Plannen voor dummies

Goede voornemens zijn nu al opIk heb een chronisch gebrek aan tijd. Er is veel wat ik moet doen en nog meer wat ik daadwerkelijk doe. Werken, het huishouden doen, Thijmen verzorgen, sociale contacten onderhouden en natuurlijk bloggen: dat moet ik. Maar ik Twitter ook, ik lees veel, ik maak sudoku’s, kijk tv, regel een verjaardagscadeau voor mijn lief, hou twee fora bij… Dat past dus echt nooit allemaal in één dag. Er schiet wel eens wat bij in. Het huishouden bijvoorbeeld. De was en vaat bijhouden lukt nog net, regelmatig stoffen, zuigen en soppen lukt niet. Met enige regelmaat neem ik me voor het nu écht bij te gaan houden. Waarna ik weer een hele middag zit te Twitteren.

Dat schiet dus niet op. Er zijn talloze boeken voor dummies, maar het zou zo fijn zijn als er één is waarin staat hoe ik mezelf een trap onder mijn kont kan geven. Het inplannen is niet zo’n probleem. Ik ben prima in staat om alles te plannen en te bedenken wanneer ik wat ga doen en hoe lang ik daarmee bezig ben. Er daarna daadwerkelijk mee beginnen is een groter probleem. Altijd al geweest, eigenlijk. Op de middelbare school schreef ik altijd braaf mijn huiswerk in mijn agenda. Ik maakte braaf een planning. Ik wist wanneer ik wat moest doen. Waarna ik hele middagen zat te lezen (niet in schoolboeken) of het internet afstruinde. De enige keer dat ik mij daadwerkelijk aan die planning hield was tijdens de eindexamens.

Het probleem is ook niet dat ik geen dingen kan combineren. Ik kan prima twee maaltijden tegelijk klaarmaken – één voor ons en één voor Thijmen – en zoonlief bezighouden terwijl ik de was doe is ook geen enkel probleem, met dank aan de box. Als ik moet werken, past de crèche op of zit hij thuis bij mijn lief. (Altijd handig, zo’n thuiswerkende man. Kan ik echt aanraden.) Zijn middagslaapje is het moment van de dag om compleet ongestoord van alles te kunnen doen, net als ‘s avonds wanneer hij in bed ligt. Dat zijn nou precies de momenten dat ik mijn laptop pak en ga zitten Hyven/Twitteren/nieuws lezen/bloggen. Want ja, de was opvouwen doe ik altijd op zijn commode, dus dat kan dan niet. Zijn kamer moet schoon, maarja, hij slaapt. De badkamer moet ook schoon, maar het is nu avond en dus te donker.

Daar zit dan ook de kern van mijn probleem: ik weet wat ik moet doen, maar bedenk het me op de verkeerde momenten. Heb ik de mogelijkheid en tijd om het te doen, dan denk ik er niet aan. Wellicht wordt het dan toch tijd om met to-do-lijstjes te gaan werken. Moet ik die wel op de juiste momenten lezen, natuurlijk.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here