde Sinterklaas! De jongste deed meermalen een poging onder de afzetting door te kruipen om een ander ‘incident’ te creëren 😉 .

PIT museum Almere is leuk, leerzaam en interactief

Het moderne museum ligt middenin het centrum maar wel pal boven een parkeergarage, dus qua bereikbaarheid is dat echt perfect. Het museum is niet groot maar wel heel compact en praktisch ingedeeld, op één etage met alle voorzieningen en ruim opgezet. Bij de start van de route kan jong en oud zich vast inleven door zich in een willekeurig uniform te hijsen. Manlief sloeg deze ronde met 25 graden liever af. Toch jammer 😉 .pit museum almere
Langs de route stonden diverse voertuigen van de hulpdiensten uit verleden en heden opgesteld, sommigen met de lichtsignalen aan. Het was echter niet zo dat elk voertuig aangeraakt mocht worden. In enkele gevallen mocht je erin in plaatsnemen.
pit museum almere

Dat vonden de kids natuurlijk wel heel spannend! Hopelijk was dit wel het eerste en laatste moment dat ik mijn dames achterin een politiebusje zie zitten haha!

Diverse aparte ruimtes boden inzicht in uniformen, materiaal en werkwijze van alle hulpdiensten, de disciplines en samenwerkende organisaties. Er is vooral ook veel informatief beeldmateriaal en interactieve spellen op schermen die (soms) geactiveerd konden worden met een pasje. Veel hiervan was niet echt geschikt voor de leeftijd van onze kinderen. Wat jammer was want het was wel degelijk interessant. Als ik niet drukdoende was met ramppreventie (lees: als een dolle achter een hyperpeuter aanrennen) had ik met veel interesse mij meer verdiept in hetgeen er tentoon werd gesteld. Zo kon je je zelfs wanen in een echte ‘crime scene’ en helpen de misdaad op te lossen. Dat is aan mij als echte CSI en detective liefhebber wel besteed (de series en boeken dan hè).

Wat vonden de kids leuk in het PIT museum Almere? Het is natuurlijk altijd leuk om een keertje in een echte politiebus, ambulance, brandweerwagen of op een politiemotor te kunnen zitten.
Achterin het museum kunnen de meiden in een soort halve ligfiets een rondje over een parcours fietsen en de oudste kon middels simulatie in een keuken leren zo snel mogelijk met een brandblusser brand te blussen. Het drukt je overigens wel met de neus op de feiten als het gaat over hoe snel een vuur zich verspreidt en hoe goed (of juist niet) jij in huis hierop voorbereid bent! Wat ze ook leuk vonden was een bezoekje aan de historische blusboot Jan van der Heyde II die zo’n 30 meter van het museum lag aangemeerd. Zwemvest aan want: veiligheid voorop! Wel miste ik enige vorm van uitleg over de boot ter plekke.

PIT Collage

Conclusie: het was een leuk uitstapje en het is mooi compact museum dat een goede weergave geeft van de wereld van de hulpdiensten in verleden en heden. Wel vind ik de activiteiten voor kinderen tot 6 a 7 jaar te summier. Ik denk dat men daar wel wat meer mee zou kunnen, al is het een ouderwets brandweerspel. Deze kids houden meer van actieve beleving in plaats van luisteren naar een scherm (oke, iPad uitgezonderd 😉 ). Niettemin denk ik dat we het museum, als de kinderen wat ouder zijn, nogmaals zullen bezoeken. Al is het alleen al om ze de wereld van hun opa, die zo’n 35 jaar bij de vrijwillige brandweer werkte en zij nooit hebben leren kennen, te laten zien.

Zelf bezoeken of meer weten? Kijk dan op www.pitveiligheid.nl.
Met een gezinskaart voor 2 volwassen en 2 kinderen sta je al voor €27,50 binnen.

Winactie PIT museum Almere

Voor de liefhebbers hebben we ook nog een winactie lopen. Wil jij graag het PIT museum Almere bezoeken? Deel dan dit artikel via onderstaande social media knoppen en vertel ons welke pet (politie, brandweer, ambulance) jij wel eens op zou willen hebben voor een dagje en waarom. De actie loopt tot 5 Juni 2016.

Deze winactie is gewonnen door Sonja Hubregtse.

 

 

 

11 gedachten over “PIT museum Almere over brandweer, politie en ambulance”

 1. Avatar foto
  Natasja Smit

  De pet van de ambulance, dat is de enige pet die ik hier in huis en buitenshuis niet vaak op heb. Brandjes blus ik genoeg in huis met twee mannen 😉 en met veel buurtkindjes lost de politiepet regelmatig kleine ruzietjes op tijdens het samen spelen.

 2. Avatar foto
  S.Hubregtse

  Tatuu, tatuu!
  Ik zou maar van de weg af gaan,
  want de brandweer komt eraan!
  Tatuu, tatuu, ga aan de kant!
  Bas moet heel snel naar een brand.
  Daar in de verte zie ik rook.
  Zeg brandweerman, zie je dat ook?
  Wat een vlammen, wat een vuur!
  Maar het is van korte duur.
  Met Bas (5) in de buurt is er niks aan de hand.
  want hij blust in een paar seconden elke brand.
  Met deze prijs zou ik daarom ook genieten,
  Dus daarom laat ik deze kans niet schieten.
  Een brandweer”pet” zet hij daarom graag op,
  deze dag winnen zet mijn wereld op z’n kop 😉

 3. Oh wat een leuke winactie, hier zou ik graag de politiepet wel voor op willen zetten!
  Mijn zoontjes kiezen beide voor een brandweerhelm en mijn man mag dan als ambulance broeder doorgaan!
  Dit lijkt ons nu eens echt een leuk museum voor zowel kids dan volwassenen.

 4. Avatar foto
  Barbara Beun

  Wij komen uit Almere maar zijn er nog niet geweest, dus leuke kans!! We willen graag een dagje komen met de kids en zijn in alle petten geinteresseerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven