Een planbord kan voor veel kinderen het verschil maken en ook voor jezelf!

Een planbord voor het gezin. Op een post die ik van de week plaatste over het feit dat de vakanties afgelopen zijn en de vraag hoe we de kids weer in het schoolritme krijgen kreeg ik behoorlijk wat reacties over diverse planborden die door onze lezers gebruikt worden om het gewone ritme weer in kaart te brengen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor de kinderen. Je kent de vragen vast wel… ‘mam, moet ik vandaag één of twee keer naar school? Blijf ik vanmiddag over op school, of kom je me halen om thuis te eten? Moet ik naar de BSO vandaag? Kan ik afspreken met een vriendje?’ Of ‘Mam, wat eten we vandaag’? En ga zo maar door 😉 .

Een planbord kan enorm goed helpen om de drukte van de week voor het gezin in kaart te brengen. En het geeft structuur, precies waar kinderen behoefte aan hebben. Door het gebruik van een planbord kunnen ze zich voorbereiden op wat er komen gaat. En het scheelt een hoop herhaalde dagelijkse vragen, fijn voor mama! Aangezien plannen en organiseren een hele klus kan zijn hebben de handigste planborden vast voor je op een rij gezet.

planbord voor het gezin

Planbord voor het gezin

Uiteraard heeft iedereen zo zijn eigen ritme. Doordeweeks ligt dat bij schoolgaande kinderen wel vaak op één lijn, maar heb je nog geen kinderen die naar school gaan, dan kan jouw week er zomaar anders uitzien. Alleen al daarom is een planbord voor het gezin een praktisch handvat.

Waarom zou je een planbord voor je gezin gebruiken?

Misschien werk je zelf fulltime of parttime en geeft dit planbord ook voor jou structuur. Zitten je kinderen op een sport of niet? Hebben ze behoefte aan structuur die voor hen ook zichtbaar is? Dat laatste is vaker het geval dan je denkt. Of probeer je discussies voor het avondeten te voorkomen? Er zijn nogal wat verschillende redenen om een planbord in huis te hebben voor je gezin. Een planbord is namelijk een van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om overzicht te creëren in je dagelijkse activiteiten en in die van de mensen om je heen.

Daarnaast is het gebruik van een planbord heel goed voor de ontwikkeling van het tijdsbesef van je kind en voor de ontwikkeling van zijn/haar zelfstandigheid.

Lees ook: Je peuter wil niet eten? Zo los je dat op!

Wat geef je aan op een planbord?

Om een planbord goed te laten werken voor je gezin zorg je ervoor dat je de hele dag voor je kind in kaart brengt. Niet alleen de leuke dingen, maar zeker ook de minder leuke dingen dienen op dit planbord te staan. Zo kan je kind zich voorbereiden op wat er komen gaat. Moet je kind bijvoorbeeld naar de tandarts, dan is het prettig als hij dat al een paar dagen van te voren op het bord ziet staan. Zo kan hij of zij wennen aan het idee van het tandartsbezoekje en komt het niet uit de lucht vallen.

Ook heel belangrijk… een planbord maakt je eigen hoofd leeg. Je hoeft niet meer alles in je hoofd te hebben maar kan het loslaten. Heel goed voor je eigen productie kan ik je wel vertellen!

Tip: Als je kind er de leeftijd voor heeft is het erg leuk om samen het planbord van de week in te vullen. Kinderen vinden dat fantastisch om te doen én ze worden zelf wijzer in het plannen en het regelen van zaken.

Waar moet een planbord voor het gezin aan voldoen?

Maar waar moet dan een goed planbord aan voldoen? Na jaren van ervaring kan ik je daar wel het een en ander over vertellen 😉 :

  1. Per kind/lid van het gezin heb je een kolom nodig
  2. Pictogrammen zijn geen must, maar wél heel praktisch
  3. Wanna-have; onderverdeling in morgen-middag-avond
  4. Het dient groot genoeg te zijn om helder ‘ingericht’ te worden

Waarom moet een planbord hieraan voldoen?

  1. Om echt een overzicht te kunnen creëren heb je per lid van het gezin een kolom nodig. Staat van iedereen alles door elkaar, dan kan jouw kind nog niet onderscheiden wat voor hem is en wat voor papa of mama.
  2. Door het gebruik van pictogrammen wordt het overzicht nog duidelijker. Voor kleine kinderen die niet kunnen lezen werken pictogrammen uiteraard uitstekend omdat ze zo kunnen zien wat er gaat gebeuren. Maar ook voor grotere kinderen werken pictogrammen beter. De herkenning gaat sneller én plaatjes worden nu eenmaal beter onthouden dan tekst.
  3. Deze onderverdeling geeft ook snel overzicht in welk deel van de dag zich iets gaat afspelen. Vaak kan je deze onderverdeling zelf ook snel maken als deze er niet is.
  4. Is het planbord te klein, dan wordt het een gepriegel en verliest het zijn doel. Het invullen wordt dan een ellende en het overzicht raakt zoek. Zorg dus voor een planbord wat groot genoeg is!

Welk planbord is fijn om mee te werken?

Ik zet diverse planborden voor je op een rijtje, zodat je zelf kan kiezen waar je voorkeur naar uitgaat. Welk planbord voor jouw gezin geschikt is hangt van een aantal zaken af. Ze lopen nogal uiteen qua prijs, dus zoek een goede prijs-kwaliteit verhouding uit die past bij je portemonnee en de voorwaarden waarvan jij wilt dat hij daar aan voldoet.

Gezinnig weekplanner als planbord voor het gezin

De weekplanner van Gezinnig heeft een mooie kleurrijke vormgeving en is eenvoudig aan de muur op te hangen. De dagen van de week zijn de kolommen, wat veel ruimte geeft maar ook één groot nadeel heeft. Hij is eigenlijk maar te gebruiken voor 1 kind. Heb je 1 kind wat toe is aan wat meer inzicht, dan is dit planbord voor het gezin een prima exemplaar.

Voordelen Nadelen
Uitgebreide pictogrammenset Bruikbaar voor 1 kind
Groot genoeg om veel kwijt te kunnen  Stift niet op te bergen
Eenvoudig op te hangen waardoor hij niet veel ruimte inneemt  Beetje klein
Ruimte voor beloningssysteem  
Prijs  

Het planbord van Gezinnig is 24*30 cm lang en kost € 29,50

kinder planbord

Peuterplanborden en kinderplanborden

De planborden die ze hier verkopen zijn iets anders opgezet, de dagen staan bovenaan in plaats van aan de zijkant. Hierdoor heb je op een dag meer ruimte om de planning aan te geven en blijft dit overzichtelijker. Heel handig! Het is hierdoor wel iets lastiger om onderscheid te maken tussen de gezinsleden. Heb je meerdere kinderen, dan maak je het onderscheid door de verschillende kaders om de pictogrammen (bv roze kader voor de een en geel kader voor de ander). Ze hebben heel veel verschillende uitvoeringen van planborden voor kinderen.

Jongensvarianten, meisjesvarianten, groot en klein. Daarnaast zijn er volop pictogrammen verkrijgbaar.

Voordelen Nadelen
Heel uitgebreid pictogrammenset (keuze wel/niet inclusief)  
Groot genoeg om veel kwijt te kunnen, voor 1 kind perfect te gebruiken Minder overzichtelijk voor meerdere kinderen  
Eenvoudig op te hangen waardoor hij niet veel ruimte inneemt  
Vrije ruimte onderin voor bijvoorbeeld planning avondeten  
Uitstekende kwaliteit  
Leggoot voor stiften  

De planborden variëren van 47* 32 cm tot 90*60 cm en kosten tussen de € 28,75 tot € 146,95. Je bestelt de planborden hier.

weekplanner

Hema planner

Deze werd door een van onze lezers getipt. Hij is wat aan de kleine kant, maar de prijs is een stuk interessanter dan het planbord voor het gezin van de Bizzyboard. De pictogrammen zijn veel eenvoudiger waardoor ze multi-inzetbaar zijn, maar niet zo leuk.

Voordelen Nadelen
De prijs Relatief klein
Multifunctionele pictogrammen Ruimte voor 1 stift 
Eenvoudige uitvoering   

Het Hema whiteboard is 30*30 cm en kost € 7,00

Maak zelf een planbord voor het gezin

Mijn blogcollega Maud heeft een diy geschreven voor het maken van een mooi krijtbord. Hier kan je zelf natuurlijk uitstekend een indeling op maken. Hang hem op een mooie plek in de keuken en je hebt je eigen gemaakt planbord voor het gezin!

bizzyboard

Bizzyboard

Hier heb ik al eens eerder over geschreven. Een handig planbord met ontzettend mooie pictogrammen (236 stuks inclusief). wel erg prijzig, maar voldoet aan alle 4 de voorwaarden voor een uitstekend planbord. Dit planbord is momenteel niet meer verkrijgbaar helaas.

Voordelen Nadelen
Heel uitgebreid pictogrammenset Prijs
Groot genoeg om veel kwijt te kunnen  
Eenvoudig op te hangen waardoor hij niet veel ruimte inneemt  
Vrije ruimte onderin voor bijvoorbeeld planning avondeten  
Uitstekende kwaliteit  
Leggoot voor stiften  

De bizzyboard is 60*80 cm en kost € 109,00. Vindt hier meer planborden

Planbord of tafelschoolbord

Tweezijdig tafelbord van de Lidl

Het magneet tafelbord van de Lidl zou je kunnen gebruiken als planbord voor het gezin al is het minder praktisch naar mijn idee. De achterzijde is een krijtbord, dus multi inzetbaar. De magneetjes zijn niet bruikbaar om te plannen dus die zal je apart bij moeten bestellen (zie hieronder voor tips). Daarnaast neemt het planbord veel ruimte in beslag doordat je het niet op kan hangen, maar neerzet.

Voordelen Nadelen
Prijs Niet groot, maar wel bruikbaar
Achterzijde te gebruiken Neemt veel ruimte in beslag
 Ook leuk voor andere dingen Magneten niet te gebruiken voor planning, pictogrammen apart bestellen
  Hele structuur zelf maken, geen belijning
  Geen ruimte voor stiften op te leggen

Extra pictogrammen voor het Lidl houten magneetbord zijn los verkrijgbaar.

Lees ook: waarom klusjes voor kinderen zo belangrijk zijn

Losse pictogrammen sets

Niet altijd voldoen de pictogrammen die bij je planbord voor het gezin zitten. Of je hebt er gewoon meer nodig, dat kan ook. Pictogrammensets voor een goed functionerend planbord zijn gelukkig ook los verkrijgbaar. Buiten de pictogrammen die je ook bij bovenstaande planborden nog los kan kopen, kan je ook hieronder handige pictogrammensets voor je weekplanning vinden.

planbord voor het gezin, de pictogrammen

Olifantastisch

Bij Olifantastisch hebben ze niet alleen hele leuke magneetsetjes maar ook fantastische losse magneetjes te koop. Op allerlei gebieden! Zo kan je zelf je hele pictogrammenset samenstellen als je wilt. Van opa en oma tot vriendjes die kunnen komen spelen en van de orthodontist tot aan het zakgeld moment of huishoudelijke klusjes. Ze verkopen hier overigens ook losse whiteboards, mocht je zelf een planbord willen maken.

Olifantastische magneetsetjes zijn er vanaf € 2,00 en losse magneetjes voor € 0,35

Mijn dagritme pictogrammen

Sanne van Mijn Dagritme Pictogrammen is een kei in ontwerpen. Haar pictogrammen vind je dan ook in allerlei soorten en maten. In zwart wit bijvoorbeeld als je van eenvoudig houdt of ‘in stijl’ wilt plannen. Of speciaal voor tieners en pubers. Daarnaast heeft ze zelf twee karakters ontworpen, Mia & Mighty, die de magneetjes nog nèt een tikkeltje leuker maken.

Verder is er in het aanbod niet alleen rekening gehouden met specifieke magneetjes, maar ook met ritme wijzers voor dagdelen. Speciaal voor die kinderen die net een beetje extra inzicht kunnen gebruiken.

Mijn Dagritme Pictogrammen setjes zijn verkrijgbaar vanaf € 2,00 en losse magneetjes voor € 0,68

Tip: Vul op zondag samen de week in op het planbord. Vaak heb je op deze dag wel even een momentje hiervoor. Zo heb je op zondagavond de hele (school)week weer in kaart gebracht.

Heb jij nog meer aanvullende tips & tricks voor een planbord voor het gezin? Laat het ons weten!

2 gedachten over “Een planbord kan voor veel kinderen het verschil maken en ook voor jezelf!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven