Pizza op bbq; zelf een heerlijke en gezonde pizza maken

Eindelijk beginnen we hier in huis weer een klein beetje rust te krijgen. Tijd voor wat andere dingen, waaronder lekker bbq-en bijvoorbeeld! Dit keer heb ik een heerlijk pizza recept voor je welke we zelf op de bbq gemaakt hebben. Het is overigens al even geleden dat we deze pizza op bbq gemaakt hebben, maar de kinderen hadden het er van de week nog over, zo lekker vonden ze het. Tijd dus voor ons om dit binnenkort weer eens te doen. En tijd voor mij om jullie te vertellen hoe je de lekkerste pizza’s op de bbq maakt.

pizza op bbq

Maak kennis met onze Black Bastard voor pizza op de bbq!

Hij staat al jaren op ons terras, een hele fijne Black Bastard bbq, maar nog niet eerder hebben we er pizza op gemaakt. Deze bbq staat er eigenlijk al zo lang dat de viltrand inmiddels wel aan vervanging toe is, maar dat mag de pret niet drukken. Het is overigens maar een kleintje hoor, zeker als je hem vergelijkt met de huge formaten die tegenwoordig op de markt te krijgen zijn. Ik denk dat onze zwarte kamado van dit merk er eentje is van het eerste uur.

Tegenwoordig zie je The Bastard veelvuldig in de bbq winkel staan of kom je hem online tegen. Het principe van The Bastard is hetzelfde als die van de Green Egg of de Kamado Joe en het grillen op deze bbq is ongeveer gelijkwaardig. Dus heb je een van de andere varianten in je buitenkeuken staan, dan kan je dit recept voor lekkere pizza op de bbq gewoon overnemen.

opstelling voor pizza op bbq

Pizza bakken op bbq; maak eerst je kamado in orde

Wil je pizza gaan bakken, dan moet er wel eerst even iets gebeuren met je kamado. Je kan de pizza niet zomaar op de grill leggen, dan bakt het deeg van onderen direct aan en heb je binnen no-time een zwart geblakerde pizza. Je hebt wat extra items nodig voor het bakken van de pizza:

 • Plate setter
 • Pizzasteen
 • 4 RVS moeren, wij hebben maat M10 gebruikt

De plate setter zorgt ervoor dat je de bbq als oven kan gebruiken voor de pizza. Wat wij zelf doen is dat we het frame van de plate setter onderin de bbq leggen. Daar bovenop plaatsen we het rooster en daar bovenop pas de deflectorsteen die bij de plate setter hoort. Bovenop de deflectorsteen leg je 4 moeren en daar bovenop kan dan de pizzasteen. Het is even uitdenken, maar deze manier werkt het beste om de pizza goed te kunnen bakken.

Het deeg van de pizza is namelijk enorm snel gaar en als je de deflectorsteen in de plate setter en direct daar bovenop de pizzasteen legt, dan gaat het nog te hard. Deze methode zorgt voor een soort luchtbrug tussen de hete kolen en de pizzasteen.

Stook de bbq voor de pizza op 300°. Je zal begrijpen dat dat lang niet met alle bbq’s kan en dat je hier dus echt een kamado variant voor nodig hebt. Of een OFYR bbq, zo’n grote met een pizza oven erop. Met een gewone weber of een OFYR Tabl’O gaat dat helaas niet lukken.

pizzabodem deeg maken

Het deeg voor je pizzabodem maken

Ingrediënten voor het deeg:

 • theelepel suiker
 • 10 gram gist
 • 200 ml lauwwarm water
 • 5 gram zout
 • 340 gram bloem
 • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je het deeg:

 • Meng de suiker met de gist en het lauwwarme water
 • Goed mengen zodat er geen klontjes meer zijn, daarna 5 minuten laten staan
 • Door het gist komt er een dun laagje schuim op, dat hoort zo
 • Meng het zout en de bloem door elkaar in een aparte kom
 • Voeg als de 5 minuten voorbij zijn het gistmengsel toe aan de bloem en roer goed door. Zodra het nodig is ga je met je handen het deeg verder kneden (als je niet meer kan roeren en dat is als het goed is al vrij snel)
 • Zorg ervoor dat alles goed gemengd is
 • Strooi wat bloem op je aanrechtblad, leg het deeg erop en maak het een beetje plat
 • Voeg een eetlepel olijfolie toe, vouw het deeg dubbel en kneed weer verder, na ongeveer 10 minuten heb je een elastisch deeg

Nu wordt het tijd dat het deeg kan rijzen. Pak een grote kom en smeer de zijkanten in met olijfolie. Doe de deegbal in de kom, leg er een natte theedoek op en laat een uur rijzen. Nu heb je ongeveer tweemaal zoveel deeg.

Je deeg is klaar en je kan pizzabodems gaan maken voordat je de pizza belegt en op de bbq legt. Pak deeg (ter grootte van ongeveer een tennisbal), strooi wat bloem over je aanrecht en leg de deegbol erop. Maak van dit bolletje je pizzabodem door het deeg naar buiten toe uit te duwen met je vuist. Maak je pizzabodem zo dun mogelijk, dan wordt hij het lekkerst.

De pizza beleggen voor hij op de kamado gaat

Wat heb je nodig als beleg? In ieder geval tomatenpuree en kaas, en verder kan je erop doen wat je lekker vindt. Wij hebben voor het beleg van deze pizza’s op de bbq het volgende gebruikt:

 • Tomatenpuree
 • Mozzarella
 • Ui
 • Paprika
 • Champignons
 • Salami en ham
 • Geraspte kaas
 • Italiaanse kruiden

Snij de ui en paprika in dunne ringen en de champignons in plakjes. Smeer de bodem in met tomatenpuree. Je kan er ook eventueel nog wat knoflookolie op smeren als je dat lekker vindt. Beleg daarna je pizza met dat wat je erop wilt hebben. Hoe meer hoe beter is mijn motto, maar daar denkt niet iedereen zo over 😉 .

Eindig met de geraspte kaas en de Italiaanse kruiden en nu is je pizza klaar om op de bbq te gaan.

De pizza bakken op de bbq

Pak een pizzaschep (onmisbaar) en strooi er wat bloem op. Schuif de pizzaschep onder de net belegde pizza. Door met korte ‘stootjes’ te schuiven blijft de bodem niet plakken aan de schep. Leg de pizza op de pizzasteen in je bbq en bak voor maximaal 5 minuten voor een overheerlijke pizza!

pizza bakken op bbq

Aangezien wij maar een relatief kleine Bastard hebben kunnen we geen grote pizza’s in één keer bakken op de bbq. Dat maakt ons overigens niets uit, want wij bakken gewoon meerdere kleine pizza’s -met verschillend beleg- snijden die in stukken en eten gewoon iedere keer een stukje. Zo neem je lekker de tijd om met elkaar te borrelen en terwijl een hapje te eten, een beetje à la de OFYR Tabl’O die we pas hebben uitgeprobeerd.

Ik kan je overigens wél vertellen dat je geen lekkerdere pizza eet dan een pizza op de bbq. De smaak van deze zelfgemaakte pizza’s overtreft alle anderen. Wat mij betreft dus zeker een aanrader dit recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven