Plannen en organiseren doe je zo

Plannen en organiseren, het is een kunst op zich! Ga op een gemiddeld station staan en er valt je één ding op: Nederlanders hebben het druk. We vliegen van kantoor naar kinderdagverblijf. Van supermarkt naar schoonmoeder. Iedereen heeft het druk met zichzelf. Heb je ook nog een gezin, dan puilt de agenda helemaal uit – en mama’s hoofd misschien ook wel. Hebben we het dan eens niet druk, dan maken we ons wel druk. Want we zouden eigenlijk nog… Herkenbaar? Heb jij af en toe het idee dat je chronisch tijd te kort komt? Dan kan goed plannen en organiseren je een hoop stress schelen. Een goed plan is het halve werk en een planbord voor het gezin kan daarbij helpen! De grap is dat je kan plannen en organiseren op verschillende manieren. Lees verder voor een bulk aan tips.

plannen en organiseren

Plannen en organiseren, waar moet je op letten?

Het belang van plannen

Werk, school en allerlei privé afspraken: ze zijn soms maar lastig te combineren. Bovendien geldt: hoe groter een gezin, hoe meer afspraken, sportwedstrijden en verjaardagen. En hoe groter de uitdaging om alles in goede banen te laten lopen. Dikke kans dat jij daar als moeder een hele grote rol in speelt. Misschien ben jij wel zo’n vrouw die fluitend en moeiteloos al haar afspraken nakomt… Maar ik niet! 😉 . I have stress for breakfast met plannen en organiseren.

Al sta ik midden in de nacht op, de laatste 10 minuten voor ik mijn huis verlaat heb ik altijd haast. Omdat ik me bedenk dat ik best nog even de was kan doen bijvoorbeeld. Mijn eigen haast creëren, daar heb ik echt een talent voor. Kom ik er weer eens een half uurtje voor aanvang pas achter dat een vriendin haar verjaardag viert; moet ik weer op mijn racefiets richting slijterij. Heb jij dat ook? Een goede planning kan je helpen om orde in de chaos te creëren.

Zonder plannen meer kans op burn-out

Chronische stress en altijd het gevoel hebben dat je tijd tekort komt, kan zelfs leiden tot burn-out klachten, wist je dat? En laat naar schatting 1 miljoen Nederlanders daar last van hebben! En alleen al daarom kan goed leren plannen en organiseren slim zijn. Eén voordeel dus: ik ben niet de enige die moeite heeft met time-management, en die zichzelf aan hoge eisen onderwerpt. Toch zit ik uiteraard niet te wachten op een inzinking – heb ik ook helemaal geen tijd voor. Wie wel? Om orde te scheppen in je agenda én in je hoofd kan een goede planning wonderen doen.

Zoek je goede planners om je op weg te helpen met het aanbrengen van structuur? Check hier voor fijne planners

Planning maken? Begin met een plan

Hoe je een goede en praktische planning maakt, hangt natuurlijk van jezelf af. En van de samenstelling van je gezin! Ben jij thuis topmanager en maak je de planning ook voor man en kinderen, dan zal je uiteraard voor een hele andere uitdaging komen te staan dan als het alleen om je eigen planner gaat. Maak dus al een globaal plan, voor je echt aan het plannen gaat. Hou jij het meest van papieren overzichtjes, of maak je liever gebruik van moderne technologie? Ook op het gebied van plannen zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Net zo eindeloos als jouw dagprogramma, dus tijd om aan de slag te gaan!

Houd rekening met het hele gezin. Daar hoort zelfs de hond bij! Mama heeft een vergadering, papa een verjaardag, maar hoe zit het met de kids? Waar ouders met een beetje geluk voor hun eigen planning kunnen zorgen, ligt dat bij kinderen wel anders. Tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn voor een eigen agenda komen ze in die bekende fase waarin een planning maken wel het laatste is waar ze aan denken. Voor het bijhouden van een planning is weinig tijd in de puberteit. Tenminste, als het aan de kinderen ligt. Wie dat gaat oplossen? Juist, jij 😉 .

Structuur creëer je samen bij het plannen en organiseren

Of je planner nu alleen voor jou en je kat is, voor 2 personen of voor een heel gezin: structuur bereik je alleen als je samenwerkt en communiceert. Dat wordt met je kat misschien lastig, maar dat geldt niet voor de rest van het gezin! Ga van tijd tot tijd bij elkaar zitten met de agenda’s en een lekkere bak koffie. En doe dat het liefst op een vast moment in de week. Neem bijvoorbeeld de zondagavond even de tijd om de planning met je partner op te stellen in de family planner. Plannen? Hartstikke gezellig! Schrijf alles op, en creëer structuur door zoveel mogelijk op vaste dagen te plannen.

Pas op: planning problemen!

Al is plannen een hele handige manier om al je bezigheden op een rijtje te zetten, er zitten ook een paar struikelblokken aan. Of je nu voor jezelf of voor het hele gezin aan het plannen gaat, lees eerst maar even onze tips.

TIP 1: Maak je planning niet té uitgebreid. Als je doelen niet haalbaar zijn zal dat gevoel van haast nog niet verdwijnen en zorgt je planner er alleen maar voor dat je je opgejaagd voelt. Plan ook rustmomentjes en vakanties in.

TIP 2: Wees kritisch over je zelfgemaakte planning. Werkt iets niet, wees dan niet te streng voor jezelf en ‘versoepel’ je planner wat. En ook al zijn we er niet allemaal even goed in: loop je ergens tegenaan, bespreek het met je gezinsleden en vraag om hulp!

TIP 3: Wees ook weer niet té soepel voor jezelf. Zeker als je net met een planner begint te werken is het soms moeilijk om de structuur vol te houden. Vooral als je gewend bent om van ‘s morgens vroeg tot ‘s avond laat maar een beetje te improviseren! Hou in je achterhoofd waar je het allemaal voor doet. Ook al heb je nu geen zin in het huishouden, dat levert wel weer een vrije avond op. En als het op de planner staat, weet je in ieder geval dat er tijd voor gereserveerd is.

Wil je nog meer lezen over plannen en organiseren? Dan zijn onderstaande artikelen ook echt wat voor jou!

Niet kunnen plannen en organiseren

Ook al kan je het lastig vinden om je zaken goed te organiseren en het plannen op te starten; steek je kop niet in het zand. Want niet kunnen plannen en organiseren heeft enorm veel effect op je hele leven. Ben je een enorme chaoot? Dan heb je baat bij de structuur die een planning je geeft. En misschien word je geen meester planner, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zolang je maar een beetje structuur kan aanbrengen in je dagelijkse leven!

Scroll naar boven