Plannen en ruimte in je hoofd…

Plannen is nou niet direct mijn sterkste kant. Ik plan veel te veel dingen in om dan aan het einde van de dag erachter te komen dat de dag te weinig tijd heeft. Want ja, ik presteer het dan ook nog om de dag de schuld te geven. Terwijl het natuurlijk gewoon mijn eigen schuld is. Daarom bedacht ik begin van dit jaar om een ware ‘Organizing agenda’ te kopen. Zo’n ouderwetse met papier waarin je dingen kunt opschrijven met een pen. Mijn neefje moet daar hartelijk om lachen. ‘Je hebt een smartphone, een iPad èn een Mac. Al die agenda’s zijn in de cloud met elkaar gesynchroniseerd, waarom heb jij nog een papieren agenda?’ Hij heeft daar wel een beetje een punt. Nu heb ik dus vier agenda’s: drie digitale en een papieren agenda.

En terwijl mijn digitale agenda altijd klopt, presteer ik het beste met mijn papieren agenda. Waarom? In die agenda staan mijn lijstjes. Iedere week maak ik een lijstje met taken die ik moet doen. Echt waar. Daar komen BELANGRIJKE ZAKEN, maar ook de meest onbenullige dingen in te staan. Zoals de was opvouwen, hamsterhok schoonmaken, drukkerij Piet bellen, column schrijven, boekje opmaken; dat soort dingen. Dan kan ik al die dingen op mijn lijstje afvinken. Dat geeft voldoening. Maar nog belangrijker: het geeft ruimte in mijn hoofd. Het geeft precies die ruimte die ik nodig heb om al die taakjes te kunnen doen.

Voor vanmorgen stond er op mijn lijstje dat ik hoognodig het huis moest stofzuigen en dweilen. Meestal ben ik daar langer mee bezig dan een ochtend. Ik zie dan nog 1001 dingen liggen en ‘neem dat ook effe mee’. Maar dankzij mijn agenda, kwam ik in aanraking met de zamarra-manier van schoonmaken (kijk maar eens op zamarra.nl). De workout-manier. Foute muziek op (van die jaren 90 house), lekker up-tempo, de kookwekker aan en als een razende roeland het huis doorwerken. En het werkt. Ik heb genoeg tijd over om mijn werk (als eigen baas voor mijn eigen toko) voor vandaag overdag af te ronden en niet weer tot ‘s avonds laat te moeten werken. Het lijkt te gaan lukken. Eindelijk een avondje vrij. Tenminste … als die kleine man van bijna 1 dat toelaat. Want regelmatig slapen zit nog niet zo erg in zijn systeem.

Meer lezen van Hèlen? Kijk hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here